Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1590464

Editie 15 - Actueel


Dutchy3010

656 bezichtigingen

blog-33831-1162672367.jpg

Deze rubriek is geschreven door Preddy

Zondag 29 Oktober

Negen overlevenden crash Nigeria

Negen mensen hebben de vliegramp met een Boeing 737 in Nigeria overleefd. 96 inzittenden zijn bij de crash om het leven gekomen.

Het toestel van de maatschappij ADC uit Nigeria stortte kort na vertrek uit de hoofdstad Abuja neer. Het toestel was op weg naar de stad Sokoto in het noordwesten. Mogelijk heeft de piloot een waarschuwing genegeerd om naderend slecht weer af te wachten.

Fidel Castro weer op Cubaanse tv

De Cubaanse televisie heeft voor het eerst in zes weken beelden laten zien van Fidel Castro. Dat gebeurde vooral om een eind te maken aan geruchten over de dood van de 80-jarige president.

Castro was lopend en krantenlezend te zien. Om te bewijzen dat het actuele beelden waren, liet hij de voorpagina zien van Granma, de partijkrant van de Cubaanse communisten. Castro noemde de geruchten over zijn dood "beledigend".

Maandag 30 Oktober

Zware bomaanslag op plein in Bagdad

In de sjiitische wijk Sadr City in Bagdad is een bom ontploft. Daarbij zijn zeker 33 doden gevallen. Meer dan 50 mensen raakten gewond.

De bom ontplofte op een plein waar veel mannen stonden te wachten op tijdelijk werk. In Sadr City zijn de laatste tijd veel Amerikaanse militairen actief. Zij zoeken er naar een Amerikaanse militair van Iraakse afkomst die er vermoedelijk gevangen wordt gehouden.

Dinsdag 31 Oktober

Imam "blies stoom af" met preek

De Haagse imam Fawaz heeft in NOVA zijn verwensingen aan het adres van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh gerelativeerd. CDA en VVD dringen aan op een preekverbod van de imam en willen onderzocht zien of hij kan worden vervolgd, of kan worden uitgezet.

De imam hield voor de moord op Theo van Gogh een preek in de As-Soennah moskee, waarin hij Hirsi Ali en Theo van Gogh ernstige ziektes toewenste en God vroeg met hen af te rekenen. Verwensingen zijn een manier om woede te kanaliseren en stoom af te blazen, zei de imam.

Tegelijkertijd zei Fawaz dat niemand het recht in eigen hand mag nemen.

Woensdag 1 November

Grote inval Israël in Gazastrook

Het Israëlische leger is tegen de ochtend de noordelijke Gazastrook bij de stad Beit Hanoun binnengevallen. Het leger zette zestig tanks en helikopters in. De inval kostte het leven aan zeven Palestijnen en een Israëlische soldaat.

Het offensief is een van de grootste sinds de ontvoering van een Israëlische korporaal op 25 juni. President Abbas noemt het offensief verachtelijk. Israël zegt af te willen rekenen met militante Palestijnen die raketten afvuren.

Premier Haniyeh zei dat het overleg in Cairo over een gevangenenruil onder Egyptische bemiddeling doorgaat. Israël weigert daar commentaar op te geven.

Donderdag 2 November

Iran test lange-afstandsraketten

Iran heeft vanmorgen een proef gedaan met lange-afstandsraketten die een kernwapen kunnen vervoeren. Ze hebben een bereik van 2000 kilometer, genoeg om doelen in Israël te raken.

Tijdens de proef, Grote Profeet II, zijn ook andere wapens getest. Tientallen kleinere versies van de Shahab-raket en andere kleine raketten werden getest. De oefening was volgens Teheran bedoeld om te laten zien dat Iran zich uitstekend kan verdedigen tegen zijn vijanden.

Iran krijgt veel kritiek vanwege zijn nucleaire programma: de westerse wereld is bang dat het land kernwapens maakt en eist stopzetting van het programma.

Vrijdag 3 November

Historisch akkoord over Antillen

Minister Nicolaï heeft een historisch akkoord gesloten met Curacao en Sint- Maarten. De twee Antilliaanse eilanden krijgen binnen het koninkrijk net als Aruba een status aparte. Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden Nederlandse gemeenten.

De Nederlandse Antillen worden op 1 juli volgend jaar opgeheven. Nederland neemt de schulden van de eilanden (2,5 miljard euro) over. In ruil daarvoor mogen die geen grote leningen aangaan.

Er komt een gemeenschappelijk hof van justitie van Nederland, Curacao en Sint- Maarten. Ook zijn er afspraken gemaakt over de poltie en de justitie.

Zaterdag 4 November

N-Korea: Japan uit zeslandenoverleg

Noord-Korea wil dat Japan niet langer deelneemt aan het zeslandenoverleg over zijn atoomprogramma. Pyongyang vindt het onacceptabel dat Japan Noord-Korea niet erkent als kernmacht.

Bovendien vinden de Noord-Koreanen dat Japan niet mee hóeft te praten, omdat het land in feite een deelstaat van de Verenigde Staten is. Hoe minder landen meepraten, des te groter de kans op een vruchtbaar overleg, aldus Noord-Korea.

Na de recente kernproef verklaarden de Noord-Koreanen zich bereid om weer te praten over het atoomprogramma. Aan het zeslandenoverleg doen verder Rusland, China, de VS en Zuid-Korea mee.

Foutje...

De Britse regering heeft voor een bezoek van de Duitse bondskanselier Merkel per ongeluk de Belgische vlag uitgehangen op Downing Street 10. Een Duitse diplomaat ontdekte de fout net op tijd voor het bezoek begon.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...