576 bezichtigingen

Deze rubriek is geschreven door Preddy

Wederom veel voetbal, te beginnen met wat buitenlands perikelen:

Juventus krijgt minder straf

Zonder te voetballen heeft Juventus acht punten verdiend in de Serie B. De straf van Juventus in het fraudeschandaal van het Italiaans voetbal is teruggebracht. De degradatie naar de Serie B blijft van kracht, maar in plaats van zeventien minpunten heeft de club er nu nog maar negen. Het Hof van Arbitrage van het CONI, het Italiaans Olympisch Comité, heeft dat vrijdag besloten.

Ook Lazio en Fiorentina boekten succes bij de zoveelste beroepsprocedure in de zaak. De Romeinen ging terug van elf naar drie in de min, Fiorentina van negentien naar vijftien. Voor AC Milan veranderde er niets. Die houdt acht strafpunten. In tegenstelling tot Juve komen deze clubs nog gewoon uit in de Serie A.

In een eerste reactie zei de club blij te zijn met de uitspraak. "Hiermee wordt, althans ten dele, onze enorme inzet om de interne structuur te verbeteren beloond. We zijn ook bezig het aanzien van de waarden van de sport op te waarderen, in het belang van het gehele Italiaanse voetbal. Dit succes voor het Hof stimuleert om verder te gaan op de ingeslagen weg."

Na het CONI rest Juve nog één beroepsmogelijkheid. De club kan zich wenden tot het internationaal sportgerecht, het CAS.

(via de NOS)

----

Verder is er deze week veel gevoetbald, 2 competitierondes, met wedstrijden die er wel mogen zijn:

Feyenoord - Ajax

Misschien wel dé topper van afgelopen weekend. Aardsrivalen Feyenoord en Ajax kwamen tegenover elkaar te staan in de altijd sfeervolle Kuip. Statistieken wezen uit dat Ajax evenvaak had gewonnen als verloren in de Kuip tegen Feyenoord, maar met het oog op de ranglijst zou dit wel eens in positieve zin verandering in worden gebracht. Feyenoord kwakkelt al sinds het begin van de competitie, maar bij een topper als deze weet je het maar nooit.

De 5 minuten na de aftrap leek Feyenoord zich ook niets aan te trekken van het verschil op de ranglijst. Boussaboun kreeg warempel een goede kans en schudde Ajax daarmee goed wakker. Want na de eerste 5 minuten waar Feyenoord lekker meevoetbalde, brak een periode van 85 minuten aan waar zij niets te vertellen hadden. Ajax kwam op stoom en liet goed positiespel zien, geholpen door het belabberde spel van de Rotterdammers. Het eerste doelpunt bleef niet lang uit.

1-0 was echter niet genoeg voor Ajax, ze zetten door en dat resulteerde in een kansenregen. De 4 gevallen doelpunten beschrijven is overbodig, de veertien gemiste 100% kansen beschrijven ook. Het vermelden dat Feyenoord bij lange na niet op kon tegen Ajax zegt genoeg.

AZ - PSV

Na misschien een teleurstellende topper tussen Feyenoord en Ajax is deze wedstrijd een mooiere topper geweest. Beide ploegen hebben zeer goed voetbal laten zien, doch elk op zijn eigen manier. AZ met het sprankelijke voetbal, PSV met het zakelijke. Welke zou winnen?

Zoals wel werd gedacht begon AZ met het voetballen, de wedstrijd te maken. Met het frisse spel, het snelle combineren en het goede positiespel van de ploeg van Van Gaal zag het er leuk uit, maar bleef PSV zeer koel verdedigen. De defensie staat al een paar jaren als een huis en daar zou AZ niet zomaar doorheen kunnen komen. Maar PSV liep niet alleen te verdedigen, de aanval werd gekozen.

Na een aantal minuten was er een corner, die op een ietwat klungelige wijze bij Da Costa op zijn hoofd kwam en die wist daar wel raad mee. 0-1.

AZ liet zich niet echt van de wijs brengen door deze tegenslag, maar keek iets te snel vooruit naar de Pauze. Want stond het 5 minuten voor de rust nog 0-1, AZ ging met 0-3 de kleedkamers in.

Na de rust ging AZ gewoon verder met aanvallen en pinde PSV de laatste 20 minuten vast op hun eigen helft. Men slaagde er nog in om de 1-3 te scoren, maar daar bleef het bij. Met 1-3 was het een geflatteerde uitslag, AZ had meer verdiend.

SC Heerenveen - FC Groningen

Derby van het noorden. Op de ranglijst stond Groningen er beter voor, maar Heerenveen laat al een paar jaar goede resultaten zien in deze wedstrijden. Het beloofde een mooie wedstrijd te worden.

Groningen begon goed aan de wedstrijd, had het betere van het spel en dwong een paar kansen af. Maar als de ploeg uit Groningen een zwakke plek heeft laatste tijd, is het wel de verdediging of de keeper Roorda. Na blunders in onder andere de wedstrijd tegen Partizan Belgrado, bleek dat ook hier.

Aan de kant van Heerenveen is nieuwe aanwinst Alves een goaltjesdief, en dat bleek maar weer eens in deze wedstrijd. Hij stond al een paar wedstrijden droog, maar maakte maar liefst 3 doelpunten. Hij werd zeer in het zadel geholpen door het verdedigen van Groningen, wat zeer jammer was voor de fans uit de stad met de beste binnenstad.

Groningen deed nog wat terug via wederom een penalty en een aardig goal, maar bleef steken op 4-2.

NEC - Vitesse

Derby van Gelderland, welke ploeg zal tot de beste uit deze provincie worden gekroond. Lang leek het erop dat Vitesse ermee aan de haal ging, maar dit werd in de laatste minuut van de blessuretijd wreed verstoord. NEC kreeg een penalty mee en die werd feilloos binnen geschoten. NEC-aanhang kon zijn geluk niet op, de Mos heeft er echter weer een probleem bij.

In de midweek waren er ook nog wat opvallende wedstrijden. Alleen de hoogtepunten:

PSV - Sparta Rotterdam 7-0

PSV liet een fraai stukje voetbal zien, door hekkensluiter Sparta met maar liefst 7-0 aan de kant te zetten. Farfan was weer in topvorm en maakt een mooie hattrick.

Feyenoord - FC Twente 2-1

Feyenoord moest de wedstrijd wel winnen, en deed dat ook. Toch niet tegen de minste, Twente staat na een slechte seizoensstart alweer bij de top 5.

Overigens is er een onderzoek gestart naar speler Buijs, die een overtreding had gemaakt op een Twente speler.

Genoeg voetbal, nog even Formule1:

Alonso wereldkampioen:

Mocht het WK nog niet beslist zijn geweest na de uitval van Schumacher vorige race, na de GP van Brazilië was dat het wel. Schumacher zou moeten winnen en Alonso buiten de punten moeten vallen mocht de positie van de laatstgenoemde nog in gevaar kunnen komen.

Helaas kwam er weinig van terecht, Schumacher had teveel pech om door te stoten naar de 1e plek, maar werd nog knap 4e. Alonso reed de race professioneel uit en kon zich wederom op hetzelfde circuit als vorig jaar wereldkampioen noemen.