Jump to content

Thundertje's Blog

  • artikelen
    266
  • reacties
    577
  • bezichtigingen
    85593

Hamilton wint in Hongarije


Typhoon

385 bezichtigingen

blogentry-13783-1194549711.png

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft in Hongarije zijn derde race in de Formule 1 gewonnen en zijn leiding in het kampioenschap verstevigd. De Brit begon de race vanaf pole-position, na een kwalificatiestraf voor zijn teamgenoot Fernando Alonso, en stond de leiding van de wedstrijd geen moment af. Ferrari-rijder Kimi Raikkonen kwam na zeventig ronden over de Hungaroring als tweede aan de finish, op slechts zeven tienden van een seconde. BMW-rijder Nick Heidfeld werd derde in Hongarije.

Na de kwalificatie waren er de nodige veranderingen op de startopstelling. Alonso kreeg een straf voor het ophouden van zijn teamgenoot Hamilton en werd vijf plekken naar achteren gezet. Hamilton kreeg door deze beslissing alsnog de pole-position in handen. Giancarlo Fisichella werd eveneens bestraft door de wedstrijdleiding. De Italiaan zou Spyker F1-rijder Sakon Yamamoto in de weg hebben gereden tijdens diens vliegende ronde en verloor daarom ook vijf startplaatsen op de Hongaarse startgrid. De Renault-coureur moest hierdoor de race als dertiende starten.

Hamilton kende een goede start en had geen enkele moeite om de leiding in handen te houden. Heidfeld, die door de straf van Alonso naar de tweede startplek was opgeschoven, kwam behoorlijk slecht weg vanaf het vuile gedeelte van de baan en zag de als derde gestarte Raikkonen al voor de eerste bocht voorbij komen. Alonso viel aan het einde van de eerste ronde terug naar de achtste plek, na een fout in de het laatste deel van het circuit. De Spanjaard knokte zich echter snel terug door eerst Mark Webber en vervolgens Robert Kubica weer terug te pakken. Massa, die zich slechts als veertiende had gekwalificeerd na een problematische pitstop in de kwalificatie, had het in de beginfase van de race moeilijk in een compleet vol getankte en hierdoor loodzware Ferrari. De Braziliaan zag beide Super Aguri-rijders in de beginfase van de race voorbij komen en viel terug naar de zestiende plaats.

De eerste race van Yamamoto voor het Spyker F1-team duurde niet lang. De Japanner, die de rest van het seizoen Christijan Albers vervangt, spinde na vijf ronden van de baan en gleed in de bandenstapels. Hamilton had intussen vier seconden voorsprong gepakt op Raikkonen, die op zijn beurt wegliep bij Heidfeld. Achter Rosberg vormde zich een treintje met Ralf Schumacher, Alonso, Kubica en Webber.

Na achttien ronden kwamen Hamilton en Raikkonen samen naar de pits voor hun eerste pitstop. De Fin stond een seconde korter stil, waardoor het verschil werd teruggebracht naar drie seconden. Hamilton en Raikkonen keerden als eerste en tweede terug op het circuit, waar de Fin het gat verder verkleinde en de WK-leider op de voet bleef volgen tot zijn tweede stop.

Jenson Button was de tweede uitvaller van de dag. De winnaar van vorig jaar kende een zeer teleurstellend weekeinde en parkeerde zijn Honda-bolide na 37 ronden met technische problemen in het gras. Ook Super Aguri-coureur Anthony Davidson en Scuderia Toro Rosso-rijder Vitantonio Liuzzi vielen uit. Davidson botste na ongeveer vijftig ronden met Fisichella, die net de pits uit kwam rijden. De achterwielophanging van de Brit brak en de auto gleed achterwaarts tegen de vangrails aan de binnenkant van de bocht. Liuzzi zette zijn auto in de pitbox stil met een mechanisch mankement. Voor de Italiaan was het zijn achtste achtereenvolgende uitvalbeurt.

Na 46 ronden kwam Raikkonen naar binnen voor zijn tweede stop. Hamilton reed vier ronden langer door en pakte in die ronden een paar seconden extra voorsprong. De Ferrari-rijder reed na de tweede serie pitstops echter snel weer naar Hamilton toe en zette hem tijdens de laatste ronden flink onder druk. Tot een inhaalpoging kwam het echter niet op het krappe circuit even nabij Boedapest. Hamilton hield het hoofd koel en stuurde zijn McLaren met een kleine marge als eerste over de finish.

Alonso reed een groot deel van de race achter de Toyota van Ralf Schumacher aan en kon hem pas na zijn tweede stop passeren. In de slotfase van de wedstrijd reed de Spanjaard vlak achter Nick Heidfeld op de vierde plaats, maar de Duitser was niet van plan om zijn derde plek op te geven. Massa had een lastige race in het middenveld. Op de bochtige Hungaroring kon de Braziliaan geen inhaalrace laten zien, zoals eerder dit seizoen in Engeland. Toen begon Massa de race vanuit de pits en werd hij nog vijfde. In Hongarije moest hij genoegen nemen met de dertiende plek.

Bij de podiumceremonie na afloop van de race ontbrak een vertegenwoordiger van McLaren. De Britse renstal kreeg geen bokaal voor de beste constructeur omdat zij de uitslag van de kwalificatie zou hebben beïnvloed. Het team krijgt om die reden ook geen punten voor het constructeurskampioenschap. Een protest van de McLaren-formatie moet nog worden behandeld. De Hongaarse Grand Prix krijgt dus nog een staartje.

1 L. Hamilton

2 K. Räikkönen

3 N. Heidfeld

4 F. Alonso

5 R. Kubica

6 R. Schumacher

7 N. Rosberg

8 H. Kovalainen

9 M. Webber

10 J. Trulli

11 D. Coulthard

12 G. Fisichella

13 F. Massa

14 A. Wurz

15 T. Sato

16 S. Vettel

17 A. Sutil

18 R. Barrichello

Niet gefinisht

19 V. Liuzzi

20 A. Davidson

21 J. Button

22 S. Yamamoto

2 reacties


Recommended Comments

Gast
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Create New...