Jump to content
 • Sign Up
Sign in to follow this  
Bassieboy35

De opbouw van de Amerikaanse droom had beter gekund

De Amerikaanse droom in GTA IV  

5 members have voted

 1. 1. De opbouw van de Amerikaanse droom had beter gekund

  • Ja, waarom en hoe?
   1
  • Nee, want?
   4
  • Anders...
   0


Recommended Posts

Bassieboy35

Liberty City 2008, Niko komt naar de Verenigde Staten om de beloftes van Roman waar te nemen. Roman had het over big titties, mansions, supercars etc.. in de praktijk blijkt dat allemaal nog niet binnen hand bereik te zijn. Afijn, je kent het verhaal. Eenmaal tijdens de verhaallijn probeer je toch een deel van die droom op te bouwen. Zo lukt het Roman toch een keer om met gokken genoeg geld te winnen om zo het luxe penthouse in Algonquin te kopen. Veel verder dan dat kom je eigenlijk niet. Natuurlijk is het niet zo dat Niko puur voor die Amerikaanse droom naar Amerika is gekomen, maar de verhalen klonken wel goed in zijn oren. Daarom de stelling: De opbouw van de Amerikaanse droom had beter gekund. Wat je eigenlijk moet lezen als: je had meer mogelijkheden in het spel moeten hebben om de Amerikaanse droom te kunnen verwezenlijken.

Neem bijvoorbeeld het cap depot van Roman. Het ontploft misschien dan wel, maar hadden we daar geen geld in kunnen investeren als je het geld er voor over hebt? Een nieuw wagen park bijvoorbeeld, of een uitbreiding. We weten tenslotte dat we weinig met het geld konden doen, sowieso omdat we geen huizen kunnen kopen. De Ammu-Nation is zo'n beetje het enige waar ons geld heen kan gaan. Of had je liever gezien dat je de grootste pooier kon worden en de strip clubs kon opkopen om zo alle vrouwen voor jezelf te winnen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guardian1980

Ik vind het wel bij het verhaal passen dat er niet zoveel dromen verwezenlijkt worden. Eigenlijk vind ik het grote appartement in Algonquin al een beetje te. Het was inderdaad wel mooi geweest als je meer met je geld had kunnen doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Phoenyxar

Had het beter gekunnen? Mogelijk wel. Je idee om bijvoorbeeld Roman een nieuw Depot te kopen is niet slecht, maar dat gaat Niko nooit echt dichter bij de droom brengen want het kent weinig opbrengsten (zoals uitgelegd door Roman). Andere zaken om met het geld te doen had niet slecht geweest.

Maar had het gemoeten? Nee, en wel hierom. Eén van de grote thema's uit de game is de illusie en onbereikbare aard van de Amerikaanse droom. Niko komt naar LC op basis van Roman's beloftes die vals blijken te zijn. We ontmoeten veel andere mensen die ook op zoek zijn naar de droom, maar voor wie het ook niet lukt (Marnie & Hossan als voorbeeld), net als voor Roman en Niko in het begin van de game (alle klusjes voor Vlad die nauwelijks iets opbrengen, de dreigementen...). De enige mensen die we ontmoeten die het "gemaakt" hebben zijn ofwel rijk geboren, zijn deel van het criminele circuit of beide.

De game eindigt ook met het feit dat de droom niet haalbaar is voor Niko. Ja, Roman wint een onnozele hoeveelheid geld bij het gokken (wat wederom de droom omver trapt, want het was toeval), maar Niko verliest sowieso iemand waar hij om geeft in zijn zoektocht naar de droom en blijft bijgevolg wat verloren achter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PrioX

Nee, ik vond het wel goed zo. Niko wordt weliswaar naar Liberty City gelokt met de gedachte op het succes van zijn neef te leven. Maar uiteindelijk blijkt hier niks van waar te zijn en is die droom ver te zoeken. Er is eigenlijk helemaal geen droom, Niko blijft in de ellende zitten, zelfs op het einde van het verhaal.

 

Ik vond de aanpak van Rockstar wel bij het verhaal passen. Ik zou het niet anders gewild hebben. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...