Jump to content

[MODEL] Tutorial Particle Flow


S-te-Fan

Recommended Posts

Particle Flow. De meeste van jullie denken, What the f*cking hell is dat nou weer? Nou, dat ga ik je in deze tutorial zo goed mogelijk uitleggen. Denk er wel aan dat deze tutorial geen floep te maken heeft met GTA Modding of iets wat er in de buurt komt.

In 3D Studio Max heb je dus de mogelijkheid om particles te gebruiken. Particles zijn kleine deeltjes, Flow betekent stroming. Dus eigenlijk is een particle flow een stroom van deeltjes die wij gaan sturen. Laten we beginnen

1. De basis

Druk op '6' in 3D Studio Max of ga in het command pannel naar Create>Geometry>Particle Systems> en druk op "Particle View" nu komt er een venster omhoog. Zoals de afbeelding die hieronder volgt:

pf_1.PNG

(klik om te vergroten)

Als je goed kijkt, zie je onderaan in het venster iets staan genaamd 'Standard Flow'. Selecteer deze flow en sleep hem naar het lege grijze vak erboven. Nou hebben we een Particle Flow. Als je nu in de viewport van 3D Studio Max kijkt, zie je een PF Source. Uit deze PF Source ontstaan later de particles. Ook staan er onderaan meer van die 'dingen' dan Standard Flow. Je kan ze in 3 groepen verdelen: Flow's (Empty Flow en Standard Flow) Operatos (van Birth tot Spin en van Cache tot Render) en Test's (van Age Test tot Split Source). We hebben net een Standard Flow gemaakt, maar je kan hem ook zelf opbouwen naar eigen wensen door Empty Flow te kiezen. Met Operator's en Test's kan je de particles dingen laten doen. Later in deze tutorial ga ik over de belangrijkste operators uitleg geven.

Maar laten we terug gaan. Nu staan er dus in dat grote grijze vak 2 kleinere vakken. De PF Source 01 en de Event 01. In PF Source 01 komen dingen te staan over de source en in Event 01 komen de dingen die met de particles zelf gebeuren. Het is een beetje lastig uit te leggen allemaal. Ik ga nu zo goed mogelijk uitleggen wat operators zijn en wat ze doen.

pf_2.PNG

1. Dit is hoe de particles worden gerenderd. Hier hoef je meestal niks aan te passen en kan je dus ook in deze tutorial gewoon links laten liggen.

2. Birth is engels voor geboorte. Je raad het al, hier kun je de 'ontstaan instellingen' instellen. Zoals de hoeveelheid particles en bij welke frame(s) ze geboren worden en bij welke frame(s) ze sterven.

3. Je hebt 2 Position Operators. Bij Position Icon worden de particles vanaf de PF Source in de viewport 'geboren' en bij Position Object worden de particles bij een object naar keuze 'geboren'.

4. Bij speed kan je instellen met welke snelheid de particle's naar beneden vallen, of met welke snelheid ze naar een 'Force' (kracht) worden aangetrokken.

5. Bij Rotation kan je de draaing van de particles instellen. Je kan ze bijvoorbeeld alle kanten op laten draaien maar je kan er ook voor kiezen om alleen maar over de -Z as te draaien.

6. Deze Shape operator is bijna nutteloos voor ons in deze tutorial. Deze zullen we dus later verwijderen.

7. Bij Display kan je instellen welke vorm de particles hebben als je nog geen ander object aan ze toegewezen hebt.

Nou je wat weet van wat al deze operator's doen en betekenen, kunnen we een simpele animatie maken. We gaan het namelijk sphere's laten regenen.

We hebben nou dus een standaard Particle Flow. Verwijder nu de shape operator door er met de rechtermuisknop op te drukken en vervolgens te drukken op 'delete'. Wat je nu moet gaan doen, is de operator pf_4.PNG boven Position Icon slepen zodat je een blauw streepje krijgt tussen Birt 01 en Position Icon 01. Je kan nou de muis loslaten. Minimaliseer nou het Particle View venster en maak een sphere van '1' met 16 segments. (We houden het low poly :puh:) Ga nu terug naar het venster van Particle View en druk op Shape Instance onder Birth 01. Rechts van het venster zie je nou de instellingen van Shape Instance. We gaan nu ervoor zorgen dat de particles de sphere die we net hebben gemaakt als object zullen weergeven. De sphere word dus als het ware de geometrie van de particle. Klik op None en selecteer dan je sphere in de viewport. Zet de PF Source op een hoogte van ongeveer '50' en druk nou op het knopje 'Play'. Je kan het knopje Play rechtsonder in 3D Studio Max vinden en ziet er zo pf_5.PNG uit.

Je ziet de sphere's alleen nog maar als je ze rendert. ook gaan de particle's hartistikke snel, blijven ze maar vallen en stopt de geboorte van de particles na 30 frames. Hier gaan we wat aan doen.

Selecteer in de Particle View de operator Birth 01. Kijk rechts naar de instellingen, die we nu gaan aanpassen.

Deze operator is heel simpel met maar een paar opties. Bij Emit Start kun je instellen wanneer de particles geboren gaan worden. In ons geval laten we hem staan op 0. Bij Emit Stop kunnen we instellen wanneer de particles (je raad het al) stoppen met geboren worden. verander de standaard 30 in 90. Bij amount kunnen we instellen hoevel particles er geboren zullen worden. Aangezien het vandaag flink sphere's regent zetten we de amount op 400.

Bij Shape instance hoef je meestal niks meer te doen dan een geometrie toewijzen aan de particles. Hier veranderen wij dus niks aan. Ook bij Position Icon hoeven we niks te veranderen. Bij speed moeten we wel iets veranderen. Want op dit moment storten onze particles als bakstenen naar beneden. Daarom zetten we speed op 50 zodat onze sphere's rustig naar beneden gaan. Bij rotation heeft het helemaal geen nut om iets te veranderen. Aangezien dat sphere's helemaal rond zijn dus je merkt er helemaal niks van als ze ronddraaien. Display laten we ook zals het is. De volgende stap is de particle's laten verdwijnen als ze bij 0 graden op de -Z as zijn. Precies gaat dit niet. maar wat we wel kunnen doen is kijken hoelang de particles erover doen om bij 0 graden op de -Z as te komen en ze dan laten sterven. Hiervoor hebben we een Delete operator nodig. Selecteer en sleep de pf_6.PNG operator helemaal tot onderaan Event 01 en laat los als er een blauw streepje staat onder Display 01. Kijk nou naar de instellingen van Delet 01 en selecteer 'By Particle Age. Ik heb een mooie instelling gevonden voor 'life span' en 'variation' als je PF Source (degene in de viewport) een hoogte heeft van 50 units, Kies voor 'life span' 30 en voor variation 0. Als je nou de animatie afspeelt zal je zien dat de particles stoppen met geboren worden op 0 graden van de -Z as. Nou nog een mooie Plane eronder en je bent klaar.

De volgende keer laat ik zien hoe je de wind ook een graantje laat meepikken.

Deze Tutorial komt ten einde. maar er komen later nog uitbreidingen op deze tutorial om je meer te laten zien wat we nog meer kunnen doen met Particle Flow. Als je deze Tutorial hebt gevolgd voel je dan vrij om je resultaten hier in dit topic te posten. Als je Opmerkingen, vragen of suggesties hebt. Post ze dan.

Final Result:

Link

Bewerkt: door stefaneke
Link to comment
Delen op andere websites

Ja, hiermee kan je ook explosies maken. dat word mischien uitgelegd in volgende delen.

@ hieronder, ik kan alleen maar de particle's zo maken dat ze een explosie uitbeelden. Maar niet dat je echt een explosie krijgt. Daarvoor heb je de plugin Afterburn nodig.

Bewerkt: door stefaneke
Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...