Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580249

Editie 70 - Herrie met HerrieM


Dutchy3010

566 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

post-60100-1195387720.jpg

Deze rubriek is geschreven door HerrieM

Etymologie van internettaal

Het word eens tijd om jullie wat te leren. En wel waarvoor veelgebruikte afkortingen staan, wat woorden betekenen en hoe deze zijn ontstaan. En dan wel gespecialiseerd op veelgebruikte woorden bij gamen en het internet. Natuurlijk bestaat er dit woordenboek al, maar het verschil tussen een n00B en een Newbie wordt niet duidelijk gemaakt. Ook staat een werkwoord als to frag er niet tussen.

Vandaag zal ik enkele van deze woorden doornemen, zodat jullie een idee krijgen waar mijn nieuw boek over gaat. Deze is te bestellen via het Shoppingkanaal, maar daarover later mee.

newbie

Een newbie is iemand die pas net in aanraking komt met een game/het internet enz. Hierdoor weet een newbie niet hoe alles werkt, en kan dus de simpelste vragen komen stellen.

n00b noob

Een n00b is een persoon die weinig verstand van een game/het internet enz. heeft. Echter denkt dit persoon dat hij wel alles weet, en probeert je (tot het irritante toe) te overtuigen.

newbie versus n00b

De twee omschrijvingen zijn gegeven, maar wat is het verschil. Laten we eerst de overeenkomst eens geven. Zowel een n00b als een newbie weet niet waar hij/zijn het over heeft. Beide groepen zijn in staat om je tot het uiterste te irriteren. Maar er zijn zeker verschillen. Een belangrijk verschil is zelfinschatting. Een newbie weet van zichzelf dat hij niet alles weet, een n00b denkt echter dat hij alles heeft uitgevonden en daarom de heilige graal is. Een newbie is leergierig, en dus in staat om uit deze status te groeien. Newbie’s zijn altijd nieuw, n00b juist niet. Voor n00b’s die nieuw zijn bestaan er termen als n00blet en n00bie. Het lijk me duidelijk, n00bs dienen afgebrand te worden, maar newbie’s moeten we koesteren in de hoop dat ze uitgroeien tot een 1337.

frag fragged, frag•ging, frags

De bekende betekenis van een frag is een ‘kill’ in een First Person Shooter zoals bijvoorbeeld Call of Duty 4. Iedereen wil zo veel mogelijk frags op zijn naam hebben staan. Als we dan gaan uitzoeken waar de term oorspronkelijk vandaan komt dan komen we uit bij de Vietnam oorlog. Met deze oorlog bedoel ik niet een van de vele films of games, maar de echte oorlog. In deze oorlog betekende een frag het doden van een officier met behulp van een handgranaat. En niet de officier van de vijand, maar je eigen. Brengen we dit terug naar de gamewereld dan merken we dat er eigenlijk heel weinig verandert is, de meeste FPS gamers schieten toch liever op hun teamgenoten, want dat is makkelijker.

w00t woot

Over het algemeen is het een term van vreugde of opwinding. Voor gamers kun je het vergelijken met een tekstuele versie van de uitroepteken. Van origine is woot de afkorting van We own the other team, echter word het niet meer uitsluitend in die context gebruikt. In een engelse tekst door een dyslectische schrijver kan het ook staan voor would of wood.

spawn camp spawn camp•ing, spawn camper

Om deze term te begrijpen moet je eerst weten wat een spawnkill inhoud. Een spawnkill is een term uit first person shooters. Denk hierbij aan spellen als Unreal Tournament. Wanneer iemand sterft betekent dit in vele speltypen niet meteen het einde, maar kan deze speler verder. Hij zal dan op een plek spawnen. Een spawnkill is wanneer iemand direct na het spawnen gedood wordt, en dus nog voordat deze kan beseffen wat er gebeurd is, alweer af is. Wanneer een speler bij een dergelijke spawn locatie wacht om zo veel mogelijk spawnkills te maken, hebben we te maken met spawn camping. Een spawn camper leid regelmatig tot grote ergernis in de gaming wereld. Wees echter niet te snel boos, tenslotte zullen deze spelers na hun overlijden de rest van de eeuwigheid door brengen in de hel.

afkortingen

In de gids worden ook afkortingen verklaard, hier enkele voorbeelden.

Door de steeds meer opkomende instant message cultuur, zijn er ook vele nieuwe afkortingen ontstaan. Een afkorting is bedoeld om een boodschap door te geven op een korte manier, waardoor er tijdswinst/ruimtewinst ontstaat. Zo heb je een afkortinge als brb, die staat voor be right back. Deze kan gebruikt worden om aan te geven dat je voor een kortere periode afwezig bent, maar wel terug komt. Een andere veelgebruikte afkorting is imo, die zowel voor het Engelse in my opinion als het Nederlandse in mijn ogen kan staan. In beide gevallen heeft het dezelfde functie, en dat is aan te geven dat de schrijver ergens op een bepaalde manier tegenaan kijk/er een mening over heeft.

Door de vele electronische apparaatuur en de ongeduldige mens is er een afkorting ontstaan. RTFM, deze afkorting wordt vooral gebruikt wanneer iemand met een domme vraag komt over het gebruik van een apparaat of programma. De afkorting staat voor read the f*cking manual en betekend letterlijk dat je een liefdebedrijvende Mexicaan moet voorlezen.

Sommige afkortingen hebben ook als functie blije reactie te tonen. Bijvoorbeeld dat je ergens om moet lachen. Dan kun je lol gebruiken. LOL staat niet voor lol maar voor laughing out loud, hardop lachen. Er zijn enkele hierop voortbordurende afkortingen onstaan, bijvoorbeeld rofl of roflmao die respectievelijk rolling on the floor laughing en rolling on the floor laughing my ass off betekenen.

Al deze afkortingen werken zolang beide partijen de afkorting kennen. Echter zijn er mensen die doorslaan in het gebruik van afkortingen waardoor er miscommunicatie kan ontstaan. Hoeveel van jullie kennen (zonder op te zoeken) de betekenis van fdrotfl of iitywybmab?

Dit zijn enkele voorbeelden uit het internet en gametaal encyclopedie™. Deze is te bestellen via een speciale site. U kunt ook kijken naar de Home Shopping Channel en via de daarbij behorende veiling het boekwerk bestellen. Het is een ideaal geschenk voor uw ouders deze kerst. Geef ze ook een kijkje in je wereld en zorg dat de speciale kerst editie binnen twee dagen onder de kerstboom ligt.

3 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...