Jump to content

Thundertje's Blog

  • artikelen
    266
  • reacties
    577
  • bezichtigingen
    85607

De GP Kalender - Spanje


Thundercover

447 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gpkalenderlp9.jpg

Het is zover, we gaan eindelijke Europa in en dat doen we in Spanje. Dit is eigenlijks het saaiste circuit en race van het hele jaar. Teams testen hier erg veel en kennen de baan dus door en door, maar dit werd vorig jaar ook gezegd en toen werd het ook een onvergetelijke race. Zondag zal de race starten in Barcelona, de thuisrace van Fernando Alonso. Kimi Raikkonen leidt de dans in het kampioenschap, gevolgd door Nick Heidfeld. Maar ook Massa heeft zich sterk laten zien in Bahrein en heeft duidelijk gemaakt dat met hem ook niet te spotten valt. Wat gaat McLaren doen? Gaat Kovalainen nu zijn eerste onverwinning pakken? Of is BMW nu eerst aan de beurt? We gaan het zien in de Grote Prijs van Spanje.



25 April - Vrije trainingen:



Vrije training 1: 10.00 - 11.30 uur!



Vrije training 2: 14.00 - 15.30 uur!

26 April - Vrije training & Kwalificatie:

Vrije training 3: 11.00 - 12.00 uur!



Kwalificatie Q1: 14.00 - 14.20 uur!

Kwalificatie Q2: 14.27 - 14.42 uur!

Kwalificatie Q3: 14.50 - 15.00 uur!

27 April - Race:

Race: 14.00 - 16.00 uur!



Circuit informatie:


Het Circuit de Catalunya, gelegen in Montmelo op twintig kilometer ten noordoosten van de Catalaanse hoofdstad Barcelona, voldoet aan alle eisen van de moderne Formule 1. Ondanks de hoge gemiddelde snelheid is de baan relatief veilig, zelfs in de hogesnelheidsbochten waar met minstens 250 kilometer per uur doorheen wordt geraasd. Het circuit heeft een pittig karakter en een goed ritme, met bochten van uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Deze keer geen illustere namen uit de rijke historie van de Formule 1, want op Catalunya hangen diverse sponsoren er voor een leuk bedrag hun naamkaartje aan. Helaas is de sfeer er tijdens het Grand Prix-weekend nogal steriel. Dat komt deels doordat het Spaanse publiek het vaak laat afweten. Men bezoekt liever de motorraces die eveneens op het Circuit de Catalunya worden verreden.

Grand Prix:



In 1913 droeg een race in Guadarrama voor het eerst de titel Grand Prix van Spanje. Carlo de Salamanca won deze toerwagenrace in een... Rolls Royce! Vervolgens werd in Sitges (eenmalig gebruik vanwege een fout geconstrueerde kombaan die deels nog steeds bestaat!) en Lasarte gereden. Sinds de start van het wereldkampioenschap Formule 1 heten de plaatsen van handeling achtereenvolgens Pedralbes, Jarama, Montjuich Park, Jerez en Circuito de Catalunya. In 1991 beleefde deze baan een geweldige vuurdoop, toen Ayrton Senna en Nigel Mansell in een beroemd gevecht waren verwikkeld en met driehonderd kilometer per uur op centimeters van elkaar over het rechte stuk scheurden. De Williams-coureur won, net als het jaar erna. Ook in 1993 en 1994 trok het Williams-team aan het langste eind dankzij Alain Prost en Damon Hill. Michael Schumacher won in 1995 in een Benetton en in 1996 in een Ferrari. Een jaar later zegevierde Jacques Villeneuve, terwijl van 1997 tot "99 McLaren een dubbelzege behaalde, met telkens Mika Hakkinen voor David Coulthard. In 2001 ging de zege naar Michael Schumacher, nadat Mika Hakkinen in de laatste ronde moest uitvallen. Ook in 2002 finishte de Duitser als eerste, nadat Barrichello al voor de start moest opgeven. Ook in 2003 zegevierde Michael Schumacher, maar de show werd gestolen door lokale held Fernando Alonso. De Renault-coureur finishte kort achter de titelhouder als tweede. In 2004 ging de hoofdprijs andermaal naar de wereldkampioen uit Duitsland, met deze keer teamgenoot Rubens Barrichello op plaats twee. Renault-coureur Jarno Trulli veroverde de derde plaats.

Circuit:

Het Circuito de Catalunya, in 1991 voor het eerst gastheer van een Formule 1-race, is al het vierde circuit van Barcelona. Op de eerste vooroorlogse versie, Villafranca, vond nooit een Spaanse Grand Prix plaats. Dat gebeurde wel op Pedralbes (een stratencircuit in de stad zelf), namelijk in 1951 en 1954. Vervolgens werd het circuit in het Montjuich Park in ere hersteld, na één enkele race in 1933. Na het grote ongeluk van 1975 (toen Rolf Stommelen met zijn auto in het publiek terecht kwam) ging dit circuit dicht. Na ettelijke Grand Prix in Jarama en Jerez (waar Martin Donnelly in 1990 een ongelofelijk zwaar ongeval overleefde) kreeg Barcelona een nieuwe kans. Merkwaardig genoeg waren het niet de Formule 1-coureurs maar de wielrenners, die in de begintijd de belangrijkste wedstrijden op deze baan betwistten. In 1992 organiseerde Barcelona namelijk de Olympische Spelen en de stad mocht met een deel van het budget een gloednieuw circuit uit de grond stampen. Dat werd gebruikt voor alle wegwedstrijden van de wielrenners, al was het van meet af aan de opzet om met deze baan de Grand Prix van Spanje terug te halen naar Barcelona.

Naam: Circuit de Catalunya

Locatie: Barcelona, Spanje

Datum: 25 t/m 27 April

Lengte: 4.655 Km.

Aantal ronden: 66 Ronden

Totale afstand: 307.104 Km.

Winnaar van vorig jaar: Felipe Massa

Website: www.circuitcat.com

Video:

k6hGGlmie6U

gIYGknc2Pxo

Weersverwachting:



Het hele weekend is het vrij zonnig met wat bewolking. Het word max. 19 graden en er worden geen buien verwacht!

Tot slot:



Yes! Eindelijk gaan we Europa in, lekker om 14.00 uur voor de beeldbuis zitten en geen gezeur aan je kop. Ik heb hier naar uitgekeken en ga ook met volle teugen genieten van de race aanstaande zondag! Jullie hopelijk ook en heelveel plezier bij de Formule 1 Grand Prix van Spanje!

2008_spanje.jpg

Door: Niels

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Create New...