Jump to content

CrewLife

 • entries
  36
 • comments
  244
 • views
  53,262

Contributors to this blog

 • Thundercover 11
 • Dutchy3010 10
 • Jowx 5
 • PrioX 3
 • Puma 2
 • NandroDavids 2
 • .Levi. 1
 • .Timothy 1
 • Guardian1980 1

12,5 jaar - Geschiedenis schrijven


Thundercover

1,314 views

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

“Op 22 oktober 2003 zette Joriz GTAGames.nl online met het bijbehorende forum.”

Met die zin begint praktisch elke terugblik op de historische mijlpaal die we elk jaar vieren. Maar wat gebeurde er daarna eigenlijk? Zoals al tijdens de chatavond duidelijk werd, is dat niet iets wat elk lid even goed (meer) weet. En dat is ook niet zo gek ook, want er zijn waar weinig leden die de volle 12,5 jaar, al dan niet bewust, hebben meegemaakt. Het is een zeer lange periode, waarbij sommige actieve leden van nu nauwelijks uit de luiers waren bij de oprichting en namen van oude leden alleen maar van horen zeggen hebben. Daarom gaan we in dit stuk elke periode kort langs, zodat iedereen op het eind een beetje weet wat er in al die jaren is gebeurd. :)

Pre-San Andreas

Toen GTAGames werd opgericht was Vice City de nieuwste game. Het zou nog een jaar duren voordat San Andreas uitkwam, maar toch was er al genoeg om een website en een forum van te onderhouden. Met de opkomst van het internet werd ervoor gezorgd dat GTA2 en Vice City online te spelen waren. Daarnaast waren beide generaties goed te modden. Dat leidde ertoe dat Nederlandse modders naar GTAGames trokken en actief werden, waaronder Lantyz, Eclipse en PatrickW. Er werden zelfs Total Conversion mods georganiseerd (waarbij er een nieuwe map en missies worden gemaakt), waaronder Gran Tani Islands, GTA Mafia Stories en The Green Light District. Sommige mods werden eerst voor Vice City gemaakt en later naar San Andreas verplaatst.

De San Andreas-golf

San Andreas kwam in oktober 2004 uit voor de PlayStation 2. Dit had nog niet zo’n invloed op het forum. Pas een half jaar later, toen het spel voor de PC en Xbox uitkwam, ging het snel. Duizenden leden meldden zich in één maand aan, waardoor de kleine community opeens heel groot werd. Later zou dit de San Andreas-golf worden genoemd gezien de plotselinge golf van aanmeldingen die het forum overstroomde. Ook nu zul je nog vaak juni of juli 2005 als registratiedatum tegenkomen bij oudere leden (-Matthijs-, Jowx, NandroDavids, Svenie, Thundercover). Daarnaast kreeg de website internationale bekendheid doordat PatrickW de Hot Coffe mod had uitgebracht, waarbij zijn functie als administrator niet onderbelicht bleef. Het hield hem niet tegen om in het najaar mede aan de basis te staan van WikiGTA en de Forum Awards.

gallery_13783_45_170364.png

The Year of 2006

De grotere community ging in 2006 verder op de ingeslagen weg. Met zoveel leden steeg de concurrentie voor het Super- en Megalidmaatschap, waarbij hulpgeven hoog in het vaandel werd gezet. Buiten de concurrentie op het forum om werd er gezellig samen gespeeld in San Andreas, wat later tot de Summer of 2006 werd gedoopt. Echter, 2006 was meer dan alleen de zomer. In januari werd het Gangs & Corporations-gedeelte opgericht. Wat volgde waren jaren van gangs en corporations die vele leden aan het forum gebonden hielden. The Oceans, The Gunslingers, Beat Down, The Covesight Community, The Royal Guardian, The Duckdome, De Wilde Ganzen, The Underground: een greep uit de rijke geschiedenis die G&C bevat. Hoe je het ook bekijkt, veel gangs zorgden voor sterke banden die soms het forum overschreden en vrienden in real life opleverden. Nog meer bekende gezichten zien we als we verder kijken in 2006 met de oprichting van Oceans Weekly News en het allereerste Jaarboek (hoewel dat pas in 2007 werd onthuld).

GTA IV

Dat de leden genoeg te doen hadden was maar goed ook, want GTA IV liet iets langer op zich wachten dan San Andreas. Hoewel de Stories tussendoor kwamen, was bij het gebrek van een geschikte console lang niet iedereen daar geïnteresseerd in. In 2008 kwam dan eindelijk weer een grote GTA uit: GTA IV. Dankzij goede contacten kon GTAGames bijdragen aan het speciale magazine Crown dat door het bedrijf achter Gamekings werd gemaakt. De allereerste editie van Crown ging puur over GTA (IV) en bevatte een interview met PatrickW en de resultaten van een grote enquête met de leden van het forum. De release van GTA IV ging gepaard met een grote chatsessie, waar elke paar minuten leden naar de brievenbus renden om te kijken of hun versie al aangekomen was.

gallery_1_5_22826.jpg

Na de komst van GTA IV veranderde de samenstelling van de community. Waar voorheen iedereen minstens een spel van de Trilogie had gespeeld en er een handjevol fanatiekelingen zich nog op de Classics stortten, kwam er nu een nieuwe generatie aan die juist met GTA IV of later opgroeide. Dat was voor iedereen wennen en het werd er niet makkelijker op gemaakt dat de pc-versie van GTA IV niet optimaal was, modding niet eenvoudig en de multiplayer ook vele NAT-foutmeldingen veroorzaakte. Desondanks wisten een aantal clans zich op het forum groot te maken: Death Incorporated voor Xbox 360, LibertyKillerZ voor PlayStation 3 en KiWi United voor pc. Zij hielden zelfs samen een groot toernooi onder de naam IV Open Tournaments, waar deelnemers op verschillende consoles tegelijk speelden.

Social Media

Met de opkomst van social media kwamen er nieuwe mogelijkheden op het internet die al snel door iedereen werden gebruikt. Sommige social media hebben vergelijkbare functies als forums, en dan is het niet zo gek om de andere kant op te redeneren. Zo werd GTAGames vindbaar op Twitter, werd er een eigen Facebook-pagina aangemaakt en werd er zelfs een experiment gehouden met een Like-systeem. Vele malen succesvoller dan het Like-systeem (dat gelukkig snel weer verdween) was echter het kerstprobleem, oorspronkelijk bedacht door Puma en later overgenomen door NandroDavids en Flitskikker, waarbij leden elke dag een hint kregen voor het wachtwoord van een afgesloten forum. Dit is overigens bij lange na niet de enige contest waar men zich vol opstortte: gedurende de jaren hebben leden wat afgestreden tegen elkaar in foto- en racecontests, Wie is de Mol?, Weerwolven van Wakkerdam, graphics battles en Sportkenners.

voorgrond100000leden.png

10 jarig jubileum

In 2013 bestond het forum 10 jaar. Om dat te vieren werden er de hele zomer allerlei activiteiten georganiseerd, van in teamverband San Andreas uitspelen tot een verhalenwedstrijd. Tevens werd er een variant op songfestival gehouden - maar dan dus met liedjes uit GTA. De top 10 hiervan werd in de chat afgespeeld. Tijdens dit jubileumjaar overtrof Joriz alle andere winter- en zomeracties door een PlayStation 3 met GTA V als hoofdprijs te verloten. Zelf kreeg hij ook nog een fysiek aandenken van de GM+, wat eens te meer aantoont hoe hecht de community is.

Op naar de 15!

Er is in de afgelopen jaren zoveel gebeurd dat er een heel boekwerk over geschreven kan worden; dat hebben de verschillende jaarboeken al aangetoond voor één enkel jaar. Daarom stop ik nu hier, wetende dat ik ook ontzettend veel dingen onbenoemd heb gelaten. Wat bovenstaande tekst wel laat zien is dat het een ongelooflijke lange tijd is geweest met ontzettend veel gebeurtenissen, die telkens door verschillende generaties leden is beleefd en vormgegeven. Zelfs met GTA V nu betekent niet dat alles daarvoor niet meer van toepassing is. Nee, integendeel, want een MTA-avond als gisteren toont maar weer eens aan dat moderne games ook niet alles zijn: zowel de gezelligheid en het plezier werd geprezen ten opzichte van GTA Online. Er is zelfs een relatief nieuw lid helemaal warm gemaakt voor MTA! Ondanks dat het forum minder groot is dan pakweg tien jaar geleden is de community minstens zo hecht. Op naar het volgende lustrum! :bier:

Thundercover

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...