Jump to content

Krachttraining


Kyl-El

Recommended Posts

Ik weet niet of ik in het goede topic zit, maar ik ga deze maand of volgende maand naar de sportschool. Ik weet alleen niets van fitness of hoe je het ook wilt noemen af. Ik weet dat als je verkeerd traint dat je je lichaam kunt verpesten. Heeft een van jullie tips? Met welke oefeningen moet ik beginnen?

Hoe begin je met trainen?

De sportschool kan in het begin overweldigend zijn: al die apparaten en losse gewichten, wat moet ik in godsnaam doen? Om een goede start te maken is het belangrijk om ten eerste je doel vast te stellen. Wat wil je? Wil je gespierder worden, wil je beter zijn in een specifieke beweging (bijvoorbeeld gooien voor honkbal) of wat anders? Schrijf dit eerst op.

*rest van tekst*

Ben het op veel punten met je eens, maar mijn mening is net wat anders.

jij stelt een aantal punten op die inderdaad kloppen, maar dit is wat ingewikkeld voor een beginner waardoor deze mensen vaak ''snel'' afhaken doordat ze het gevoel krijgen dat het best moeilijk is.

Mijn mening (iedereen heeft een andere mening natuurlijk haha)

begin eerst een 2tal maanden met 2 a 3 keer in de week met een beginnerschema (fullbody en veelal apparaten) .

waarom ? laat je spieren eens wennen aan al die krachten die op je af komen.. anders krijg je snel blessures (dit is natuurlijk per persoon verschillend)

Afhakers hebben meestal motivatieverlies omdat ze veel te veel verwachten in korte tijd. Fysieke veranderingen duren nou eenmaal, zelfs als alle factoren perfect zijn, langer dan het geduld van de meeste beginners. Het is helemaal niet moeilijk om te beginnen, het is lastig om er een gewoonte van te maken.

Een mening geven is iets anders dan iemand adviseren. Een mening hebben mag altijd, maar zodra je jouw mening uit in de vorm van een bevel of je mening generaliseert (doe dit, als je dit doet dan, dit werkt supergoed zou je ook moeten doen etc..) dan neigt het meer naar adviseren toe en daarmee zou ik zonder specifieke vakkennis toch mee oppassen. Echter vind ik jouw richtlijnen (2 á 3 keer per week, rustig opbouwen) toch wel een goed advies. Zoals ik al aangaf heeft het geen zin om vanaf dag 1 7 dagen in de week ijzer te gaan happen, aangezien je hier jezelf alleen maar in een katabolische fase werkt (tenzij je 600mg testosteron in je reet injecteert, maar ook dit zou ik zeker niet aanraden. :puh:)

Bewerkt: door FireFighter
Link to comment
Delen op andere websites

  • Reacties 1.1k
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

  • Pietje II

    186

  • Disturbed

    157

  • moechy

    54

  • Flashingdemon666

    52

Top Posters In This Topic

Posted Images

[...] Echter vind ik jouw richtlijnen (2 á 3 keer per week, rustig opbouwen) toch wel een goed advies. Zoals ik al aangaf heeft het geen zin om vanaf dag 1 7 dagen in de week ijzer te gaan happen [...]

Ligt eraan hoeveel volume je per training hanteert (elke dag 1 set per oefening, 7 dagen per week in een fb-schema vs. 1 dag per week 7 sets per oefening in bijv. een split) :puh:

Bewerkt: door Pietje II
Link to comment
Delen op andere websites

[...] Echter vind ik jouw richtlijnen (2 á 3 keer per week, rustig opbouwen) toch wel een goed advies. Zoals ik al aangaf heeft het geen zin om vanaf dag 1 7 dagen in de week ijzer te gaan happen [...]

Ligt eraan hoeveel volume je per training hanteert (elke dag 1 set per oefening, 7 dagen per week in een fb-schema vs. 1 dag per week 7 sets per oefening in bijv. een split) :puh:

Ja, dat is waar. Als je elke dag slechts 1 set doet kan je wel weer 7 dagen in de week trainen. :puh:

Rust voor je lichaam is ook heel belangrijk he.

Ja, heel belangrijk. Maar als je 7 dagen in de week slechts 1 oefening en 1 set uitvoert (laten we zeggen de squat met 12 herhalingen), heb je vrij weinig impact op je lichaam en kan je makkelijk elke dag trainen. Echter zul je geen progressie maken en zal niemand dit ooit doen lijkt mij. :puh:

Bewerkt: door FireFighter
Link to comment
Delen op andere websites

En daarom vrij kansloos :7 Gewoon lekker om de dag trainen. Ik kreeg trouwens van de week de tip om zwaarder te gaan trainen en dan drie keer sets van 6 tot 8. Hiermee zou je dan sneller je spieren kunnen zien. Klopt dat?

Bewerkt: door AXIO
Link to comment
Delen op andere websites

Hmm Axio, met je spieren beter kunnen zien neem ik aan dat je droger staan bedoeld?

Is niet helemaal correct. 'je spieren beter zien' heeft vooral te maken met wat je eet, en je cardio.

En ik zou eerder aanraden 4 sets tussen 20 en 10 herhalingen te doen. Dat in een hoog tempo en je training zelf is al beetje cardio om het zo te zeggen.

Verder moet ik zeggen dat ik vrij lastig bulk, en nooit boven de 11% uitkom, en dus nog nooit zelf heb proberen te cutten :D Dit is slechts wat ik heb begrepen van wat anderen me vertelden. Maar 3 sets van 6 tot 8 ga je al eerder naar kracht gaan dan naar definitie :D

Link to comment
Delen op andere websites

Ik ben zelf net weer in de bulk gegaan, en tijdens het cutten heb ik mijn trainingsintensiteit juist verhoogd en mijn volume verlaagt. Tijdens het cutten kom je in een calorisch tekort (je verhongert jezelf gecontroleerd uit in feite), en de eerste reactie van het lichaam is om alle calorievreters in het lichaam te verwijderen. Spieren verbruiken veel kcal en het lichaam zal deze dus proberen af te breken (het lichaam is erg efficiënt in zijn calorieverbruik en gooit alle 'overbodige' vreters eruit). Om te voorkomen dat je lichaam daadwerkelijk spieren af gaat breken, moet je dus juist extra veel gebruik maken van je spieren door zwaarder te trainen. In combinatie met een hoge eiwit inname verbrandt het lichaam op deze manier minimaal spier, omdat je de spieren aan het werk blijft zetten.

Cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen, roeien, fietsen of een andere duursport zou ik persoonlijk nooit aan beginnen. Als je gaat cutten creëer je in je voeding al een calorisch tekort, waarom zou je dit tekort (te) groot maken door nóg meer calorieën te gaan verbranden en zo de kans op spierafbraak te vergoten? Hoe groter je calorietekort is, hoe voorzichtiger je lichaam met de calorieën omgaat en hoe groter de kans op spierafbraak.

Een bevriend personal trainer heeft een evidence based artikel geschreven over cardio. Hierin wordt uitgelegd dat krachttraining op de allereerste plaats komt en cardio pas als de noog hoog is. Daarnaast worden er verschillende soorten cardio uitgelegd. Zeker het lezen waard. :)

http://www.dutchfitnesscommunity.nl/uncategorized/cardio-uitgelegd/

Link to comment
Delen op andere websites

Hmm zoals jij het nu uitlegt , kan idd goed kloppen :)

En ja cardio komt zowizo pas aan het einde te pas in je laatste weken van je cut meestal, heb ik toch begrepen altijd..?

Maar je intensiteit net verhogen wist'k niet. Klonk ook niet logisch, je gaat je dan verhongeren om daarna je nog effe helemaal te slopen door lekker zwaar te gaan.. Nuja kan he, maar vond ik gewoon niet logisch.

En Axio niet perse stoppen, doe het niet te intensief zou ik zeggen, zodat je niet dan wanneer het nodig is plots met cardio moet beginnen die je niet gewoon bent.

Link to comment
Delen op andere websites

Dus als ik het goed begrijp moet ik stoppen met cardio?

Het is in iedergeval niet noodzakelijk om cardiovasculaire oefeningen uit te voeren om succesvol te cutten. Het kan zelfs, als je overmatig aan cardio doet en te weinig aan krachttraining, spierverlies stimuleren. Ik geef meestal het advies zoals in het artikel beschreven staat: De nadruk tijdens een cutperiode moet op krachttraining liggen. Cardio is een bruikbaar concept, maar ik zou dat pas inzetten als het noodzakelijk is (e.g. als je niet afvalt). De uiteindelijke keus blijft natuurlijk altijd aan jezelf; als je het leuk vind om te doen zie ik niet in waarom je er vanaf zou moeten stappen. Doe het dan, zoals liftingallday ook al zegt, met mate.

De intensiteit verhogen tijdens een cutperiode klinkt inderdaad in eerste instantie niet logisch. Door een lager aantal kcal in te nemen zou je je toch slapper voelen/zijn. Als je echter dieper ingaat op de inspanningsfysiologie dan zie je dat het eigenlijk erg logisch is om juist in die periode de spieren extra hard aan te spreken.

Bewerkt: door FireFighter
Link to comment
Delen op andere websites

  • 6 maanden later...
  • 2 years later...

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.

×
×
  • Create New...