Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1586273

Editie 83 - Een lesje GFX


Dutchy3010

341 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_33831_25_34831.jpg

Deze rubriek is geschreven door Froodooo & -Matthijs-!

In het lesje GFX van vandaag behandelen we een populair effect: Halftone. Het is op veel plekken te gebruiken en dat is nu ook het leuke aan dit effect. Vandaag leren we jullie de manier waarop je dit effect kunt maken. We maken de volgende twee versies:

versie1np2.pngversie2ww5.png

We beginnen met een nieuw bestand van 300 x 300 px, mede afhankelijk van de grootte van je plaatje. Zoek een leuk plaatje en zet deze in het midden van je bestand. Selecteer dan de Gradient Tool, zoek twee leuke kleuren en vul de achtergrond hiermee:

plaatje1if4.png

Duplicate dan je originele render. Hou vervolgens CTRL ingedrukt, en klik op het volgende:

plaatje2ew3.png

Zoals je ziet, wordt de gehele layer geselecteerd. Selecteer dan de Paint Bucket Tool en neem wit als foreground color. Maak dan een nieuwe layer, en vul je selectie met deze kleur. De gedupliceerde layer van de originele render mag je nu weghalen, aangezien we deze alleen voor deze stap nodig hadden. Hou CTRL weer ingedrukt, en klik op je net gemaakte (met wit gevulde) layer. Met nog steeds de selectie ga je dan naar het tabblad 'Channels':

plaatje3sz0.png

We gaan het plaatje nu verder bewerken in 'Quick Mask Mode'. Klik, als het goed is nog steeds met selectie, op het volgende in je toolbox:

plaatje4zx7.png

Het plaatje moet er als het goed is dan zo uit zien:

plaatje5gy5.png

Ga dan naar 'Filter' > 'Blur' > 'Gaussian Blur' en voeg een waarde van (rond de) 30 toe. Het plaatje moet als het goed is een zwarte blur krijgen, zoals op het onderstaande plaatje te zien is:

plaatje6ub6.png

Ga dan naar 'Filter' > 'Pixelate' > 'Color Halftone'. Het enige wat we vervolgens aan hoeven te passen is de radius, de grootte van de cirkels. Wij raden aan om een radius van nabij de 12 te nemen, maar je bent hier vrij in je keuze. Echter kan het resultaat afwijken als je een lagere of juist een hogere radius kiest. Het plaatje ziet er als volgt uit:

plaatje7nf6.png

Vervolgens gaan we weer terug naar de 'Standard Mode':

plaatje8wh5.png

Je ziet dat het patroon ook direct geselecteerd wordt. Ga dan terug naar 'Layers' en maak daar een nieuwe layer. Selecteer de Lasso Tool, klik met de rechtermuisknop binnen de selectie en kies voor 'Select Inverse'. Selecteer vervolgens de Paint Bucket Tool, en vul de selectie op je nieuwe layer met wit. Zet het origineel plaatje weer helemaal bovenaan en je bent klaar!

versie1np2.png

[hr=1]black[/hr]

Versie twee verschilt eigenlijk amper van versie één. We beginnen weer met hetzelfde plaatje en dezelfde gradient. Duplicate je originele render weer, en maak een selectie door CTRL in te houden en op je layer te klikken. Maak een nieuwe layer, selecteer de Paint Bucket Tool en vul deze nieuwe layer met wit. We switchen direct naar 'Quick Mask Mode':

plaatje4zx7.png

Ga dan naar 'Channels' en je zult, naast de vier standaard channels, een nieuw channel zien staan:

plaatje8kb3.png

Ga dan, zonder iets te doen, weer terug naar 'Layers'. Hou CTRL ingedrukt, en klik op je met wit gevulde layer. Ga dan weer terug naar 'Channels'. Selecteer de Paint Bucket Tool, en vul de selectie (in 'Channels'!) met zwart. Als het goed is, komt dat er zo uit te zien:

plaatje9zl7.png

Ga dan naar 'Filter' > 'Blur' > 'Gaussian Blur' en voeg weer een waarde van rond de 30 toe. Het resultaat:

plaatje10rv3.png

Ga vervolgens naar 'Filter' > 'Pixelate' > 'Color Halftone'. Wederom aan jou de keus om een radius te kiezen, wij gaan (net zoals bij de vorige) voor 12. Het resultaat:

plaatje11ei8.png

Switch dan weer terug naar 'Standard Mode':

plaatje8wh5.png

Het patroon wordt als het goed is weer geselecteerd. Ga weer terug naar 'Layers' een maak een nieuwe layer. Selecteer de Lasso Tool, klik met je rechtermuisknop binnen de selectie en kies voor 'Select Inverse'. Selecteer vervolgens de Paint Bucket Tool en vul de selectie met een willekeurige kleur. In ons geval is het wit geworden. Sleep je originele render weer helemaal naar boven en ook versie twee is af!

versie2ww5.png

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...