Jump to content

Shaquille O'Neal


Toni Caprioni

Recommended Posts

O'Neal kreeg de naam "Shaquille Rashaun" (wat "Kleine Strijder" in Arabisch betekent) van zijn biologische vader, Joseph Toney. Zijn moeder, Lucille O'Neal Harrison, huwde leger sergeant Phillip Harrison kort na de geboorte van Shaquille. Shaq bracht enkele kinderjaren door in Duitsland in Wildflecken, Beieren, waar zijn stiefvader Harrison gestationeerd was. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met een basketbal

O'Neal brak in zijn jeugd allebei zijn polsen tijdens het klimmen tussen twee bomen. Hij gebruikt dit als een verklaring voor zijn lage vrije worp gemiddelde.

Hij heeft al voor deze clubs gespeeld.

Louisiana State University

Hij bereikte voor het eerst nationale aandacht als ster bij Robert G. Cole Junior-Senior High School in San Antonio, Texas. Hij werd de speler van het jaar van zijn High School tijdens zijn speeljaren. Daarna ging hij naar de Universiteit van de Staat van Louisiana waar hij een diploma behaalde in Handels Wetenschappen. Tijdens zijn jaren aan LSU werd hij tweemaal gekozen voor de eerste All-American ploeg, was hij twee maal de Zuidwestelijk Conferentie speler van het jaar en werd hij in 1991 verkozen tot nationale speler van het jaar.

[bewerk]

Orlando Magic

Hij werd als eerste speler geselecteerd in 1992 (NBA draft) door Orlando Magic en hielp het team aan een prijzenswaardige 41 overwinningen dat jaar en miste de playoffs met het kleinste verschil. Hij verhoogde verder zijn bekendheid dat jaar met twee beruchte dunks waarmee de steunen braken die de mand aan de rugplank houden, de eerste komst tegen de Phoenix Suns en de tweede tegen de New Jersey Nets.

In seizoen 93-94, hielp Shaq de Magics aan hun eerste playoff plaats ooit.

In 94-95, zorgden O'Neal en Penny Hardaway hielp dat hun team de NBA finale bereikten, maar verloren daarin van de Houston Rockets in vier wedstrijden.

[bewerk]

Los Angeles Lakers

Na het seizoen 95-96 verliet O'Neal Orlando om zich aan te sluiten bij de Los Angeles Lakers voor een ongekend zeven jaar contract van 120 miljoen dollar. Hij en zijn teammate Kobe Bryant leidde tot één van meest efficiënte de wacht-centrum combinaties in geschiedenis van de NBA, hoewel hun verhouding gespannen was en de twee vaak met elkaar in het openbaar en privé in aanvaring kwamen.

Hoe dan ook, de twee (getraind door Phil Jackson ) genoten enorm succes op het veld, aangezien O'Neal en Bryant Los Angeles Lakers tot drie opeenvolgende NBA- titels leidden (2000, 2001, 2002). Shaq werd drie maal verkozen tot MVP van de. NBA finales en had het hoogste gemiddeld voor een centrum in de geschiedenis van NBA finales. Hij werd ook verkozen tot de Meest Waardevolste Speler voor het seizoen 99-2000.

Aan het begin van het seizoen van 2003-04, O'Neal kondigden aan hij naar een uitbreiding aan zijn contract streefde. Het bestuur van de Lakers was aarzelend om zijn eisen in te willigen. De Lakers boden O'Neal in Februari 2004 een contract aan om de hoogst betaalde speler te blijven in de competitie maar O’Neal weigerde.

Nadat de Lakers door de Detroit Pistons verslagen werden in de NBA-finales, werd O'Neal geïrriteerd door commentaren van de algemene manager van de Lakers, Mitch Kupchak, in verband met zijn toekomst binnen het team. Daarop eiste O’Neal een onmiddellijke transfer. O'Neal werd verhandeld aan de Miami Heat in ruil voor Lamar Odom , Brian Grant , en Caron Butler .

[bewerk]

Miami Heat

Op 14 juli 2004, werd Shaq officieel getransfereerd naar de Miami Heat voor Caron Butler , Lamar Odom , Brian Grant en een eerste-ronde selectie. De handel werd onmiddellijk bestempeld één van belangrijkst in sportengeschiedenis, met analisten die pessimistisch waren dat één man zoveel zeer belangrijke spelers van Miami kon vervangen. Nochtans overtrof de gerenoveerde Shaq alle verwachtingen, waarbij Miami als eerste eindigde in de Oostelijke Conferentie. De overgekomen spelers van Miami, konden er echter niet voor zorgen om de Lakers naar de playoffs te loodsen. O’Neal verloor nipt de toekenning van de 2004-2005 MVP aan Steve Nash van de Phoenix Suns. Ondanks een diepe dijkneuzing, loodste Shaq Miami naar de Oostelijke Conferentie Finale waarin ze in de zeven wedstrijden nipt verloren van Detroit.

In Augustus 2005 ondertekende O’Neal voor een verlenging van zijn contract voor 5 jaar voor een totaal bedrag van 100 miljoen dollar. Terwijl de critici deze verlenging als het teveel betalen van een verouderende speler aan de kaak stelden, loofden de voorstanders het management van de Heat voor het behouden van de waarschijnlijk meest dominante speler in NBA voor "slechts" 20 miljoen dollar per jaar en dit tijdens een periode waar de middelmatige of constant verwonde spelers zoals Keith Van Horn , Jalen nam , Derek Anderson , Allan Houston of Brian Grant bijna hetzelfde bedrag krijgen.

Door dit contract te ondertekenen, weerlegde O'Neal de vroegere commentaren over hem, die beweerde dat hij nooit een loonverlaging zou toestaan in het belang van het team. Hij ontvangt nu “maar” 20 miljoen dollar in plaats van 30 miljoen dollar en dit om de Heat in de mogelijkheid te stellen om goede spelers te kunnen aankopen.

Bron Wikipedia

1 magisch woord namelijk: Google :puh:

Link to comment
Delen op andere websites

  • 2 weken later...

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...