Jump to content

Thundertje's Blog

  • artikelen
    266
  • reacties
    577
  • bezichtigingen
    85531

Uitleg: Spionagezaak


Typhoon

364 bezichtigingen

F1Bulletin3.png

Sinds vorige week staat de Formule 1 weer op z'n kop. In de spionagezaak rondom McLaren zou nieuw bewijs zijn gevonden, wat wel eens meer gevolgen kan hebben voor McLaren, dan eerder voor mogelijk werden gehouden. Aangezien McLaren morgen uitleg moet geven en moet toezien of ze een straf krijgen, is het een uitstekend moment om eens te gaan kijken wat deze spionagezaak eigenlijk inhoud.

Natuurlijk is de Formule 1 nooit helemaal "clean". Al jaren volgens teams de anderen teams nauwlettend in de gaten. Als Ferrari een nieuw onderdeel had ontworpen wat nog goed leek te werken ook, dan kon je er gewoon op wachten dat McLaren, Williams of welk ander topteam dit onderdeel binnen enkele races ook hadden, al dan niet verbeterd. Daarnaast stappen ook medewerkers over naar een ander team, en reken maar dat er informatie wordt uitgewisseld.

Sinds vorig seizoen is het onderwerp bewegende aerodynamica-onderdelen erg in trek. Vorig jaar waren het nog de vleugels bij Ferrari, McLaren, BMW en RedBull, dit jaar begon met een bewegende bodemplaat van Ferrari in Australië. McLaren tipte de FIA en Ferrari moest de race erna met een nieuwe bodemplaat op de proppen komen, wat ze braaf deden. Het was een voorloper van het spionageschandaal, want hoe wist McLaren zo zeker dat de Ferrari zo'n bodemplaat had?

83036.jpg

Hoe wist McLaren van Ferrari's bodemplaat?

Begin juli ontsloeg Ferrari engineer Nigel Stepney. Volgens de geruchten werd hij verdacht van spionage. De geruchten werden al snel bewaarheid, want Ferrari had een rechtszaak tegen hem aangespannen. Tevens werd snel duidelijk dat Stepney informatie doorspeelde aan McLaren. Of dat heel McLaren was, was op dat moment nog niet bekend, maar in ieder geval wel aan chefontwerper Mike Coughlan van McLaren. Een huiszoeking leverde documenten over de auto van Ferrari en data, waaronder testresultaten en racestrategieën, op. Ook Coughlan werd door McLaren op non-actief gezet.

McLaren hield stug vol dat Coughlan alleen gewerkt had en ze niets wisten of hadden gebruikt van de informatie over Ferrari. De hele zaak kwam in rustig vaarwater tot eind juli, toen het World Motor Sport Council McLaren vrij sprak. Volgens de FIA was er onvoldoende bewijs dat McLaren ook daadwerkelijk voordeel had van de informatie over Ferrari. Ferrari liet het er niet bij zitten en haalde Max Mosley, directeur van de FIA, over om in hoger beroep te gaan. Deze zou een maand later plaats vinden, om Ferrari en eventuele andere teams hun zegje te laten doen.

79308.jpg

De FIA zal een schuldig McLaren zwaar straffen.

De datum voor het hoger beroep werd 13 september, zes dagen voor het beroep van McLaren tegen de FIA, over de straf van McLaren in Hongarije. Het bleef de rest van augustus erg rustig, op de meningen van teambazen, coureurs en andere mensen na. Tot vorige week.

De FIA zegt over nieuw bewijs te beschikken tegen McLaren, dat zich nu op 13 september moet verantwoorden. Er zijn geruchten dat de coureurs informatie gebruikten, en dan met name testcoureur Pedro de la Rosa en wereldkampioen Fernando Alonso, waartussen veel email- en sms-verkeer zou zijn over de informatie. De FIA riep aan de coureurs op (ook aan Hamilton) om de informatie die ze hadden, met de FIA te delen. In dat geval zouden ze een straf ontlopen. Tevens kwamen er geruchten dat Stepney sabotage heeft gepleegd, bijvoorbeeld dat hij poeder in de brandstoftanks van de Ferrari's in Monaco heeft gegooid.

Dat de coureurs ook informatie zouden hebben, bracht de geruchtenmolen in beweging. Alonso zou weg willen en dat kan als McLaren bestraft wordt. Hij zou Briatore, zijn manager en teambaas van Renault, hebben getipt, want die wil graag Alonso terug naar Renault. McLaren bracht op advies van hun advocaten geen verklaringen meer naar buiten, maar de FIA bevestigde dat McLaren vragen over Renault en andere, onbekende teams heeft gesteld, hoewel het onderwerp van de vragen onbekend is. Briatore ontkent dat hij iets te maken heeft met de spionage zaak, maar zal aan eventuele onderzoeken volledig meewerken.

83030.jpg

Had Alonso ook informatie over Ferrari?

Over straffen is nog niks bekend, al wordt serieus rekening gehouden met uitsluiting van het Wereldkampioenschap. Morgen kan dus worden verklaard dat Ferrari wereldkampioen wordt en McLaren volgend jaar ook niet mee mag doen. Wat het ook wordt, de Formule 1 houdt morgen, aan de vooravond van de Grand Prix van België, haar adem in.

Door: Thundercover

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Create New...