Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285154

MAF 025 - Multitainment


NandroDavids

853 bezichtigingen

gallery_7284_229_33390.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

Soms ga je lekker, soms ga je slecht. Ik ga de laatste weken overwegend lekker, en zoals je vast ook al hebt ondervonden, ga je nóg lekkerder met bepaalde muziek. Er zijn legio bands om uit te kiezen als je op zoek bent naar upbeat feelgoodness, maar mijn keuze is deze keer gevallen op Jet.

gallery_7284_229_122222.png

Jet ontstaat in 2001 als uitlaatklep van vier Australische studenten die een passie voor stampende rock-riffs delen. Cameron Muncey, Mark Wilson en de broertjes Nic en Chris Cester zijn alle vier gek op bands als The Who, AC/DC, The Rolling Stones, The Beatles en The Loved Ones en zijn vastberaden van deze passie hun beroep te gaan maken. De bandnaam ontstaat bij het idee dat als ze een korte naam kiezen, ze in grote, dikke letters op posters gedrukt zullen worden. Tijdens het opnameproces van hun debuutalbum Get Born worden ze gebeld met de vraag of ze willen openen voor The Rolling Stones, tijdens hun tournee door Australië. Jet speelt dat jaar talloze shows en staat al gauw duidelijk op de radar van de pers en het grote publiek. Het gelukkige toeval wil dat op dat moment een andere lokale band, The Vines, ook aan het doorbreken is, waardoor de interesse in Australische rockbands tot grote hoogten stijgt.

Jet groeit in hoog tempo uit tot één van de grotere Australische acts van het nieuwe decennium. Hun debuut wordt goed ontvangen, hoewel sommige critici de band betichten van het jatten van melodieën en 'zich er wel heel makkelijk vanaf maken'. De groep laat zich echter niet uit het veld slaan door deze verwijten en begint te werken aan opvolger Shine On, die in 2006 uitkomt. Op het album staan meer persoonlijke, downtempo nummers, onder meer over de overleden vader van de gebroeders Cester.

gallery_7284_229_36364.jpg

In 2009 verschijnt hun derde plaat Shaka Rock, wat later hun laatste release zou blijken te zijn. De tracklist bestaat uit nummers die een beetje het midden houden tussen hun eerdere twee albums, met foot to the floor-rocksongs die afgewisseld worden met melancholische meezingers. Na het verschijnen van Shaka Rock blijft het bijna drie jaar lang relatief stil rondom de band. Begin 2012 wordt bekendgemaakt dat Jet ophoudt te bestaan.

Jet is voor mij de belichaming van de ideale rock 'n' rollband. In hun ruim tienjarig bestaan hebben ze zo veel verschillende soorten nummers geschreven, maar daarbij toch altijd die herkenbare sound behouden. Het bekendste voorbeeld van een typische Jet-song is natuurlijk megahit

, maar ook
,
en
doen het goed als je in gedachten met je muscle car over de Amerikaanse snelwegen raast. Om je te verdiepen in de softere kant van de Aussies zou je kunnen luisteren naar
,
of
.

"Oh, look what you've done

You've made a fool of everyone

Oh, seems like such fun

Until you lose what you had won"

1 reactie


Recommended Comments

Wat een heerlijk bandje. Timothy was goed, Look What You've Done is prachtig en Are You Gonna Be My Girl kende ik, maar geen idee dat het hun nummer was. Dankjewel voor het introduceren!

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...