Jump to content

OWN

 • entries
  5,186
 • comments
  17,587
 • views
  1,535,412

Editie 134 - Joris' Column


OWN

594 views

 Share

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 members have voted

 1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

  • 10%
   5
  • 20%
   6
  • 30%
   1
  • 40%
   2
  • 50%
   11
  • 60%
   6
  • 70%
   4
  • 80%
   7
  • 90%
   40
  • 100%
   0

This poll is closed to new votes

gallery_3251_43_11011.gif

Deze rubriek is geschreven door Jowx!

Geloof. Voor sommige een dagelijks terugkerend iets, voor anderen een punt van frustratie en irritatie. Vaak gebruikt als bron van hoop, door mensen die geloven gezien als een verrijking van hun leven. Maar soms ook gebruikt als excuus voor oorlog en het zaaien van haat, maar dan noemen we het extremistisch. Sommige zijn van de juistheid van de bijbel overtuigd, anderen zien het als sprookje. Verkrijgbaar in alle soorten en maten, voor elk wat wils. Kortom, geloof.

Zelf sta ik nogal scepsis tegenover het geloof. Tot op heden heb ik er eigenlijk vrij weinig aandacht aan besteed, de manier waarop ik leef vind ik prima. Maar dat komt meer omdat ik van huis uit nooit echt met geloof te maken heb gehad, het is er min of meer nooit van gekomen. Nu kom je in Opinie en op het internet genoeg materiaal tegen om over te discussiëren. Geloof is naar mijn mening een prachtig onderwerp voor een discussie. Het contrast tussen gelovigen en niet gelovigen is vaak duidelijk zichtbaar. Beide partijen hebben meer weg van elkaar dan ze zelf zullen toegeven. Gelovigen willen niet kijken naar de evolutietheorie, dat is per definitie niet waar en verder gaan ze er meestal niet op in. Aan de andere kant willen niet gelovigen ook niet verder kijken dan hun theorie, waarbij alles uit het geloof per definitie niet waar is. Ik sta overal voor open, zeker voor een discussie.

Op een zonnige vrijdagmiddag zit ik op mijn gemak een beetje rond te surfen op het internet, alles verliep normaal en het zag er naar uit dat het gewoon een vrijdagmiddag werd zoals gewoonlijks. Lekker uitrusten van de drukke week die alweer achter de rug ligt, vooruit kijken naar een eventueel leuke avond. Maar schijn bedriegt, de bel gaat. Voor de deur staat een Jehovagetuige. Nu heb ik het persoonlijk sowieso niet op mensen die spullen aan de deur komen verkopen, dus als ik geen bekende voor de deur zie staan zakt mijn motivatie om de deur open te doen. Nu denk ik als ik Jehovagetuige hoor vaak aan een oude stoffige man of vrouw die zijn overtuiging bekend komt maken en mij ook wilt overtuigen van zijn geloof. Principieel vind ik dat je wanneer je wilt geloven, er zelf voor moet kiezen. Je moet geen geloof opgedrongen krijgen, dat is volgens mij niet de bedoeling van het geloof. Hoe dan ook, dit was geen stoffige bejaarde met een bijbel in zijn hand. Nee, dit was een jongedame van naar schatting 25 jaar. Ondanks de bijbel in haar handen gaf ik haar op basis van haar uiterlijk het voordeel van de twijfel, ik haalde diep adem en deed de deur open. Voordat ik ook maar iets kon zeggen begon ze te ratelen, als ze ooit stopt met geloven kan ze altijd nog een verkoper worden. Hoe dan ook, ze maakte dus bekend dat ze een Jehovagetuige was en dat ze al een paar keer eerder langs geweest is om met mijn moeder te praten. Het toeval wilde dat ik alleen thuis was, dus is ze voor niks gekomen. Maar dat maakte niet uit volgens haar, ze wist dat ik niet geloofde en wilde er graag over praten. Ik ben alleen thuis, er staat een mooie dame voor mijn deur. Ze wilt graag naar binnen, om met me te… Praten. Ik heb toch betere tijden gekend op dat vlak, maar goed.

Een discussie voeren is voor mij geen probleem. Of ik nu persoonlijk voor of tegen een bepaald onderwerp ben, het is de kunst om overal argumenten op te kunnen verzinnen. Aangezien zij al een standpunt had ingenomen, was voor mij alleen de positie over om er tegenin te gaan. Nu heb ik eigenlijk een handicap, want ik heb de bijbel nooit gelezen. Desondanks weet ik wel het een en ander van het geloof, dus genoeg om over te praten. Het begon over de evolutietheorie, waarin zij uiteraard niet geloofde. Ze vertelde dat ze niet kon geloven dat een aarde als deze er gewoon in één klap was, wat eigenlijk niet eens zo vreemd is. Want hoe is de aarde eigenlijk ontstaan? De evolutietheorie is wetenschap, wetenschap is en blijft de mening van een mens. Goed, tijd voor de tegenaanval. Hoe is de aarde dan wel ontstaan? Dat heeft God gedaan. God, die kan in principe alles. Althans, dat geloven de gelovigen. Daar valt niet over te discussiëren, dus ben je wat dat betreft snel uitgeluld. Maar waarom kan de aarde niet in één klap ontstaan zijn, maar wel door een God? Ja, Hij kan dat nou eenmaal. Hoe is God dan ontstaan? Die bestond altijd al. Ik begin door te krijgen dat een discussie over het geloof erg moeilijk is. In principe heeft ze gelijk, dat valt voor mij moeilijk te controleren.

Goed, over naar iets anders. De mens is perfect geschapen, Mania-92 maakte in Opinie de meesterlijke opmerking over het staartbeentje. Dus pleegde ik voor het gemak even plagiaat door die uitspraak te gebruiken. De mens is niet perfect als er iets overbodigs in ons lichaam geplaatst is. Tevens was dit volgens mij het perfecte bewijs van de evolutietheorie, daar was ze het natuurlijk niet mee eens. Ze verklaarde dat we wellicht de betekenis van het staartbeentje nog niet ontdekt hebben, maar die er zeker wel zou zijn. Nu valt daar ook moeilijk over te discussiëren, want ze heeft in principe weer gelijk. We hebben nog veel te ontdekken op de wereld, dus iets dat geen functie lijkt te hebben is geen garantie of bewijs dat iets geen functie heeft. We zijn er alleen nog niet achter, op basis daarvan zat ik wederom klem. Het schijnt dat er in de bijbel staat wat DNA is, iets wat in mijn mening in de tijd dat die bijbel ontdekt werd nog niet bekend kon zijn. Hoe kon dat dan in Godsnaam, hihi, in de bijbel staan? Iets waarover ik nog geen antwoord heb, maar wel iets om over na te denken. Ze zag dat ik op mijn voetstuk wankelde en ze stelde voor dat ik net als haar gewoon zou gaan zitten. Met een zucht stapte ik van mijn voetstuk af en plofte ik neer op de bank.

Ze ging verder met haar offensief. Er worden in de bijbel gebeurtenissen voorspeld, sommige zijn nu aan het uitkomen. Het had iets te maken met een rampenscenario, waarbij honger en ellende steeds dichter bij komen. Nu is dat op zich wel makkelijk praten, want dat is een voorspelling die je op zesentachtig manieren kan opvatten. Wanneer komt iets dichtbij? De kredietcrisis draait op volle toeren en we moeten schijnbaar bezuinigen, dus in die zin zou je kunnen zeggen dat de honger dichterbij komt. Niet dat de nood zo hoog is, maar het kan. Nu verplaatsen we het hele zooitje even naar een arm land in Afrika. Ik had ook België kunnen kiezen, maar dan had ik MegaPilot een goede reden gegeven om in de reacties hieronder te komen zeuren. Eenmaal aangekomen in Afrika. De honger is daar best dichtbij, sterker nog, hij heerst. In welke zin moet het dan nog dichterbij komen, want daar geld toch echt hetzelfde geloof. Daar had ze niks op te zeggen, maar ze gaf min of meer toe dat je het op verschillende manieren kon opvatten. In ieder geval zou dit de terugkeer van Jezus betekenen. Dat gaf mij weer een inkoppertje, want waar is heel het Jezus verhaal van afgestamd? Nergens in de geschiedenis is de naam Jezus opgedoken, het geloof stamt eigenlijk af van de Egyptenaren die de zon als God zagen. Nergens, in geen enkele literatuur, is de naam Jezus terug te vinden. Best bijzonder, omdat hij volgens gelovigen toch echt bestaan zou moeten hebben. Hoe ze van onderwerp veranderde weet ik niet, maar hier heb ik tot op heden geen verklaring voor gekregen. Hoe dan ook ben ik best benieuwd, want stel dat..

Het gesprek duurde al eventjes en het was tijd om iets persoonlijker te worden. Waarom ik niet geloofde? Voor mij was dat vrij simpel, ik kijk op een bepaalde manier tegen het geloof aan. Ik vind het prachtig wanneer mensen er hoop uit kunnen putten, daar is in mijn ogen geloof voor. Geloof moet je buiten de politiek houden, je kan een land niet besturen op basis van een geloofsovertuiging. Maar waarom zou ik me laten beperken in mijn leven door te geloven? Volgens haar was het geloof geen beperking, maar een verrijking. Mensen leggen zichzelf beperkingen op, dat doet het geloof niet. In de bijbel zou nergens gesproken worden over beperkingen, die hebben de mensen zelf verzonnen. Ze was het volledig met me eens dat je geloof buiten de politiek moet houden, maar ook dat hebben de mensen zelf gedaan. Net zoals dat de mensen zelf de wereld aan het verneuken zijn, daar is God ook niet voor aansprakelijk. Ik wil ook zo’n aansprakelijkheidsverzekering! Hoe dan ook, waarom laat God het dan toe? Nou, dat was vrij simpel. God heeft de mens een eigen wil gegeven, kenmerk van een eigen wil is dat deze niet door anderen bestuurd wordt. Anders was het ook geen eigen wil, maar dat is logica. Het schijnt eigenlijk een grote test te zijn, waarin vele mensen falen. Ooit komt er een tijd waarin er geen ellende meer is, waar we niet meer rouwen en in vrede zijn. Dat staat ook in de bijbel, maar wat betekend het eigenlijk? Volgens haar komt er een tijd dat God de wereld overneemt, waarbij alle ‘slechte’ mensen tot stof wederkeren en alle ‘goede’ mensen in vrede met elkaar leven. Dat is het paradijs, want ook de hemel en de hel zijn door de mens verzonnen. Het paradijs is hier op aarde, alleen nu nog even niet. Ik zag een andere betekenis in de voorspelling, simpelweg de dood. Wanneer je dood bent heb je geen rouw, leef je in vrede en is er geen ellende meer. Wel voor de nabestaanden natuurlijk, maar het gaat om het idee. Wie heeft er nou gelijk? Eigenlijk wij allebei, daarom heet het ook geloof. Ze heeft me een beetje overdonderd met haar offensief, waardoor ik niet verder op sommige argumenten ben ingegaan. Natuurlijk wekt dit interesse, ik wil weten of de dingen die zij beweerd ook kloppen. Dus er komt zeker een vervolg aan dit verhaal, maar tot nu toe moet ik toegeven dat het 1 – 0 voor haar staat. Wellicht dat ik de volgende keer meer kans maak omdat ik wat beter voorbereid ben, dan trek ik haar gewoon naar binnen voor een avondje hete chocomel en een verhelderend gesprek.

Kijk verder dan je neus lang is, geloof niet alles wat er verteld wordt. Sluit geen dingen uit, onderzoek alles zelf. Je kan niet weten wat waar of niet waar is, zelfs niet in de wetenschap. Mensen zijn niet altijd eerlijk en veelal wordt er gehandeld uit eigenbelang, dus de geloofwaardigheid van de mens is eigenlijk erg laag. Maar het belangrijkste, leef je leven zoals jij dat wilt en zorg dat je gelukkig bent!

Dit was de eerste column in de nieuwe OWN, maar tevens de laatste column in deze stijl. Volgende columns zullen in een nieuwe stijl komen, deze is korter en krachtiger. Bedankt voor het lezen en laat gerust een reactie achter als je op het onderwerp in wilt gaan. Klachten hou je maar lekker voor je, want als je ze achter houd dan heeft niemand er wat aan. Alle feedback is vanzelfsprekend welkom! Graag tot de volgende week, in alweer een nieuwe aflevering van Joris’ Column!Joris

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Heel overtuigend Jowx, dat vrouwtje heeft er toch maar voor gezorgd dat we uitgeluld zijn. Voortaan ga ik door het leven als orthodox protestant

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...