Jump to content

Guard's Blog

 • entries
  32
 • comments
  243
 • views
  42,316

Hooligan: voetbalfan of crimineel?


Guardian1980

1,090 views

 Share

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 members have voted

 1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

  • 10%
   5
  • 20%
   6
  • 30%
   1
  • 40%
   2
  • 50%
   11
  • 60%
   6
  • 70%
   4
  • 80%
   7
  • 90%
   40
  • 100%
   0

This poll is closed to new votes

med_gallery_112354_66_698.jpg

Vanuit mijn werk bij de politie ben ik momenteel redelijk direct betrokken bij het onderzoek dat de politie Utrecht uitvoert naar aanleiding van de rellen rondom de voetbalwedstrijd FC Utrecht – FC Twente van 4 december. Tientallen hooligans gingen, vermomd achter sjaals en capuchons en gewapend met alles wat voor handen was, enkele agenten te lijf.

Ik ga er van uit dat de betrokken supporters toen zij die ochtend opstonden nog niet de gedachte hadden te gaan rellen. Helemaal blanco gingen ze waarschijnlijk niet naar de wedstrijd, aangezien bij de vorige confrontatie tussen beide ploegen enkele spelers van FC Utrecht in elkaar waren geslagen door Twente-fans.

Op het moment dat er een stuk vuurwerk vanuit het Uit-vak in een familievak wordt gegooid en afknalt, ontploft het hele stadion. Tientallen mensen die er zaten als voetbalfans, transformeren tot hooligans. Dit pikken ze niet, ze willen wraak. Grote groepen proberen bij de Twente-fans te komen, maar op dat moment kunnen de stewards dat voorkomen.

De wedstrijd wordt uitgespeeld en FC Utrecht wordt vernederd: FC Twente wint met 2-6 en de Utrecht-fans zijn woest. Buiten het stadion proberen ze alles om de fans van FC Twente wat aan te doen. De politieagenten die dit proberen te voorkomen, worden in het nauw gedrongen en belaagd door de Utrecht-hooligans, op wie de blauwe uniformen werken als een rode lap op een stier. Er wordt met vanalles gegooid, en de agenten lossen waarschuwingsschoten. Nadat de menigte door de ME wordt weggejaagd, wordt het snel rustig rondom stadion Galgenwaard.

Het openbaar ministerie besluit de betrokken fans te gaan vervolgen. Omdat er ter plaatse niemand is aangehouden, weet de politie niet veel meer dan wat ze droegen. Tijdens de rellen waren ze onherkenbaar door de capuchons en sjaals die ze droegen. Maar tijdens de wedstrijd droegen ze die niet. Dus besluit het OM dat de camerabeelden vanuit het stadion gebruik mogen worden voor de opsporing. Pas zodra de politie van iemand zeker weet dat hij schuldig is, wordt zijn foto gebruikt. Eerst wordt de foto getoond op het interne netwerk van de politie Utrecht, zodra niemand daar op reageert wordt de foto getoond in de landelijke media. En zo wordt iemand die de dag begint als voetbalfan ineens een crimineel.

med_gallery_112354_66_4003.jpg

Ik persoonlijk vind dit een uitstekende aanpak. De supporters willen nu een klacht indienen tegen de politie omdat ze het opsporingsmiddels te zwaar vinden. Ik denk dat de politie geen andere mogelijkheid heeft. Het enige wat van de hooligans bekend is, is wat ze aanhadden tijdens de rellen. Dit droegen ze ook tijdens de wedstrijd, en toen waren hun gezichten wel zichtbaar. Mensen die weten dat ze bij de rellen aanwezig waren, en dus kunnen weten dat ze gezocht worden, hadden zich kunnen melden voor hun foto in de media verscheen.

Het artikel over de fans die een klacht willen indienen vind je hier.

Ik ben wel benieuwd wat jullie, de lezers van dit artikel, vinden over het gebruik van foto’s in de media als opsporingsmiddel.

~Guardian1980


Deze tekst heb ik op persoonlijke titel geschreven en staat los van het standpunt van het OM en de politie Utrecht. Tevens staan in dit artikel geen zaken genoemd die niet eerder al in de media verschenen.

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Prima. Ik denk op dezelfde manier over veroordeelde pedofielen. En niet zeuren ook, had je je maar moeten gedragen.

i.m.o. is ieder mens voor de volle 100% verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag, zelfs wanneer onder invloed van drugs of alcohol. Emotionele en psychisch aangetoonde mankementen zie ik anders, maar even kort door de bocht: Eigen schuld, dikke bult. Moet je maar niet met je dikhasses veur

Link to comment

Ik ben het wel met Jacky eens. Voetbal is een spelletje, geen oorlog; als je er een oorlog van maakt mag ik ervan uit gaan dat je de gevolgen kent. Snap niet dat sommige voetbalfans zo'n groot probleem van het spel kunnen maken. :{

Link to comment

Ik ben scheidsrechter bij een amateurclub. Ik heb vanmorgen een wedstrijd gefloten waar leiders te keer gingen tegen mij. Maar kom op denk ik dan. Het is een spelletje. Voor ieder's lol. Verpest dat niet.

Link to comment

En dat zijn zogenaamde supporters ''in hart en nieren''

@BoerTijger

Een Leider mag van mij gerust z'n eigen team aanmoedigen,

alleen tegen de scheidsrechter gaan lopen schelden vind ik geen optie.

Misschien als een scheidsrechter voor een partij kiest ligt het voor mij toch wel anders.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...