Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1585666

Editie 59 - De Tien


Dutchy3010

467 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

blog-3251-1170533207.jpg

Deze rubriek wordt geschreven door Ikkes

Beste leden,

Voor de laatste keer plaats ik de oproep om een PB naar mij (Ikkes) te sturen met een onderwerp voor Uit Den Ouden Doosch, word dit niet gedaan dan is het nu toch echt zover, het einde van Uit Den Ouden Doosch. Het lot ligt dus in jullie haden. Bedankt voor de aandacht.

Na deze droevige mededeling snel door naar "De Tien" van deze week. Deze week heeft "De Tien" een onderwerp die je niet meteen hier zou verwachten, maar ik heb er toch voorgekozen om 'De Tien" van deze week om te dopen tot: "De Tien meest vervuilde plekken op aarde". Een amerikaanse milieu groep, Blacksmith Institute, heeft een onderzoek met het volgende als resultaat.

10:

De Peruaanse stad La Oroya staat op de 10de plek. In deze stad staat een fabriek waar ijzer word gesmolten, ook is er hier een enonorm mijnbouw. Dit alles bij elkaar heeft er voorgezorgt dat de lucht zo vervuild is dat er maarliefst 50% teveel lood in de lucht zit, wat zeer schadelijk is voor alle levensvormen. Het aantal geschatte slachtoffers staat op 35.000.

9:

In de stad Ranipet (India) vinden we het 9na grootste aantal geschatte slachtoffers terug. Het water in deze industrie stad in het oosten van India is zo zwaar bevuilt geraakt met zware metalen door de industrie dat maarliefst 71.000 slachtoffers geteld werden. Sommige waren "simpele" klachten, maar er zijn hier ook doden te betreuren.

8:

Ook de nummer acht is een industriestad, dit maar de stad Norilsk in Rusland. Volgens metingen zweeft er in de lucht boven de stad maarliefst bijna zestien keer zoveel zwaveldioxide de lucht in als heel Nederland. Ook door andere stoffen als stikstofoxides, koolstofmonoxide, fenol en chloor hangt er continu een giftige wolk boven de stad. Het aantal geschatte slachtoffers is 134.000 mensen.

7:

Tianying, een industrie stad in China vinden we terug op nummer zeven. Een reden van de vervuiling en wat de vervuiling is heb ik niet kunnen vinden het aantal geschatte slachtoffers is 140.000 mensen.

6:

Nummer 6 van deze week is de mijn stad Kabwe in Zambia. In deze stad zijn verschillende mijnen te vinden waaronder een koper mijn, na een ongeluk bij de koperberg zijn zover giftige stoffen vrijgekomen dat in totaal 255.000 slachtoffers gemaakt zijn. Tegenwoordig is de stad in wederopbouw en begint zelfs de tourisme weer opgang te komen.

5:

De stad Sumqayit in Azerbeidjan vinden we terug op de Vijfde plaats. Uit onderzoek ik gebleken dat er sprake is van vervuiling door industriële chemicaliën en zware metalen. Beide hebben bij de inwoners onder andere kanker en andere ziektes veroorzaakt. In deze stad zijn er ongeveer 275.000 slachtoffers te betreuren.

4:

De Russische stad Dzjerzjinsk, ca. 300 km ten oosten van Moskou vinden we terug op nummer 4. Ook hier heb ik helaas geen reden gevonden voor de vervuiling en de mate van de vervuiling. Wel het aantal geschatte slachtoffers, dat is dan ook ongeveer 300.000 mensen.

3:

Mailuusuu, en stad in Kirgizië heeft de dubieuze eer om op nummer twee te eindigen. Door het delven in Uranium en enorme onzorgvuldigheden hiermee zijn er maarliefst 2,6 miljoen mensen slachtoffer geworden van dit onheil, meer informatie ontbreekt.

2:

De nummer twee is vergeven aan de Chineese stad Linfen. In deze stad is er ook een vorm van vervuiling aanwezig, zover ik kon opmaken gaat het hier ook om lucht vervuiling, waarom heb ik niet kunnen vinden. Het aantal slachtoffes is in ieder geval 3 miljoen mensen.

1:

De meest bekende stad uit deze De Tien is Tsjernobyl te Oekraïne. De stad is bekend geworden door de brand in de nabijgelegen kerncentralen. Een stad met 140.000 inwoners veranderde in een spookstad. Wereldwijd zijn er mogelijk zo een 5,5 miljoen mensen door de staling slachtoffer geworden. Momenteel is de straling nog te veel om er langer als een half uur te zijn.

Dit was het dan voor deze week. Volgende week is er weer een "Uit Den Ouden Doosch". Heb je trouwens nog ideeën/tips voor "Uit Den Ouden Doosch" of "De Tien" aarzel dan niet en stuur ze naar mij. Tot volgende week.

1 reactie


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...