Jump to content

Inactief

  • artikelen
    143
  • reacties
    841
  • bezichtigingen
    147991

Bijdragers aan deze blog

  • Cabyon 97
  • Bierbuikje 15
  • MegaPilot 15
  • Phoenyxar 9
  • Foreigner97 5
  • thebig 1
  • Michael 1

Ver[slaaf]d


Cabyon

1204 bezichtigingen

Ik loop wel eens met een vriend. We lopen over paadjes, gras, modder en asfalt door weer en wind. We zwijgen allesbehalve; we vertellen ditjes en datjes, koetjes en kalfjes over het zo-gaat-het-hier en ik-heb-gehoord-dat. Laatste vertelde hij me dat hij zijn Snapchat verwijderd had. Ik vroeg uitleg. "Wat anderen mensen doen boeit me gewoon niet meer. Wat kan het mij schelen dat je je wasabi salade zit te eten in het Vondelpark in Amsterdam? Helemaal niks." Daar had hij een punt. Hij verwijderde een gebruikersprofiel op de sociale media met een goede reden. Hij maakt tevens aanstalten om meer sociale media in de prullenbak te gooien.

Ikzelf weet nog niet hoe ik zo ver moet gaan. Wel merk ik meer en meer dat social media verstikkend wordt. Als ik opsta zet ik vaak meteen mijn telefoon aan en vul ik mij met dingetjes die de bits en bytes op het internet mij toespelen. Heb ik nog wat gemist op Facebook, Twitter, Reddit, Instagram, Snapchat of m'n mail? Zoja, dan check ik bij, als dat een woord is. Zo niet, eh, ja, dan ga ik toch nog even door met browsen. Hier komt de aloude (...jonge) regel van het internet om de hoek kijken: als je maar vaak genoeg scrollt en klikt kom je vanzelf wel bij iets uit dat je nog niet gezien hebt... en dan nog iets. Het is een eindige cirkel, die je gerust een regressie mag noemen.

Niet dat het je per se in een neerwaartse spiraal meeneemt. Je moet altijd in je koppie denken dat wat mensen op social media zetten is wat ze erop wíllen zetten. Die lelijke selfie zetten ze niet op Instagram. Dat beruchte filmpje toen ze dronken het gras lagen na dat ene feestje komt niet op Facebook. Maar jij weet dat niet. Jij ziet een selfie vanuit de Côte d'Azur, de hemel op de foto stralend blauw, net zoals de glimlach op het gezicht van de desbetreffende persoon.

Het kan een reden zijn om je Facebook-profiel aan gort te gooien. Maar social media is nu zijn verweven geraakt met het offline leven dat het daar ook direct invloed op heeft. Uitnodigingen voor feestjes gaan vaak via Facebook. Kamers zoek je makkelijk. Je favoriete artiest? Laat hem/haar nou net een leuke Facebook-pagina hebben. Zo blijf je eraan kleven, de sociale media als een eeuwig stroop aan je online leven. Maar wat dan nog - wat is het alternatief? Elke dag GTAForum.nl?... Nou, liever niet, zeg. Maar voor wie wel elke dag op internet wil verblijven en iets te doen wil hebben dat anders is dan sociale media: volgens een urban legend bestaat 40% van het internet uit porno. I rest my case..

3 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...