Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580151

Editie 14 - Actueel


Dutchy3010

542 bezichtigingen

blog-33831-1162064156.jpg

Deze rubriek is geschreven door Preddy

Zondag 22 Oktober

- Israël erkent gebruik fosforbommen -

Israël heeft voor het eerst erkend dat het deze zomer in de oorlog met Hezbollah in Libanon fosforbommen heeft gebruikt. Minister Edery, belast met de relatie met de Knesset, heeft verklaard dat het gebruik van fosforbommen niet verboden is.

Fosforbommen veroorzaken ernstige brandwonden. Sommige deskundigen delen ze in bij de chemische wapens. Het Rode Kruis is voorstander van een totaal verbod op het gebruik van fosforbommen.

- Per dag 43 doden in Irak -

Bij verschillende aanslagen in en bij Bagdad op winkelend publiek zijn dit weekeinde tientallen doden gevallen. Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat het gemiddeld aantal doden per dag in Irak deze maand op 43 ligt. De VN gaat zelfs uit van 100 doden per dag.

In oktober zijn al 78 Amerikanen in Irak gesneuveld. In de VS heeft het hoge dodental tot een debat geleid

over de militaire strategie en tactiek in Irak.

Het Witte Huis betwijfelt of de woorden van een Amerikaanse diplomaat correct zijn vertaald door al-Jazeera. Hij vindt dat de Amerikanen zich "arrogant en dom" hebben gedragen in Irak.

- Pronk moet binnen 3 dagen Sudan uit -

De speciale VN-gezant voor Sudan Jan Pronk moet dat land uiterlijk woensdag verlaten. De regering van Sudan is kwaad over uitlatingen van Pronk op zijn website.

Pronk schrijft dat Sudan het akkoord over Darfur niet uitvoert. Ook levert hij op zijn weblog zware kritiek op het Sudanese leger. Pronks beweringen dat het leger onlangs twee nederlagen leed en dat generaals zijn ontslagen, zijn volgens Sudan ook onjuist.

Sudan noemt de aanwezigheid van Pronk "een militaire dreiging". VN-chef Kofi Annan stelde Pronk in 2004 als gezant voor Sudan aan.

Maandag 23 Oktober

- Remkes wil fusie kleinere gemeenten -

Gemeenten in de Randstad met minder dan 20.000 inwoners moeten fuseren. Dat zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken in het tv-programma Buitenhof.

Gemeenten krijgen twee jaar de tijd om onder provinciale regie te fuseren. Anders moet het Rijk ingrijpen, zei Remkes. Volgens hem is het bestuur nu te versnipperd, wat tot te veel vergaderen leidt. De minister wil ook af van de deelraden in Amsterdam en Rotterdam.

Het CDA ziet niets in het plan en wijst erop dat kleinere gemeenten vaak beter functioneren dan grote. De PvdA is het wel met Remkes eens, maar vindt dat het rijk geen fusies mag opleggen.

- Annan wil Pronk spreken in New York -

VN-secretaris-generaal Annan heeft VN-gezant Pronk gevraagd naar New York te komen voor overleg. De regering van Sudan sommeerde Pronk gisteren dat land binnen drie dagen te verlaten.

Tegelijkertijd kreeg Annan het verzoek van de Sudanese regering om Pronk te ontslaan. Volgens Sudan voert Pronk een psychologische oorlog tegen het land. Op zijn website heeft Pronk geschreven dat Sudan het akkoord over Darfur niet uitvoert en dat het Sudanese leger in Darfur zware nederlagen heeft geleden.

Minister Van Ardenne wil dat de VN-chef er bij Sudan op aandringt het besluit over Pronks uitzetting te herzien.

Dinsdag 24 Oktober

- "Rol VS-leger Irak in 2008 beperkt" -

Het Iraakse leger kan binnen één tot anderhalf jaar de taken overnemen van de Amerikaanse troepen. De Amerikaanse bevelhebber Casey zei dat de rol van de Amerikanen daarna klein is, waarmee hij liet daarmee doorschemeren dat de VS de troepen dan kan terugtrekken.

Volgens hem is het de schuld van Iran en Syrië dat er nog veel geweld wordt gepleegd. De opstandelingen krijgen van die landen wapens.

Op dezelfde persconferentie zei de Amerikaanse ambassadeur dat de Iraakse regering werkt aan een veiligheidsplan om het Amerikaanse doel te bereiken. Dat plan moet eind dit jaar klaar zijn.

- Nederland in top qua persvrijheid -

Nederland staat bovenaan de lijst van landen met de grootste persvrijheid. Ons land deelt die toppositie met Finland, Ierland en IJsland. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van de internationale organisatie Reporters Without Borders.

Nederland stond ook vorig jaar op een gedeelde eerste plaats. Onderaan de lijst staat al jaren Noord-Korea, waar president Kim Jong Il de media compleet beheerst. Andere landen die het slecht doen zijn Turkmenistan, Eritrea en Cuba.

De VS is sinds 2002 gezakt van plaats 17 naar 53,die het land nu deelt met Kroatië, Botswana en Tonga. Duitsland is ook gezakt, van 18 in 2005 naar 23 nu.

Woensdag 25 Oktober

- Nederland: jenever streekgebonden -

Nederland wil dat het recht op de productie van jenever wordt beperkt tot landen en streken waar de drank van oudsher wordt gemaakt. Minister Veerman heeft dat gezegd in een vergadering van de Europese ministers van Landbouw.

De productiebeperkingen moeten volgens hem ook gaan gelden voor advocaat en een aantal likeuren. Volgens Veerman zijn die dranken typisch voor de Lage Landen. Hij vindt dat ze alleen mogen worden gemaakt in Nederland, België, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en het noordwesten van Frankrijk.

Jonge jenever is in Nederland nog steeds de meest gedronken sterke drank.

- Kabinet erkent falen Schipholbrand -

Het kabinet neemt de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand serieus. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft dat in de Kamer gezegd. Tot nu toe weigerde het kabinet in te gaan op de conclusies over het overheidsfalen rond de brand.

Hirsch Ballin zegt nu dat het kabinet de tekortkomingen erkent. Hij schaart zich achter de veronderstelling dat er minder of geen geen doden gevallen waren als de overheid de regels had nageleefd.

De minister van Justitie is bereid om met slachtoffers en nabestaanden over een schadevergoeding te gaan praten.

Donderdag 26 Oktober

- "Gevaren van internet onderschat" -

Veel mensen kennen de risico's die ze lopen bij het internetten niet, zegt de Consumentenbond na onderzoek. De bond stelt daarom voor de internetproviders de veiligheid te laten regelen. De markt moet normen opstellen waarop door de overheid moet worden toegezien.

Van de computergebruikers heeft 62% het afgelopen jaar een veiligheidsprobleem gehad, zegt de bond. Dat loopt uiteen van een vastgelopen computer tot beroving. Het leidt vaak tot de aantasting van de privacy, kosten en verlies van gegevens.

Zes van de 10 providers laten meer dan 1 op de 10 virusmails door. Ook zijn de draadloze netwerken vaak onbeveiligd.

- Poetin wil begrip voor Noord-Korea -

President Poetin heeft gezegd dat de internationale gemeenschap Noord-Korea niet in een hoek moet drijven. De crisis rond Noord-Korea is volgens hem alleen oplosbaar als de onderhandelingen met dat land worden hervat.

Hij zei verder dat niet alle deelnemers aan die onderhandelingen de juiste toon hebben getroffen. Volgens hem zag Noord- Korea zich mede daardoor gedwongen een kernproef te houden.

Poetin deed zijn uitspraken in een tv-programma waarin hij live vragen van kijkers beantwoordde. Een inwoner van Oost-Siberië had zijn zorgen geuit over de spanningen in het grensgebied.

Vrijdag 27 Oktober

- Herdenking doden Schipholbrand -

In Amsterdam wordt de Schipholbrand herdacht. Bij de brand, vandaag precies een jaar geleden, kwamen elf mensen om. Vijftien mensen raakten gewond.

De herdenking begon met een dienst in de Dominicuskerk. Daar voerden enkele overlevenden het woord. Oud-burgemeester Van Thijn noemde in zijn toespraak de brand "een open wond in de canon van de Nederlandse geschiedenis".

Na de herdenkingsdienst begon bij de gevangenis op Schiphol-Oost een wake. Ook daar waren toespraken en muziek. In onder meer Utrecht, Enschede, Nijmegen en Tilburg worden ook nachtwakes gehouden voor de slachtoffers van de brand.

- Onderzoek naar burgerdoden Kandahar -

De Afghaanse president Karzai heeft een onderzoekscommissie ingesteld die moet nagaan wat er dinsdag precies is gebeurd tijdens NAVO-bombardementen op Taliban-doelen in Kandahar. Daarbij zijn vermoedelijk tientallen doden onder de burgerbevolking gevallen.

In Afghanistan circuleren aantallen van 30 tot bijna 90 burgerslachtoffers. De Afghaanse president wil daarover zo snel mogelijk duidelijkheid.

De NAVO heeft alle medewerking beloofd bij het onderzoek. Volgens het militaire bondgenootschap ziet het ernaar uit dat Taliban-strijders in Kandahar burgers hebben gebruikt als menselijk schild.

Zaterdag 28 Oktober

- Pronk: ik ga terug naar Sudan -

VN-gezant Jan Pronk keert terug naar Sudan zodra secretaris-generaal Kofi Annan hem stuurt. De VN-ambassadeur van Sudan heeft gezegd dat Pronk het land niet meer in komt maar zelf spreekt hij dat tegen.

Volgens hem hebben Annan en president Bashir van Sudan afgesproken dat hij voor een korte periode teruggaat naar Khartoum om zijn werk over te dragen aan een vervanger. Pronk is officieel nog gezant tot 1 januari.

- Kritiek op NAVO-acties Afghanistan -

Nabestaanden van burgerslachtoffers van de luchtaanvallen van de NAVO in Afghanistan moeten schadeloos worden gesteld. Dat zegt Human Rights Watch.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie maakt zich grote zorgen over de vele bombardementen van de NAVO. Begin deze week vielen er veel burgerslachtoffers bij een aanval in Kandahar. De NAVO zegt dat 12 burgers werden gedood, Afghaanse bronnen spreken van minstens 30 doden.

Human Right Watch vindt dat de NAVO geen aanvallen meer moet uitvoeren op doelen die in of bij woonwijken liggen. Het Rode Kruis heeft een soortgelijke oproep gedaan aan de NAVO.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...