Jump to content
PrioX

Rockstar Games: een terugblik op het voorbije decennium


large.rockstar-decennium.jpg.cda7ed08f45

 

Binnenkort gaan we het jaar 2020 in, een nieuw decennium met hopelijk nieuwe fantastische games van Rockstar. Videogames zijn de laatste tien jaar gigantisch gegroeid in populariteit. Daarom leek het ons interessant om eens terug te blikken op het voorbije decennium en te kijken wat Rockstar Games de afgelopen 10 jaar allemaal heeft uitgebracht.

 

large.BeFunky-project.jpg.da9c1bf5fa35d4

Rockstar Games heeft de laatste tien jaar vijf nieuwe spellen uitgebracht, een Story DLC, en tal van kleinere DLC's voor hun spellen. De grote klappers zijn ons natuurlijk bijgebleven, waarvan er een aantal de geschiedenisboeken ingaan als grote successen, niet alleen voor Rockstar Games maar voor videogames in het algemeen. 

 

Red Dead Redemption (2010)

Toen het jaar 2010 begon, had Rockstar al meerdere games aangekondigd, iets wat we ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen. Het ging om de games Red Dead Redemption, LA Noire, Max Payne 3 en Agent. Met een release datum van 27 april leek Red Dead Redemption de game die als eerste uit zou komen, en met een vertraging van een kleine maand kwam deze game uit op 18 mei in Amerika en 21 mei in Europa voor PlayStation 3 en Xbox 360. 

 

large.588e55c015a37_RDRJohnMarstoninTeso

 

Red Dead Redemption is een open world game dat zich afspeelt in het Wilde Westen. Het is een spiritueel vervolg op Red Dead Revolver, dat in 2004 uitkwam, maar omdat Revolver niet zo'n groot succes was, was de hype voor Redemption ook niet gigantisch. De game werd ook wel "GTA in the West" of "Grand Theft Horse" genoemd, maar al snel bleek dat het om meer ging dan slechts een GTA-achtige game.

 

Het verhaal begint in het jaar 1911 en je speelt John Marston, een outlaw wiens gezin is ontvoerd door federale agenten. Om zijn gezin terug te krijgen moet hij de overige leden van zijn vroegere gang, geleid door Dutch van der Linde, vangen. Deze opdracht brengt hem onder andere naar Mexico, waar een revolutie aan de gang is en waarin John ook een rol zal spelen. Hoe het afloopt moet je zelf maar ontdekken.

 

Red Dead Redemption heeft voor Rockstar een aantal nieuwigheden gebracht. Zo werd met deze game het wapenwiel geïntroduceerd, iets wat we in latere games zullen terugzien. Redemption was ook de eerste Rockstar game met een originele score, geschreven door Bill Elm en Woody Jackson. Naast de singleplayer campagne bevat de game ook een multiplayer gedeelte waarin je samen met je vrienden het Wilde Westen onveilig kunt maken. Hieronder een filmpje, dat @Joriz heeft gemaakt tijdens een meeting, waarin we Gold Rush spelen:

 

 

Het enige probleem was dat de meeste uitbreidingen betalend waren en dat je dus bepaalde modi niet met je vrienden kunt spelen als zij die uitbreiding niet gekocht hebben. Dit probleem zal Rockstar in de toekomst oplossen met Shark Cards en Gold Bars. 

 

Tijdens de Halloweenperiode van 2010 kwam Rockstar met een singleplayer uitbreiding voor RDR, namelijk Undead Nightmare. Deze uitbreiding speelt zich af in een alternatieve wereld waarin John Marston moet ontdekken waarom de doden terug tot leven zijn gekomen. Dit was ook de laatste DLC voor RDR, zodat Rockstar zich kon focussen op hun volgende game: LA Noire. Kort na de release van Undead Nightmare verscheen de eerste trailer van hun nieuwste game. 

 

L.A. Noire (2011)

L.A. Noire is oorspronkelijk ontwikkeld door Team Bondi, een Australische studio, en zou door Sony exclusief voor PS3 uitgebracht worden, maar uiteindelijk neemt Rockstar de rechten over en werken ze samen met Team Bondi om de game ook naar Xbox 360 en PC te brengen. De maanden die erop volgen blijft Rockstar L.A. Noire promoten en op 17 mei 2011 verschijnt de game voor PS3 en Xbox 360. PC spelers moeten helaas nog wat geduld uitoefenen tot november 2011. 

 

large.NSwitch_LANoire_03.jpg.207da0c464c

 

LA Noire is een open world game dat zich afspeelt in Los Angeles kort na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint in 1947 en je speelt agent Cole Phelps, een oorlogsveteraan die nu voor de LAPD werkt en misdaden in de stad moet oplossen. In het begin van de game hebben deze misdaden niets met elkaar te maken, maar later in het verhaal zijn ze gelinkt aan elkaar en zullen ze een groot schandaal onthullen. Meer gaan wij hier niet verklappen.

 

Een groot deel van de game draait om bewijzen vinden en verdachten ondervragen. Je moet bijvoorbeeld zeggen of iemand liegt of niet aan de hand van hun gelaatsuitdrukking. Om dit mogelijk te maken heeft Team Bondi MotionScan gebruikt, een techniek om de gezichten van de acteurs te filmen en te scannen, zodat gelaatsuitdrukkingen in de game er realistisch uitzien. Het was de eerst keer dat dit in een video game werd gebruikt maar omdat het zo duur is, wordt het bijna nooit meer gebruikt. De game heeft geen multiplayer en omdat er naast het verhaal amper iets te doen was, ging de game minder lang mee dan andere titels van Rockstar. De ontwikkeling van de game verliep niet vlekkeloos, en na de release zei Rockstar nooit meer te willen samenwerken met Team Bondi, vooral omdat ze hun werknemers slecht behandelden. Ondanks het feit dat de game redelijk goed verkocht, zat Team Bondi in slechte papieren en gingen ze uiteindelijk failliet.

 

Max Payne 3 (2012)

Enkele maanden na de release van L.A. Noire, werden zowel Max Payne 3 als het langverwachte GTA V aangekondigd door middel van trailers. Max Payne 3 stond gepland voor maart 2012 en stond daarmee eerder gepland van GTA V. Het resultaat was dat Rockstar in alle talen zweeg over GTA V en al hun aandacht op de promotie van Max Payne 3 gooide. Dit tot grote frustraties van de fans die alleen maar meer info over de nieuwe Grand Theft Auto wilden hebben. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Rockstar de reacties op hun Newswire-berichten heeft uitgeschakeld. In de maanden voor de release brengt Rockstar samen met Marvel zelfs een driedelig stripverhaal uit om zo de game verder te promoten. Na een kort uitstel verschijnt Max Payne 3 op PlayStation 3, Xbox 360 en PC in mei 2012.

 

gallery_1_141_31173.jpg

 

Max Payne 3 is een lineaire third-person shooter dat zich vooral afspeelt in Brazilië. Het verhaal volgt uiteraard Max Payne, een ex-agent die nu bodyguard is voor een rijke familie in São Paolo. Helaas loopt niet alles zoals gepland en volgen er kidnappingen, chaos en meer. De game heeft ook een multiplayer, die grotendeels de traditionele ''arena shooter'' formule gebruikt. Men moet o.a. deathmatches tegen elkaar spelen en kunnen hiermee nieuwe wapens en outfits vrijspelen. Het is de derde game in de Max Payne franchise dat bedacht is door Remedy Entertainment, een studio in Finland. De franchise staat bekend om de "bullet time" feature, waarmee je kunt duiken en zo de tijd doet vertragen. Hierdoor krijg je toestanden die je waarschijnlijk wel doen denken aan de film 'The Matrix'. De game krijgt goede kritieken, maar bij het gewone publiek presteert de game net onder de verwachtingen. Rockstar brengt nog een paar multiplayer DLC's uit, maar het is duidelijk dat de fans vooral zitten te wachten op meer informatie over GTA V.

 

Grand Theft Auto V & Online (2013)

Een simpele afbeelding, dat is alles waarmee ons duidelijk werd gemaakt dat de nieuwe GTA onderweg was. In oktober 2011 plaatste Rockstar het onderstaande logo online. Aan het logo te zien werd het al snel duidelijk dat GTA V vooral om geld zal draaien (letterlijk en figuurlijk blijkt later). En gelukkig moesten we maar een week wachten op de eerste trailer. 

 

gallery_1_151_27863.jpg&key=322acf390ff8

 

Na het onthullen van de GTA V bleef Rockstar bijna een jaar stil. Het hierboven genoemde Max Payne 3 kreeg de volledige aandacht. Maar in augustus 2012 kwam daar verandering in. In augustus 2012 plaatst Rockstar nieuwe screenshots van GTA V op hun Newswire, en in oktober volgt het bericht dat de game in de lente van 2013 zal verschijnen. In november verschijnt de tweede trailer en daaruit wordt duidelijk dat het niet om één maar om drie protagonisten gaat, namelijk Michael, Franklin en Trevor. In de maanden die hierop volgden loste Rockstar steeds meer screens en informatie (zoals dat de game op 17 september 2013 zal verschijnen en dat je heists zal kunnen doen). Helaas zag het er niet naar uit dat de game ook op PC zou verschijnen.

 

Vlak voor de release kwam Rockstar nog met de iFruit app voor je mobiele telefoon, waarmee je onder andere Chop de hond kon trainen. En op 17 september was het dan zover! Grand Theft Auto V is eindelijk beschikbaar op PS3 en Xbox 360. Na één dag bracht de game al meer dan $800 miljoen op en na drie dagen zaten ze al boven $1 miljard, een record in de entertainmentsector. Het werd voor iedereen duidelijk dat dit een van de bestverkochte entertainmentproducten ooit zal worden. En dit werd het ook in april 2018! 

 

large.transformracecreator.jpg.66fea6118


Twee weken na release kwam dan eindelijk GTA Online. Helaas werd het geen vlotte start, want de servers konden het niet aan en de meeste spelers verloren hun voortgang. Als compensatie gaf Rockstar aan alle spelers die in oktober GTA Online speelden een bedrag van GTA$500,000. Al vóór de release van GTA Online had Rockstar aangegeven het spel continue te blijven uitbreiden met in-game content. Het resultaat was periodieke (thematische) content updates met nieuwe voertuigen, wapens, kledij, speltypen, missies en nog veel meer. Deze trend bleek zo populair dat GTA Online op dit moment (december 2019) 33 grote content updates heeft gekregen. Er lijkt voorlopig ook geen einde te komen aan de ondersteuning voor GTA Online. Hoewel de grote updates minder vaak uitgebracht worden, krijgt het spel ook wekelijkse kleine updates met nieuwe voertuigen en bonussen voor de spelers. 

 

Met de release van GTA Online introduceerde Rockstar Games ook Shark Cards, een microtransactie waarmee je in-game GTA$ kocht. Dit beruchte systeem zorgde ervoor dat Rockstar Games en Take-Two Interactive bakken met geld verdiend hebben, en dat nog steeds doen. Shark Cards gaan namelijk nog altijd als warme broodjes over de virtuele toonbank, en met elke content update stijgt de verkoop. Het is ook ideaal voor de speler die geen tijd of moeite in het spel wilt stoppen: je betaalt echt geld voor virtueel geld en kan daarna kopen wat en wanneer je wilt. 

 

In 2014 waren GTA V en GTA Online nog altijd een groot succes. Het spel kwam een jaartje daarvoor uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3, twee consoles die aan het einde van hun tijd waren. De nieuwe Xbox One en PlayStation 4 stonden al om de hoek te wachten, en ook Rockstar was in het geheim bezig met een projectje. Tijdens de E3 werd tijdens de voorstelling van Sony de next-gen, of Enhanced version, aangekondigd. Op 18 november 2014 verscheen GTA V en Online voor de Xbox One en PlayStation 4, en dit bracht nieuwe in-game content en technische verbeteringen met zich mee. Een paar maanden later verscheen het spel uiteindelijk ook voor de PC en was het wachten over. 

 

Red Dead Redemption 2 & Red Dead Online (2018)

Toen de motor van GTA V en GTA Online nog in volle toeren aan het draaien was, werkte Rockstar ook al enkele jaren aan een vervolg op het succesvolle Red Dead Redemption dat in 2010 was uitgekomen. Het resultaat is Red Dead Redemption 2, een prequel op het verhaal van het eerste deel. Het spel werd in oktober 2016 officieel aangekondigd aan de hand van artworks en een trailer. Was John Marston opnieuw het hoofdpersonage, draaide het om een compleet nieuwe groep karakters? Het was allemaal nog niet duidelijk.

 

Uiteindelijk werd ons duidelijk dat je als Arthur Morgan speelde, een loyaal lid van Dutch's Gang. In het verhaal volg je hem en de bende in hun gevecht tegen gierigheid, verraad en vriendschap. De bende is na een mislukte overval in het plaatsje Blackwater op de vlucht. Na enkele weken zich te hebben verscholen in de besneeuwde bergen van The Grizzlies trekt de bende door het ruwe landschap en leert Arthur nieuwe mensen kennen. Verschillende overheidsinstanties zitten de bende op de hielen, waaronder de Pinkertons. Na een reeks mislukte pogingen te ontsnappen naar betere oorden moet Arthur kiezen of hij voor de groep mensen kiest waarmee hij is opgegroeid, of zijn eigen veiligheid en die van zijn vrienden. 

 

large.reddeadonline_19319-3.jpg.f3124bc5

 

Red Dead Redemption 2 was het eerste nieuwe Rockstar spel in vijf jaar na de release van GTA V, en Rockstar had opnieuw een fantastische launch neergezet. In drie dagen had het spel al $725 miljoen opgebracht en was het spel zeventien miljoen keer verkocht. In de vijf jaar die tussen GTA V en Red Dead Redemption 2 zaten heeft Rockstar zich voornamelijk beziggehouden met het uitbreiden van GTA Online dat een gigantisch succes was. Het was dan ook geen verrassing dat Red Dead Online werd aangekondigd, een zelfde opzet als GTA Online alleen dan in het wilde westen. Red Dead Online werd op 27 november 2018 gelanceerd. Het eerste jaar kwam maar moeilijk op gang. Spelers vonden dat er te weinig te doen was in de wereld, de online economie was niet eerlijk gebalanceerd, en het spel had een ''grief'' probleem waarbij spelers zonder enige reden elkaar aanvielen (iets wat GTA Online vandaag de dag ook nog steeds plaagt). De laatste maanden begint Red Dead Online meer vorm te krijgen met updates als Frontier Pursuits, de Outlaw Pass, online poker en meer. De toekomst ziet er rooskleurig uit. 

 

Vorig maand, op 5 november, verscheen Red Dead Redemption 2 ook voor de PC, het eerste Red Dead-spel in de serie. Opnieuw bracht de PC-versie nieuwe technische verbeteringen met zich mee, en ook wat extra in-game content. Het spel werd beschikbaar gemaakt op de Rockstar Games Launcher, Steam, The Epic Store, en uiteindelijk ook op Google Stadia. 

 

large.1597796189_BeFunky-project2(2).jpg

 

Naast dat er natuurlijk nieuwe spellen verschenen van Rockstar Games, werden er ook enkele spellen opnieuw uitgebracht voor verschillende platforms. Dit was geen nieuwe trend in gaming, de laatste tien jaar zijn er tientallen spellen opnieuw uitgebracht om verschillende redenen. Ook Rockstar deed dit met verschillende klassiekers. 

 

WeaponsOfMassDistraction4.png

 

Achttien jaar geleden verscheen het revolutionaire GTA III. In 2011 was dit precies tien jaar geleden en ter ere van deze mijlpaal bracht Rockstar de Grand Theft Auto III: 10 Year Anniversary editie uit voor mobiel. Dit was de eerste klassieker die op mobiel verscheen en het leek een groot succes te zijn. De jaren daarna volgde er meer met o.a. mobiele uitgaven voor GTA Vice City, San Andreas, Liberty City Stories, Chinatown Wars, Bully en Max Payne. Niet alleen voor mobiel verschenen er heruitgaven. Voor MacOS, de Xbox 360 en One, PlayStation 3 en 4 verschenen verschillende spellen opnieuw. 

 

Rockstar heeft inmiddels ook de eerste voeten gezet in het Virtual Reality-landschap. L.A. Noire verscheen in 2017 voor de Oculus Rift met een speciaal aangepaste versie voor VR. L.A. Noire verscheen ook op de Nintendo Switch, het eerste spel dat Rockstar voor een Nintendo platform uitbrengt sinds de release van GTA Chinatown Wars in 2009 voor de Nintendo DS. 

 

Gezien de populariteit van enkele Rockstar-klassiekers, en de populariteit van heruitgaven in het algemeen, zal het geen verrassing zijn mocht Rockstar in de toekomst meer spellen opnieuw uitbrengen. 

 

large.382283432_BeFunky-project2(1).jpg.

Wat is er eigenlijk allemaal achter de schermen bij Rockstar Games gebeurd? Dat is een vraag waar we niet alle antwoorden op hebben. Zoals we allemaal weten is Rockstar Games nogal geheimzinnig en komen we niet alle sappige details te weten. Toch zijn er de afgelopen tien jaar een paar opvallende feitjes opgedoken, en is Rockstar nieuwe wegen ingeslagen wat betreft de verkoop van microtransacties. 

 

Rockstar Spouse

Tien jaar is veel. En zoals je hierboven al kon lezen heeft Rockstar Games alles behalve stilgezeten. De medewerkers van Rockstar San Diego kunnen hier goed over meepraten. In januari van 2010 publiceerde de vrouwen van de werknemers een open brief waarin duidelijk werd gemaakt dat de werkcondities niet meer toelaatbaar waren. Werknemers zouden op een dag twaalf uur moeten werken, moeten overwerken in de weekenden, en dat allemaal verplicht. Deden ze dit niet dan zouden er consequenties volgen. De deadlines die door het management waren vastgelegd, waren onrealistisch waardoor de werknemers tot het uiterste werden gepusht om hun werkzaamheden af te krijgen. Dit zou grote gevolgen hebben in de privésfeer. 

 

Jaren later met de release van Red Dead Redemption 2 kwamen er opnieuw tekenen naar buiten dat Rockstar hun werknemers lange dagen lieten maken om hun werkzaamheden af te laten ronden. Ditmaal kwam het van Dan Houser, de mede-eigenaar van Rockstar Games. In een interview verklaarde hij dat werknemers soms wel 100 uur per week draaide tijdens de productie van Red Dead Redemption 2. Dit zorgde opnieuw voor veel ophef. Rockstar Games liet voor het eerst toe dat werknemers openbaar hun verhalen en ervaringen mochten delen op o.a. sociale media. Hierna werd duidelijk dat het meeviel en dat vrijwel alle overuren op vrijwillige basis waren. 

 

Leslie Benzies 

gallery_123064_235_6486.jpgRockstar Games heeft de laatste twintig jaar tientallen succesvolle spellen uitgebracht. De producent achter deze successen was Leslie Benzies die sinds 2001 medeverantwoordelijk was voor alle spellen die Rockstar Games heeft uitgebracht. Een jaartje na de release van GTA V nam Benzies in 2014 een welverdiende sabbatical. Anderhalf jaar later kwam het onverwachtse nieuws dat Benzies het bedrijf had verlaten. En toen kwam de aap uit de mouw: Benzies sleepte op 12 april 2016 Rockstar Games en Take-Two Interactive voor de rechter. Van de bedrijven had hij nog $150 miljoen aan niet uitbetaalde royalty's te goed. Helaas voor Benzies werden de meeste van zijn eisen afgewezen door de rechtbank, en begin dit jaar is de rechtszaak tot een einde gekomen nadat beide partijen een overeenkomst hebben getekend. Leslie Benzies werkt sinds januari 2017 aan een nieuw spel 'Anywhere', met zijn eigen studio Build a Rocket Boy Games.

 

 

Seksueel misbruik

In 2018 verliet Jeronimo Barrera Rockstar Games. Hij was hier jaren actief en heeft zijn sporen achtergelaten, zo bleek later. Verschillende werknemers hebben na zijn vertrek de publiciteit opgezocht en wat schokkende onthullingen gedaan. Nieuwe werknemers zouden gewaarschuwd zijn voor Barrera die vaak nogal agressief kon reageren en begon te dreigen met ontslagen wanneer dingen niet gingen zoals hij deze gepland had. Een voormalig werknemers zei zelfs betast te zijn nadat Barrera hem op schoot nam tijdens een vergadering. Nadat Barrera op het matje was geroepen en zei dat hij zich niets kon herinneren liep het met een sisser af. Ja, zo zie je maar weer dat #MeToo ook bij Rockstar een hashtag was. 

 

Rockstar Vancouver & Rockstar India

Rockstar Vancouver heeft in 2012 haar deuren gesloten. De studio was verantwoordelijk voor spellen als Bully en Max Payne 3. De laatstgenoemde was hun laatste project waar ze de leiding over hadden. De studio is kort na de release van Max Payne 3 gefuseerd met Rockstar Toronto, de studio achter o.a. Manhunt. Alle werknemers konden hun baan behouden en kregen de keuze om over geplaatst te worden naar Rockstar Toronto of een andere Rockstar studio. 

 

In 2016 opende Rockstar Games een nieuwe studio in India. Rockstar India heeft sindsdien een ondersteunende rol tijdens de ontwikkeling van Rockstar-spellen, en hun eerste grote klus was Red Dead Redemption 2. De studio staat onder leiding van Dan Smith die voorheen aan succesvolle spellen als Lost Planet gewerkt heeft. In 2019 verwierf de studio Dhruva Interactive en sindsdien werken de studio's samen. Dhruva Interactive is gewerkt aan spellen als Sea of Thieves, Forza, PAYDAY en meer. 

 

large.04aa15d75ca36ac4a482e343b90b0fa13b

 

Rockstar Games Launcher

Afgelopen september lanceerde Rockstar Games de Rockstar Games Launcher, een applicatie voor de PC. Via deze applicatie kunnen speler snel en eenvoudig hun Rockstar-spellen beheren. Ook is het mogelijk om via deze applicatie spellen te kopen en vooraf te bestellen. Het eerste nieuwe spel dat hiervan gebruik heeft gemaakt is Red Dead Redemption 2. Dit soort applicaties zijn niet nieuw. De afgelopen jaren zijn er steeds meer uit de grond gekomen, zoals Steam, de Epic Store en Origins. Het lijkt erop dat Rockstar zich voor de toekomst ook meer wilt gaan focussen op PC-games. 

 

Shark Cards & Gold Bars

Aan het begin van dit decennium stonden microtransacties in videogames nog in de kinderschoenen. Ze waren er zeker, maar vandaag de dag worden er volledige spellen ontwikkelt rondom microtransacties. In 2010 bracht Rockstar Games nog betaalde uitbreidingen uit zoals Red Dead Redemption Undead Nightmare, Episodes From Liberty City, en de jaren die daarop volgde meer kleinere uitbreidingen voor Max Payne 3 en L.A. Noire. Echter, deze opzet leverende niet het gewenste resultaat en het koste Rockstar Games veel tijd en geld om te maken. Ook de community werd opgesplitst, spelers die de betaalde uitbreidingen hadden gekocht konden niet samenspelen met de spelers die dit niet deden. Hierdoor werden deze spellen veel sneller minder vaak gespeeld. 

 

Met de release van GTA V en Online in 2013 ging dit veranderen. Andere bedrijven waren toen al groots aan de slag gegaan met microtransacties. Rockstar Games bracht in dit jaar ook hun eigen microtransactie uit, ter vervanging voor de grote uitbreidingen die de jaren daarvoor verschenen waren, en om de nadelen van die uitbreidingen te voorkomen. Het resultaat waren de Shark Cards voor GTA Online. Met deze (virtuele) kaartjes kon je geld storten op de bankrekening van je GTA Online karakter. Wat je hierna met het geld deed was volledig aan de speler. Rockstar had de jackpot gewonnen, Shark Cards waren en zijn nog altijd ontzettend populair en verkopen goed. Het is een optionele koop, dus men is niet verplicht deze te kopen en de community kan blijven samenspelen aan de hand van gratis updates. 

 

large.ingamestoreonline.png.5fdf90334bb1

 

De Shark Cards hebben zoveel geld binnengehaald dat Rockstar een soortgelijk systeem in Red Dead Online heeft geimplenteerd: Gold Bars. Het principe blijft hetzelfde. De speler kan Gold kopen om deze vervolgens uit te geven aan in-game content zoals wapens en kledij. Shark Cards en Gold Bars zijn ideaal voor de speler die te weinig tijd heeft om te spelen, of juist geen moeite wil doen om te spelen. Maar juist hierdoor hebben deze microtransacties veel kritiek gekregen. Spelers vinden het oneerlijk dat spelers die echt geld neerleggen virtueel geld kunnen krijgen (het wel bekende ''pay to win''), en de in-game prijzen van content blijven maar stijgen, vermoedelijk om de verkoop van Shark Cards en Gold Bars te stimuleren. Toch zullen dit soort microtransacties niet verdwijnen. Rockstar Games en Take-Two Interactive verdienen er veel geld mee en het zorgt er tegelijkertijd voor dat ze de spellen kunnen blijven ondersteunen met gratis updates zonder de community op te splitsen. 

 

large.BeFunky-design.jpg.39b76930cecd63c

Dat was het dan, de terugblik op het voorbije decennium van Rockstar Games. Tal van leuke spellen en uitbreidingen, leuke verrassingen en schokkende onthullingen van binnen de studio's. Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie ervaringen de afgelopen tien jaar. Wat was bijvoorbeeld jouw favoriete Rockstar-spel, en wat hoop jij in de komende jaren te zien? Laat het ons vooral weten.

 

Voor nu wensen wij iedereen alvast een...

 

large.fijnejaarwisseling-gtagamesnl.jpg.

 

Geschreven door @Platypus & @PrioX.

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites


Recommended Posts

Wow, wat een tijd moet hierin zitten. Ik zit het zelf terug te lezen en besef mij opeens weer wat er allemaal wel niet gebeurd is in 10 jaar. Min of meer de tijd dat ik mijn jeugd doorbracht op deze site. Veel beleefd en meegemaakt. 

 

Fijne jaarwisseling en credits naar jullie @Platypus & @PrioX! :) 

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites

Mooi verhaal. Toch stiekem in tien jaar heel veel gebeurd. 😀

 

Hopelijk komen de komende tien jaar ook weer zo veel mooie spellen uit. Al lijkt R* wel het tempo iets omlaag te hebben geschroefd qua nieuwe releases.

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...