Jump to content
  • Sign Up
Sign in to follow this  
Joriz

GTAGames.nl speelt de nieuwe game Watch Dogs!


gallery_1_5_19087.jpg

Het door Ubisoft gehypte spel Watch Dogs is nu enkele dagen uit. Kortom voor mij dus hoog tijd om te kijken of het echt een Grand Theft Auto concurrent is, een compleet nieuwe GTA kloon of een totaal uniek spel.

Al is Watch Dogs echt een spel voor de nieuwe generatie spelconsoles besloot ik mijn PlayStation 3 maar is aan te slingeren om zo toch Watch Dogs een kans te geven zonder eerst een dure nieuwe console aan te schaffen.

De grote stad Chicago

Watch Dogs speelt zich af in de grote open wereld van de stad Chicago. Al is groot misschien een verkeerd woord. De stad is namelijk eerder geïnspireerd op het echte Chicago dan dat het daadwerkelijk Chicago is. Je zult dus bekende dingen tegen komen waaronder de 442 meter hoge Willis tower en het typische metrosysteem wat grotendeels boven de straten op viaducten rijdt. Alles in de stad is compacter en de wereld is dus niet zo groot als het echte Chicago. Je zou het dus kunnen vergelijken met hoe Los Santos op Los Angeles is gebaseerd en ook vele malen kleiner is.

Het Chicago in Watch Dogs is wel minder divers dan Los Santos en zijn omgeving. Ik had tijdens het spelen het idee dat veel gebieden op elkaar leken en dat de stad echt opgebouwd was aan de hand van de missies en het 'hack' doel van het spel. De stad is minder levendig dan Los Santos, al kan dat er misschien aan liggen dat de PlayStation 3 versie van Watch Dogs minder details heeft dan op de PlayStation 4 en Xbox One.

Het verhaal

In het verhaal van Watch Dogs ben je Aiden Pearce, een criminele hacker die met zijn mobiele telefoon alles in zijn omgeving, wat gebruik maakt van ctOS, kan overnemen. Aangezien Aiden niet bepaald vrienden heeft gemaakt binnen de criminele wereld besluit iemand Aiden het leven zuur te maken en leidt dit tot de moord op het nichtje van Aiden. Als speler kom je 11 maanden na haar dood in het verhaal terecht waarbij je onder andere uitzoekt wie haar heeft vermoord. Deze kennis is echter niet zomaar beschikbaar dus gebruik je je hackingskills om achter deze informatie te komen.

Het verhaal komt mij redelijk serieus over, al zorgen personages als Jordi wel voor enige humor in het spel. Toch moet ik zeggen dat Rockstar Games veel rijkere verhalen weet te produceren en dat ik de humor en diversiteit in Watch Dogs wel een beetje mis.Het begin van het spel

De missies

Tijdens het spelen kom je er al snel achter dat het hacken meer een metafoor is dan iets wat je echt moet doen. Meestal is het slechts één knopje indrukken om iets te hacken waarna je dus controle hebt over bijvoorbeeld een camera.

Het spel gaat verder meer om schieten, achtervolgen en overnemen van doelen waarbij je dit op stealth wijze of Rambo-stijl met machinegeweer kan doen.

De missies werken uiteindelijk toe naar het binnendringen van ctOS bases. Waarna als dit is gelukt er op het computersysteem moet worden ingebroken. Het inbreken doe je door puzzeltjes op te lossen, die later in het spel steeds uitgebreider worden.

Het spel laat in het begin redelijk vaak uitgebreide tutorials zien hoe iets moet. Vooral omdat sommige menu's er heel mooi uit zien, maar niet altijd even logisch te bedienen zijn kan dit handig zijn. Echter heb ik hierbij wel het idee dat Ubisoft ons met de vele tutorials en hints meer aan het handje probeert te nemen. Bij GTA mag je het toch wel veel vaker zelf uitzoeken en leer je meer spelenderwijs hoe je bepaalde dingen binnen het spel werken.

Daarnaast zijn de hoofdmissies in het spel redelijk lineair en weet je dus al wat je moet spelen om vooruitgang te boeken in de verhaallijn (geen ingewikkelde missiebomen dus). Gelukkig zijn er nog wel enkele zijmissies te spelen waarmee de kaart redelijk gevuld is.

ctOS hacking puzzel

Auto rijden

Het besturen van de voertuigen was voor mij echt wennen. Vele zien de besturing dan ook als kritiekpunt. Het beste kan je de besturing nog vergelijken met een radiografisch autootje wat alle kanten op vliegt. De besturing van voertuigen is dus in GTA5 vele malen beter, al had ik het na een paar uur rijden in Watch Dogs wel redelijk onder de knie. Het besturen van voertuigen is dus iets dat Ubisoft nog echt moet verbeteren.Over de straten van Chicago scheuren

De muziek en geluiden

Natuurlijk kan muziek in het spel niet ontbreken. Naast de eigen muziek tijdens missies is het ook mogelijk om 'radio' te luisteren. Dit zowel te voet als in de auto. Echter heeft Watch Dogs geen radiostations maar een playlist met muziek die je zelf kan aanpassen. Het aantal nummers is helaas zeer beperkt en de muziek helpt ook niet altijd mee aan de sfeer van het spel.

Daarnaast heb je nog diverse achtergrond geluiden die soms een beetje nep klinken. Al hoor je in GTA echt de geluiden van een levende stad hoor je in Watch Dogs vaak dezelfde audiofragmenten op de achtergrond, tevens vond ik sommige voertuigen een beetje vreemd klinken, alsof je op een opgevoerde grasmaaier rijdt.

Vele versies

Watch Dogs is uitgegeven in vele versies. Dedsec editie, Vigilante editie, uPlay editie, special editie, standard editie, deluxe editie en ga zo maar door. Sommige kan je enkel krijgen als download en andere zal je in de winkel moeten kopen. Het verschil tussen de versies is niet altijd even duidelijk, al leveren de duurdere versies onder andere meer missies en enkele goodies op.

Ook is er nog een verschil tussen de nieuwe generatie console versie en de vorige generatie console versie. Zo zijn er met de beperkte rekenkracht van de PlayStation 3 versie duidelijk minder voertuigen op straat, zijn textures en effecten van mindere kwaliteit en ontbreekt eigenlijk het complete multiplayer gedeelte.

Voor de volledige (grafische) ervaring is het dus wel aan te raden het spel op een PlayStation 4, Xbox One of snelle PC te spelen.

Kopen?

Watch Dogs is duidelijk geïnspireerd op open wereld spellen zoals Grand Theft Auto. Al probeert Ubisoft met het 'hacking verhaal' het spel toch een eigen kant op te gaan. Het is Ubisoft hierdoor gelukt toch een redelijk uniek maar lineair spel neer te zetten wat ondanks het gebrek aan de uitgebreidheid (zoals in Grand Theft Auto) toch leuk is om te spelen. Zelf zie ik Watch Dogs dan ook als mooie zoethouder voor toekomstige Rockstar Games spellen. Gelukkig gaan we dan ook over nieuwe Rockstar Games spellen binnen enkele maanden meer horen. Ook nieuwe uitbreidingen voor GTA Online komen er binnenkort aan.

Kort door de bocht kan je Watch Dogs dus kopen als je 50 euro kan missen en toch (stiekem) van GTA gerelateerde spellen houdt. Ondanks dat het met al zijn tekortkomingen duidelijk geen Rockstar Games spel is.

Heb jij Watch Dogs gekocht en wat vond je er van? Deel je mening als reactie! smile3.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

thebig

Ik kom zeker wel eens een kijkje nemen in de avond, maar wil ook niet teveel gespoiled worden. Ga hem zelf over een paar maanden vast nog eens kopen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ERRWINS

Joriz, ik zie geen verschil van rijstijl als je het vergelijkt met je GTA:Online racen :7

Zoals ik dit verslag lees, mist Watch Dogs toch 'het' factor. Het is niet helemaal perfect uitgewerkt en bevat ook nog enkele bugs zoals vele videos op YouTube aantonen. Mijn vraag is: Wordt Watch Dogs niet eentoning omdat het alleen om het hacken draait?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niked

Ik heb de Vigilante editie

(p.s ik zit vast bij een missie genaamd oma's bulldog iemand die weet hoe je dit speelt ? ik ben in een soort van gameroom met die oude spelconsoles en vanaf daar heb ik geen idee meer iemand die kan helpen ? )

EDIT: ook al opgevallen dat veel missies bij elkaar liggen op maar een 100 m ?

Edited by skullz-000

Share this post


Link to post
Share on other sites
rienk00

Ik heb Watch_Dogs voor de pc en het is een vet spel alleen de optimalisatie is slecht. Ik heb lag soms en dit ligt niet aan mijn pc. Ik zou makkelijk op hoog kunnen maar dat werkt nu niet echt goed:( verder een goed spel :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nyltje

Ik ben het niet eens met de besturing. Ik vind het lopen èn rijden véél lekkerder.

Er zitten soms wel wat bugs in het spel, maar daar zal een patch waarschijnlijk verandering in brengen.

EDIT: ook al opgevallen dat veel missies bij elkaar liggen op maar een 100 m ?

Dat zijn submissies, die vind je overal waar je rijd dus dat is logisch. Edited by Nyltje

Share this post


Link to post
Share on other sites
xCrazyShotgun

Ik heb de Vigilante editie

(p.s ik zit vast bij een missie genaamd oma's bulldog iemand die weet hoe je dit speelt ? ik ben in een soort van gameroom met die oude spelconsoles en vanaf daar heb ik geen idee meer iemand die kan helpen ? )

EDIT: ook al opgevallen dat veel missies bij elkaar liggen op maar een 100 m ?

Als je naar die camera van de laptop gaat. (De laptop staat op de tafel bij de geldautomaat). Moet je naar boven kijken, met je camera van de laptop. Ergens daar zie je een camera en daar moet je op klikken en zit je boven.

Ik vermaak me trouwens prima met Watch Dogs, leuk spel. Maar is inderdaad veel minder dan GTA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
UberBug

Ik had 'm gelijk op de release dag in huis en heb er inmiddels al weer heel wat uurtjes inzitten. Als je echter GTA V gewend bent aangaande de besturing - zowel je character als de voertuigen - valt Watch Dogs tegen. Verder zijn er wel vergelijkingen maar vind ik overal GTA V fijner en leuker spelen... Verder is het online gebeuren bij Watch Dogs een stuk minder en ben je daar snel op uitgekeken, ook als de verhaallijn is uitgespeeld dan belandt de game in de kast..ben ik bang.

Kortom, Watch Dogs gaat GTA V niet voorbij qua speelplezier maar is het wel een top game voor vele uren speelplezier!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lars

iets in mij zegt: Kopuhhh! vettuh game. En iets anders zegt weer, wat een bullshit. Een besturingsysteem die de hele stad in handen heeft, wat is dit?

Ik denk dat ik hem zelf niet ga kopen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Twedeldie

Ik speel Watch_Dogs ook, topgame!

Alleen jammer voor de iets wat slechte graphics, maar het kan er mee door. :)

Ik moet toch iets te doen hebben terwijl ik wacht op de GTA V PC-versie. :puh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
PrioX

Ik koop deze game in september (op de Xbox One). Ik ben erg benieuwd naar deze game. Het verhaal klinkt origineel. :)

Leuk artikel Joriz! :tu:

Share this post


Link to post
Share on other sites
RustyRustler89

Ik heb ook het spel gekocht, wat weliswaar 40 euro kost voor de PC

Ik vind persoonlijk iets teveel fanboy naar GTA in deze review, maar dat is voor iedereen anders

Dit spel zou ik niet zo snel vergelijken met GTA, mensen doen dat vooral omdat het beide een open wereld is

Daarnaast zijn er zeker wat kritiek puntjes, maar vergeet niet dat het spel pas een paar dagen uit is

Doorgaans moet Rockstar eerst 6 patches uitbrengen om überhaupt het spel te kunnen starten, ging nu gewoon in een keer goed :7

Besturing is wel een aandachtspuntje, maar het is te doen wanneer je de 'sensativity' een stuk terug zet, blijft wel nep

Maar ook de besturing van GTA V was erg wennen in het begin, en zo nep als maar kan, net als Watch_Dogs dus

Al met al vind ik het een leuke vervanger voor de voor mij tegenvallende GTA V, waar ze je gek maken met allerlei dingen maar nog steeds geen heists hebben uitgebracht (En de grote hoeveelheid fouten in Online wat het gewoon verpest heeft)

Ik ben overigens nog niet ver genoeg met WD om wat zinnigs te zeggen over de campaign

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advancegta

Goed dat gtagames zich wat minder gaat beperken tot enkel GTA games. Dit had wat mij betreft eerder al gedaan mogen worden met games als Red Dead Redemption en LA Noire.Verder; leuk spel, alleen jammer dat er op de xbox 360 en ps3 geen online freeroaming is.

Edited by Advancegta

Share this post


Link to post
Share on other sites
P.ZAAL

Hadden jullie de PC versie niet kunnen pakken? Deze beeld kwaliteit is om te huilen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guardian1980

Het lijkt mij een hele fijne game en inderdaad een goede game om de tijd te overbruggen tot een volgende Rockstar game. Toch wacht ik nog even met de aanschaf tot ik klaar ben met GTA V, hopelijk is ie dan ook in prijs wat gezakt.

En Joriz, dat rijden bij het "Escape the police", dat lijkt meer op "Destroy as much as possible" ;)

Hadden jullie de PC versie niet kunnen pakken? Deze beeld kwaliteit is om te huilen.

Joriz zegt toch al dat het op de PS3 van mindere kwaliteit is dan op een PS4, Xbox One of goede PC :7

Al is Watch Dogs echt een spel voor de nieuwe generatie spelconsoles besloot ik mijn PlayStation 3 maar is aan te slingeren om zo toch Watch Dogs een kans te geven zonder eerst een dure nieuwe console aan te schaffen.

...

Voor de volledige (grafische) ervaring is het dus wel aan te raden het spel op een PlayStation 4, Xbox One of snelle PC te spelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...