Editie 75 - Een GFX lesje
Deze rubriek is geschreven door -Matthijs-!
Deze keer gaan we niets maken, maar zal ik proberen jullie (beginners) wat te leren over de keuze en het plaatsen van tekst op je design.
Keuze van de tekst
In veel signatures wordt er veel aandacht besteed aan effecten, de background, de cut-out en noem het maar op. Na het voltooien van het geheel komt er dan voor veel mensen een struikelblok: de tekst. Tekst zet je er in eerste instantie natuurlijk op om te benadrukken dat het door jou gemaakt is. Daarnaast kun je door middel van tekst ook nog wat extra’s aan de signature meegegeven, door bijvoorbeeld passende woorden of uitspraken te gebruiken.
Tekst hoort dus als het ware op je signature. En net zoals elk effect of elke filter, verdient ook de tekst veel aandacht. Met name de keuze van het font is erg belangrijk, en juist daar gaat het wel eens mis. Een simpele tekst in bijvoorbeeld Arial of Times New Roman staan in 9 van de 10 gevallen niet mooi op een signature. Het is daarom belangrijk dat je een font kiest dat bij het thema hoort.
Laat ik het wat duidelijker maken met een simpel voorbeeld:
Bovenstaand een leuk Matrix effect. De keuze van tekst (Matrix font) is natuurlijk ietwat voor de hand liggend, maar wel een passend lettertype bij het thema. Heb je bijvoorbeeld een Need for Speed, Spiderman of in dit geval een Matrix signature gemaakt, bekijk dan of het officiële lettertype beschikbaar is. In de meeste gevallen sluit dat perfect aan op je signature.
Een ander punt waar je om moet denken is je achtergrond. Een drukke background met veel effecten zal vaak niet staan bij een zakelijk font als Arial, maar een rustige background met niet echt veel effecten zal al beter passen. Zo zal een rustige, zakelijke lay-out natuurlijk goed combineren met een font als Arial. Dit oogt veel professioneler als een ruwe tekst waaruit happen weg zijn.
Een tekst met happen weg staat in dit geval vele malen beter.
Op zich best logisch, echter ligt de keuze van het font toch bij jezelf. De één kan er beter mee om gaan dan een ander, en in mijn ogen heeft dat mede te maken met een stukje talent op grafisch gebied. Voor iemand die lay-out’s maakt is het bijvoorbeeld ook belangrijk om een bepaald kleureninzicht te hebben. Ook dat heeft niet iedereen.
De kleur van het lettertype is ook erg belangrijk. Met een goed gekozen font kan de tekst nog steeds lelijk staan met een verkeerde kleur. Een knalrode tekst zal bijvoorbeeld natuurlijk niet passen bij iets blauws. Meestal zijn de basiskleuren zwart en wit geschikte kleuren voor je signature. Met een klein/licht effectje kun je het dan afmaken. Zorg er vooral voor dat je kleuren uit je signature gebruikt, dit past eigenlijk altijd wel.
Durf daarnaast ook eens te experimenteren met verschillende teksten. Download een paar leuke fonts en bekijk wat past en/of leuk is. Je kunt jouw keuze natuurlijk niet altijd afstemmen op die van een ander, want het gaat er ook vooral om dat je het zelf mooi vindt. Probeer dus altijd iets te zoeken wat bij het onderwerp van je signature past en ga voor jezelf na welke redenen er zijn voor het juist niet of wel gebruiken van die specifieke tekst.
Plaatsing van de tekst
Iets minder belangrijk, maar toch ook bepalend, is de plaatsing van je tekst. Als beginnende designer ben je al snel geneigd om je tekst ergens in een hoek te zetten. Echter is de plaatsing van je tekst ook een belangrijk punt die je aandacht verdient. Belangrijk bij de plaatsing is om gebruik te maken van de render/cut-out op je signature. Heeft deze bijvoorbeeld een bepaalde positie of zie je iets anders kenmerkends waarvan je gebruikt kunt maken? Een simpel voorbeeld is iemand met een gestrekt arm. Dat arm kun je natuurlijk gebruiken om je tekst op te plaatsen. Het beste is om je tekst voornamelijk horizontaal te houden en niet onnodig schuin neer te zetten. Doe dit enkel waarneer daar een mogelijkheid voor is.
Natuurlijk heeft niet elke render/cut-out iets waarop je tekst kunt plaatsen. In dat geval zul je een ander alternatief voor je tekst moeten zoeken. Bepaal eerst of je de tekst aan de linker- of rechterkant wil hebben. Een factor die onder andere meespeelt is de achtergrond. Zorg dat de mooie effecten van je signature zichtbaar blijven en dek deze daarom niet af met tekst. Meestal kun je de tekst plaatsen in de richting waar je render en/of effecten heen wijzen.
Tekst is en blijft een moeilijk punt van je signature. Toch zul je vanzelf beter worden met het kiezen en toepassen van een bepaald lettertype als je er geconcentreerd mee bezig gaat. Lukt het je echt niet om een geschikte tekst te vinden of toe te passen, denk er dan om dat tekst echt niet noodzakelijk is. In mijn ogen staat een signature zonder tekst altijd nog veel beter dan een signature met lelijke tekst.
Tot slot gaat mijn dank uit naar .Levi. voor het mede mogelijk maken van dit artikel! worshippy.gif
0 reacties
Recommended Comments
Er zijn geen reacties om weer te geven.