Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1586272

Editie 87 - Crew Insight


Ikkes

434 bezichtigingen

crewinsightzb5.png

Deze rubriek is geschreven door Dutchy3010!

Allereerst mijn excuus dat ik er vorige week niet was. Dit was vanwege familieomstandigheden. Deze week heeft Ikkes OWN nog gedaan, waarvoor mijn dank, maar ik zal jullie niet opnieuw een editie van Crew Insight laten missen! Nu we de onderwerpen warns en slotjes al gehad hebben, ben ik op zoek gegaan naar een derde fenomeen die vaak voorkomt op het forum: moderatorgedrag! Een van de dingen waar een "echt" crewlid zich ernstig aan ergert, en waar ook geregeld PM's over gestuurd worden.

Soms zit je, als crewlid, lekker te surfen op het forum. Alles gaat zoals gewenst, maar dan ineens: alert! Een topic die niet hoort/mag/kan/toegestaan is. Je merkt het meestal al aan de topictitel. Gevolg: een kijkje nemen. Regelmatig is het loos alarm, maar soms... Kom je in een topic aan, en inderdaad, dat moet gesloten worden. Maar voordat het gesloten wordt, worden er eerst nog een 5-tal posts met: :slotje:, gooi er een slotje op, lees de regels, enzovoorts..

ajk.gif

Zo ging ik een aantal dagen geleden vol goede moed naar het GTA IV forum, een forum waar dat soort gedrag zeer regelmatig voorkomt. En niet alleen door de moderators zelf, wat vrij logisch is dat die "moderatorgedrag" vertonen, maar ook door mensen die het leuk vinden om te stoken. Iets wat vaak voorkomt is de volgende structuur:
Persoon 1: topicstarter

Persoon 2: bestaat al, slot.

Persoon 3: geen moderatorgedrag vertonen!

Crewlid sluit het topic.

Wat is het probleem hiervan? Juist! Persoon 3, die de regels duidelijk weet, vertoont zélf moderatorgedrag!

Het leuke is dat veel leden niet eens beseffen dat ze op deze manier anderen chagarijnig maken. Want stel je nou voor: jij doet iets, wat blijkbaar verkeerd is, maar je krijgt gelijk een aantal mensen op je dak die je terechtwijzen. Dan denk je waarschijnlijk ook bij jezelf: zeur niet, jullie zijn toch geen moderators..

Maar zo heb je ook mensen die moderatorgedrag niets slechts vinden, die het :slotje:-smiley gebruiken, en vinden dat dat moet kunnen... Ik had dus net een slotje op een topic gehangen, waarbij ik zei dat iemand anders moderatorgedrag vertoond. Krijg ik de volgende PM:

Sorry hoor maar dat is volgens mij alles behalve moderator gedrag. Oké ik was misschien een beetje provocerend maar moderator? Ik zei alleen dat ik het nergens op vindt slaan, hij komt met een tegenargument, ik kom met een tegenargument. :?

Een tegenargument? Een provocerende, slechte, spammende post, is een tegenargument?

Maargoed, die PM was nog vriendelijk. Soms heb je ook mensen, die het helemaal niet leuk vinden als je hen beschuldigd van moderatorgedrag. Na een "intensieve" PM wisseling, kreeg ik de volgende PM in mijn inbox:

Haha, wat een kankerargumenten. Die 1e was al een topic over, en daar mag je iemand toch op wijzen? En NandroDavids was het met me eens. En in dat topic waarin ik zeg dat het bij ons ook zo is is wel degelijk belangrijk.

Dat is misschien wel het moeilijkste aan crewlid zijn: je moet altijd rustig blijven reageren. Sommige mensen zouden laaiend worden wegens de bovenstaande PM, maar een crewlid kan dat niet maken. Op deze PM zal ik dus ook rustig geantwoord hebben, aangezien ik gehandeld heb zoals het in de regels stond...

Er zijn ook leden die graag gebanned willen worden, en daarom zo reageren. Als antwoord op de volgende PM, kreeg ik "Danke :)".

Beste Jodokus,

Hierbij krijg je een officiële warn voor het provoceren en het moderatorgedrag in het topic wat je opende en het spammen wat je de laatste tijd doet.

Je staat momenteel op 80%. Dat betekend dat je de volgende keer dat je een warn krijgt gebanned wordt en niet meer welkom bent op dit forum. Laat het zo ver niet komen!

Groeten,

Dutchy

En als laatste voorbeeld een PM-wisseling met iemand die het er eerst niet mee eens was, en dan wel zijn excuus aanbied.

Beste Jodocus,

Bij deze krijg je een officiële warn voor het verwijderen van een modtag en het provoceren daarna via PM. Die modtag was terecht, het is namelijk niet aan jou om mensen te corrigeren en al helemaal niet als je verder geen inhoudelijke post hebt. Dit valt onder het kopje "ongewenst gedrag", en daardoor kreeg je die modtag. Een terechte modtag, en aangezien je die zelf verwijderd heb, krijg je bij deze een officiële warn.

Na goed gedrag kan de warn er na verloop van tijd weer af gaan.

Dutchy3010

Dan zal je toch echt even de regels moeten editten voordat je mij een officiele warn kan geven. Er staat bij ongewenst gedrag niets over modtags verwijderen..

Dan zal jij mijn bericht moeten lezen. ;)

het is namelijk niet aan jou om mensen te corrigeren en al helemaal niet als je verder geen inhoudelijke post hebt. Dit valt onder het kopje "ongewenst gedrag"

Wat is dit nou, ik corrigeer helemaal niemand. Ik gaf hem alleen een tip. Ik wist niet dat jullie zo erg kunnen zijn. ga je moeder vervelen man!

Even later kreeg ik nog een PM met een excuus, maar er staan teveel citaten in mijn column! :cry:

Voordat jullie allemaal denken dat wij een stel monsters zijn: niet voor elke keer dat je moderator gedrag vertoond, krijg je een crewlid op je nek hoor! Alleen als het heel erg is, óf als je het vaker doet. Dit was weer een onderwerp uit het leven van een crewlid. Tot de volgende keer!

8 reacties


Recommended Comments

Heb ik nog een vraagje, als ik een topic zie die al bestaat, en niemand heeft het door. Is het dan ongewenst als ik een link naar het desbetreffende topic geef? In feite is het moderator-gedrag...

Link to comment

Ik ben het geheel met BaasB eens. ik ben van mening dat het kan zolang je het wel goed doet. Een goede link geven met ABN dus. Als je op de regels word gewezen met gebrekkelijke ABN komt de boodschap soms ook niet helemaal helder over. Overigens zijn veel leden er om te helpen en andere mensen wat bij te brengen, om ze dan even op de regels te wijzen kan best vindt ik.

Link to comment

Het gaat er denk ik om op wat voor manier een lid terecht wordt gewezen door een ander lid, om het zo maar te zeggen. Als het hele bericht ontopic is en nog als een soort P.S. een kleine tip geven dat het de volgende keer beter anders kan, lijkt mij geen probleem. Ik vind ook niet altijd een modtag vriendelijk overkomen, dus als het netjes, duidelijk en vriendelijk gebeurd door een niet-crewlid lijkt me dat niet echt een probleem. Om slotjes vragen mag niet, dus wijs er in dat voorbeeld op dat het topic al bestaat, geef een link en laat, samen met de andere leden het topic met rust totdat een moderator langs komt.

Wat ik wel erg vind, is de categorie "Geen moderatorgedrag vertonen!". Laat daar gewoon een crewlid op wijzen als het inderdaad moderatorgedrag is, want dat is zelfs nog niet altijd zeker. Het enige wat je daarmee uitlokt is eenzelfde uitspraak van een ander lid tegen jou of een prachtige modtag. :)

Link to comment

Moderator-gedrag is niet gewenst, omdat het reacties van anderen uitlokt. Stel dat het zo zou gaan:

Persoon 1 doet iets fout

Persoon 2 geeft antwoord, en advies om het in het vervolg beter te doen.

Crewlid sluit het topic

Dan was het veel minder erg geweest. Maar ten eerste als we het toestaan, wordt het niet 1x gezegd, maar veel vaker. Ten tweede wordt er nog veel gespamd. Ten derde wordt het meestal ook niet al te vriendelijk gedaan en ten vierde wordt er in een post vaak alleen maar een moderator-zin gezegd, en niet veel meer.

Als we

Link to comment

Nou, stel dat persoon 1 een topic opent dat al bestaat. Persoon 2 zegt vriendelijk dat het topic al bestaat, en plaatst een link in zijn post, waarna hij/zij een ontopic alinea plaatst. Dan is het geen spam, ontopic, plus een vriendelijke verwijzing.

Baal jij als moderator dan, dat Persoon 2 die link heeft geplaatst?

Al snap ik wel dat jij nu zou reageren met iets als 'ja maar de meeste doen het niet zo, en we moeten ergens een lijn trekken', als ik dit niet nu gezegt had. Dus ik begrijp het wel.

Link to comment

Je begrijpt het helemaal. En dat is dus de reden om moderator gedrag gewoon helemaal niet toe te staan.

En natuurlijk is dit de minst irritante vorm van moderator gedrag. Veel irritanter zijn het quoten van berichten die verwijderd moeten worden en het anderen erop wijzen dat ze moderator gedrag vertonen. Deze vervuilen niet alleen de topics, maar maken het voor de moderators ook veel lastiger om later de boel weer op orde te brengen.

Link to comment

Nou, ik vind eerlijk gezegd een linkje geven naar een bestaand topic niet echt moderatorgedrag. Als je hem er vriendelijk op wijst dan weet hij dit ook, en zegt 'ie vaak: "Oei sorry, ik zal er in het vervolg op letten.". Ook zullen andere leden die niet weten dat zo'n soortgelijk topic al bestaat erin reageren, en zijn dat dus overbodige posts in een overbodig topic. Als er in dat overbodige topic al een post is geplaatst met een link naar het goede topic zullen er veel minder (onzinnige) posts in dat topic komen.

Maar mij lijkt het het beste om eerst te kijken of er een moderator+ online is. Zoja, dan stuur je even een PB naar deze (of spreek hem/haar aan op MSN) met een link naar het desbetreffende topic. Indien er niemand online is of er maar geen reactie komt lijkt me het beste om zelf een berichtje te plaatsen ...

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...