Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582053

Editie 88 - Joris' Column


PatrickW

692 bezichtigingen

gallery_33831_25_1742.jpg

Deze rubriek is geschreven door Jowx!

[hr=2]#3b91c3[/hr]WAARSCHUWING

Je staat op het punt een zogenaamde 'pro ana' weblog te bezoeken. 'Pro ana' staat voor 'pro anorexia nervosa'. Op deze weblog discussiëren anorexia-patiënten over wat hen het meeste bezighoudt, zoals trucs om nog dunner te worden dan ze al zijn.

Bezoekers van deze weblog kunnen schrikken van de ongezonde en gevaarlijke trucs die deze patiënten elkaar leren. Maar het meest schokkend is nog wel dat ze daarbij net doen alsof het allemaal heel gewoon is. Ze ontkennen ziek te zijn. Voor deze patiënten is hun anorexia geen levensgevaarlijke psychiatrische ziekte, maar een 'gezonde' manier van leven.

In deze pro ana weblog krijg je daardoor maar een heel beperkt beeld van een ziekte die je niemand toewenst. Zo lees je niets over de zware psychische en lichamelijke gevolgen van anorexia. Patiënten met anorexia zijn de hele dag alleen maar bezig met hongeren. Ze verliezen het contact met familie en vrienden, en worden steeds eenzamer. Een groot deel van de patiënten maakt de school niet af en raakt blijvend arbeidsongeschikt. Van elke 18 opgenomen anorexia-patiënten sterft er 1 binnen 10 jaar. Met een 'gezonde' manier van leven heeft dat niets te maken.

Voor objectieve informatie over anorexia nervosa kun je terecht op kiesBeter.nl en de website van het Trimbos-instituut.

Voor anorexia-patiënten die steun zoeken van lotgenoten is er een prikbord op de website van de patiëntenvereniging SABN.

Meer informatie over de pro ana weblogs kun je vinden op een online voorlichtingsprogramma via

www.humanconcern.nl/proanavoorlichting.php.

Voor het direct stellen van persoonlijke info- en hulpvragen klik hier.

Laat duidelijk zijn dat de onderstaande tekst niet als advies bedoeld is, OWN of Joris' Column ondersteund op geen enkele wijze de denkwijze van de pro ana sites. De inhoud van deze column kan als zeer schokkend beschouwd worden, geadviseerd word om bij twijfel niet verder te lezen. Oceans Weekly News en Joris' Column aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventueel ontstane schade als direct of indirect gevolg van deze column, deze column is gericht om de lezer te informeren over de eventuele gevaren van de pro ana sites. Eventuele voorbeelden van patiënten zijn fictief, het word sterk afgeraden om je aan te passen aan deze patiënten. De genoemde namen zijn eveneens fictief en willekeurig gekozen. Nogmaals, lees deze column niet wanneer je twijfelt over de inhoud, lezen is op eigen risico.[hr=2]#3b91c3[/hr]

  1. Als je niet dun bent, dan ben je niet aantrekkelijk.
  2. Dun zijn is belangrijker dan gezond zijn.
  3. Je moet kleren kopen, laxeer middelen gebruiken, verhonger jezelf, doe iets om dunner te lijken.
  4. Je zult niet eten zonder jezelf schuldig te voelen.
  5. Je zult calorieën tellen.
  6. Gewicht verliezen is goed, aankomen is slecht.
  7. Je kan nooit te dun zijn.
  8. Dun zijn en niet eten zijn tekens van succes.


[hr=2]#3b91c3[/hr]

Hallo! Mijn naam is Anneloes, ik ben 17 jaar oud en weeg op het moment 30 gram. Ik zou graag tips willen van experts om mijn streefgewicht, 20 gram, te bereiken. Ik ben blij dat ik nu bijna mijn streefgewicht bereikt heb, vroeger was ik erg dik en kreeg ik nooit aandacht van jongens. Nu ben ik niet dik meer, maar ik krijg nog steeds geen aandacht van jongens. Hieronder staat een foto van me, kunnen jullie (het liefst de jongens) vertellen wat jullie van me vinden? Dank jullie wel!

200116440530tp6.jpg[hr=2]#3b91c3[/hr]

Welkom bij een nieuwe editie van Joris' Column, deze week gaan we in op het nieuws over de zogenaamde 'Pro Anna' sites, blogs en media. Waar afvallen een obsessie word, wordt afvallen levensgevaarlijk. Zonder er omheen te praten is anorexia een vreselijke geestelijke stoornis, een stoornis die tot de dood kan leiden.



''Groter probleem dan gedacht

Er zijn in Nederland veel meer meisjes met een eetstoornis dan tot nu toe werd gedacht. Volgens het Trimbos-instituut lijden jaarlijks zo'n 5.500 meisjes en jonge vrouwen aan anorexia. Ruim 22.000 meiden zouden boulimia hebben. Maar uit onderzoek in opdracht van de NOS blijkt dat een veel grotere groep van de 12 tot 18 jarigen waarschijnlijk een eetstoornis heeft. De onderzoekers schatten het aantal op meer dan 100.000 meiden. Vrijwel alle meisjes vertelden de onderzoekers dat zij een of meer vriendinnen of klasgenoten met een eetstoornis kennen.

Verder blijkt uit dat NOS-onderzoek dat zo'n 80 procent van alle jongeren een verstoord beeld van gezond eten heeft. Normaal ontbijten is er niet bij, ze slaan maaltijden over en proppen zich op andere momenten vol met junkfood. Onderzoeker Liliane van Lier: "Meiden die geen aanleg hebben om dik te worden, stouwen zich vol met eten. Meiden die wel aanleg hebben om overgewicht te ontwikkelen, eten zo weinig dat ze al snel aanschurken tegen vormen van anorexia. Of ze zijn hard op weg om anorexia te krijgen."

Bron: NOS Headlines




De meeste mensen kijken erg negatief naar patiënten die aan anorexia lijden, ze zijn dom bezig en het is hun eigen schuld. Zo zou je het inderdaad kunnen verwoorden, maar er is ook een andere kant van het verhaal. Wanneer je eenmaal in de psychose zit waarin je jezelf niet meer kan remmen ben je simpelweg ernstig ziek, dat is ook het geval bij anorexia patiënten. Het zijn mensen die zichzelf niet meer in de hand hebben, mensen die dringend hulp nodig hebben. Hulp van artsen, hulp van specialisten. Helaas komen er opeens allemaal sites die anorexia patiënten aanmoedigen om door te gaan met afvallen, een nieuwe rage die letterlijk dodelijk is. Maarja, het kan ook gewoon. Eigenlijk is het te triest voor woorden dat er mensen zijn die zieke mensen stimuleren om 'ziek te blijven', of zelfs te ziekte te verergeren. Natuurlijk moeten anorexia patiënten ook hun hart luchten, maar niet op deze manier. De patiënten weten simpelweg niet beter en zijn blij met deze nieuwe ontwikkeling, ze maken er dan ook dankbaar gebruik van.

Aan het begin van de column staat een waarschuwing die ongeveer hetzelfde is als de waarschuwing die nu verplicht is bij een pro ana site, de sites zelf mogen dus nog wel ondanks dat het dodelijk kan zijn. Daaronder staat de tien geboden voor mensen die pro ana sites bezoeken, hoewel ik op elk gebod wel iets te zeggen heb, heb ik besloten om dat links te laten liggen. De tekst onder de geboden is een voorbeeld van een gebruikelijke post op een pro ana forum, uiteraard aangepast aan deze column. Hoewel de foto overdreven is, komt het er uiteindelijk wel op neer. De mensen die zulke sites bezoeken, advies vragen en uiteindelijk het verkregen advies ook opvolgen in lange termijn zullen sterven. Het is voor mij echt achterlijk dat het in dit land kan dat zulke sites niet worden verboden. Waar het aanbieden van illegale handel uit den boze is op het internet, mag een site waarop dodelijke adviezen staan wel. Maar dat zal wel weer met geld te maken hebben.

Hoewel de meeste mensen niemand tot afvallen of anorexia dwingt, zijn we wel degelijk mede schuldig aan dit fenomeen. Het is een feit dat we liever naar een slank iemand kijken, dan naar een voller iemand. Smaken zullen verschillen, maar over het algemeen is het wel zo. De muziek clips op TV hebben hier ook een aandeel in, hoewel het erg cliché is om de schuld hierop af te schuiven heeft het zeker invloed op vooral jonge meisjes. Veel naakt en broodmagere lichamen zijn erg aantrekkelijk in welke clip dan ook, de boodschap word door meisjes overgenomen en als normaal gezien. De druk van de maatschappij op het hebben van een mooi lichaam is enorm, helaas lijden sommige mensen onder deze druk waardoor extreme gevallen kunnen ontstaan. Er zijn veel mensen die overgewicht hebben en starten met afvallen, de redenen lopen altijd uiteen. Sommige vallen af tot een gezond gewicht, wat natuurlijk erg goed is. Helaas zijn er ook mensen die afvallen als een obsessie gaan zien, die zijn het einde zoek en blijven afvallen tot ongezonde gewichten. Puur omdat ze wanneer ze afvallen opeens veel meer aandacht krijgen, dan denken ze dat ze op de goede weg zijn. Op zoek naar meer aandacht zal er ook meer gewicht moeten sneuvelen, zonder eindpunt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel instanties die hulp bieden, in de waarschuwing bovenaan staan enkele links naar sites. Met hulp van zulke instanties is anorexia te overwinnen, dan kunnen de mensen weer een normaal bestaan opbouwen. Met de hulp van pro ana sites is anorexia een groter gevaar dan ooit, dan kunnen patiënten er gemakkelijk aan overlijden. Een pro ana site is een verborgen moordwapen, een dodelijk moordwapen. Een wapen dat verboden moet worden, niet morgen maar nu!



Joris


5 reacties


Recommended Comments

Een pro ana site is een verborgen moordwapen, een dodelijk moordwapen.
Een dodelijk moordwapen zelfs :(

Maar wel een mooie column. Er moet inderdaad meer positieve aandacht aan worden besteed, en die pro ana-sites zijn echt ziekelijk als ik het zo lees.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...