Jump to content
JasonStatham

Take-Two maakt een einde aan OpenIV!


Een trieste dag voor de modding community, Take-Two Interactive heeft een einde gemaakt aan de onwijs populaire modding tool Open IV! In het verleden zijn er vele projecten mee gerealiseerd voor GTA4, Max Payne 3 en GTA V. Middels een Cease-and-Desist brief namens de advocaten van Take2, werd het team achter OpenIV duidelijk gemaakt dat ze moesten stoppen met het verspreiden en actief houden van OpenIV. Het juridisch aanvechten van dit besluit lijkt het team zinloos en dus hebben ze besloten om mee te werken met de eisen van Take-Two, laten ze weten via een blogbericht op hun website.

 

openiv-06-535x535.png

 

 

OpenIV is een "multi-purpose and archive manager" voor de PC versies van GTA4, GTAV en Max Payne 3. Het maakt het gemakkelijk om je game te modificeren en heeft in de ruim 9 jaren dat het beschikbaar was een grote rol gespeeld in de modding scene. Vele mods vereisen het gebruik van OpenIV en zonder de tool en platform welke dit faciliteert, zullen ook deze modificaties zoals GTA V Redux en de New Kids mod van forumlid @Christiaan076 niet meer te installeren aan de game zijn.

 

Take-Two Interactive zet hiermee hun strenge beleid tegen modders voort. Het afgelopen jaar werden er steeds meer grote projecten gestaakt alvorens ze het daglicht zagen, met het meest recente voorbeeld Red Dead Redemption V welke de wereld van de eerste Red Dead Redemption game zou toevoegen aan GTA V. Take-Two ziet het duidelijk niet zitten met de modding community van hun games, ongeacht of het om singleplayer of multiplayer modificaties gaat. Opmerkelijk is dat er hiermee duidelijk een verschil lijkt te zijn tussen Rockstars visie op de modding community en die van Take2. Ondanks dat modding verboden is volgens de gebruikersovereenkomsten met Rockstar, hebben ze dit altijd gedoogd en hebben communitysuccessen als Multi Theft Auto en DYOM of de vele roleplaying-servers voor GTA4 mogen voortbestaan. In mei 2015 liet R* in een interview met eurogamer weten dat zij die de singleplayer portie van de game modificeren, zich geen zorgen hoeven te maken om consequenties. Maar helaas heeft Rockstar Games het niet voor het zeggen, als moederbedrijf van Rockstar en eigenaren van Grand Theft Auto™ bepaalt Take2 het beleid en welke acties er ondernomen worden.

 

Bron: Take Two vs. Modding

Share this post


Link to post
Share on other sites


Recommended Posts

3 minuten geleden, Ezra24rct3 zei:

Rockstar zei toch dat ze Singleplayer-mods aanmoedigde?

3 uur geleden, FrankyFourFingers zei:

In mei 2015 liet R* in een interview met eurogamer weten dat zij die de singleplayer portie van de game modificeren, zich geen zorgen hoeven te maken om consequenties. Maar helaas heeft Rockstar Games het niet voor het zeggen, als moederbedrijf van Rockstar en eigenaren van Grand Theft Auto™ bepaalt Take2 het beleid en welke acties er ondernomen worden.

 

Take Two walst daar dus even overheen :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een oorlog verklaren aan je eigen (modding-)community is geen slimme stap.

 

Enkele weken terug hadden we het nog over de sterke beursaandelen van Take Two, die kunnen nu wel eens snel terug gaan zakken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zag het nieuws vandaag voorbij komen. Vrij triest om je community zo in de steek te laten. Sinds GTA V is geld echt de hoofdmoot gaan spelen, jammer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag is een dieptepunt in de gehele modding community van GTA. Ik hoop dat de omzet deze maand drastisch gaat zaken dat ze zullen inzien dat dit geen goede stap was richting de community :N

Share this post


Link to post
Share on other sites

Echt zo zonde. Modding heeft GTA Vice City en vooral GTA San Andreas groot gemaakt. Dit heeft mede meegeholpen aan de verkoopcijfers destijds. Echt zo jammer dat R* niet een weg is ingeslagen waarbij modden is toegestaan zoals met veel andere games gebeurt op Steam. :-(

 

Mede omdat de meeste modders zich altijd schappelijk hebben opgesteld tegenover R* is dit zo zonde. OpenIV werkte zo dat je niet kon valsspelen in GTA Online en toch wordt dit argument schijnbaar door advocaten gebruikt.

 

Ik hoop een officiële reactie van R* zelf, maar vrees het ergste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wel machtig om te zien dat de review score intussen gedaald is van "erg positief" naar "grotendeels positief" naar "verdeeld" naar "grotendeels negatief".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben zelf nooit zo actief geweest met het modden op GTA (heb de meeste op console, vandaar). Maar dit is toch wel echt heel dom van Take2. Ze schieten zichzelf hier duidelijk in de voet als je de reactie van de community ziet. 

 

Ben benieuwd wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Ik hoop eigenlijk groot zodat ze hun beslissingen van de laatste twee jaar (op verschillende gebieden) eens goed onder de loep nemen en zichzelf de vraag gaan stellen of geld het enige is waar een bedrijf aan moet denken. Of is klanttevredenheid ook nog belangrijk? :N

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...