Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580031

Editie 90 - Jay's Column


Dutchy3010

555 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

jayscolumnqn5.png

Deze rubriek is geschreven door

Jay!

Laatst las ik weer een topic over de nieuwe generatie jongeren en dan vooral over de jongeren die de maatschappij verzieken. Ik herkende de problemen meteen die er aangegeven werden want ik woon immers in Amsterdam. Ik erger me dan ook ontzettend aan deze jongeren die zo het land verzieken. Dan kom je tot de conclusie dat het vroeger toch allemaal beter was. Kijk eens naar de beslissingen die de kinderen tegenwoordig moeten maken. Vraag jezelf is af of het slim is om kinderen van 11 of 12 jaar een test te laten maken die hun hele leven kan veranderen. Ik geef eerlijk toe dat ikzelf er toch de dupe van ben geworden. Ik ben dan later wel havo gaan doen maar ik ben toch weer teruggezakt. Kijk ook naar de beslissingen die de jongeren tegenwoordig moeten maken. Je moet al erg vroeg beslissen wat je later wil gaan doen. En kies je het verkeerde beroep en opleiding, dan mag je weer helemaal opnieuw beginnen met een nieuwe opleiding. Ik wou vroeger altijd politieagent worden en heb zodoende ook een opleiding gedaan die daar bij aansluit. Vervolgens kwam ik in het laatste jaar terecht en toen wilde ik iets heel anders gaan doen. Ik ben het levende bewijs dat het allemaal te vroeg is. Kijk naar andere Europese landen, daar is het toch wel een heel ander systeem. Ons schoolsysteem zit vergeleken met andere landen best goed in elkaar maar hoe je op zo’n jonge leeftijd zulke belangrijke beslissingen moet maken begrijp ik niet. Er zijn vast kinderen die het wel allemaal weten maar laat de kinderen toch nog even doorleren.

Nu kan je jezelf afvragen, hebben deze beslissingen toetsen ermee te maken? Niet zo zeer maar enigszins kan het best een invloed hebben. We kunnen allemaal gaan ontkennen maar in de minder ‘hoge’ VMBO opleidingen zitten toch de kinderen die te druk waren en misschien nog zijn. Als je als ‘normaal’ kind naar een school word gestuurd waar het niveau totaal niet bij je past maar je dankzij de belangrijke test toch word doorverwezen raak je al gauw negatief beïnvloedt. Uiteindelijk is het toch zo dat er in bijvoorbeeld VWO kinderen zitten die wat rustiger zijn. Het klinkt hard, maar het is de realiteit. Uiteraard zijn er doorgroei mogelijkheden maar ik vind het onzin dat je schoolkeuze word beïnvloed door een test en dan ook op zeer jonge leeftijd.

Maar buiten dat, hoe gaan we de jonge crimineeltjes tegen in Nederland. Ik pleit toch voor hogere straffen voor diefstal en andere scheldpartijen. Denk je nou echt dat je als klein jongetje bang bent om 2 zaterdagen papier te prikken met je vriendjes, echt niet. Ook merk ik (in mijn buurt) dat de ouders helemaal geen verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van het kind. Natuurlijk is het zo dat je als ouder niet altijd het gedrag kan beïnvloeden maar je kan er enigszins voor zorgen dat je kind van 12 niet op een dinsdag nacht om 2 uur in de stad rondhangt. Het boeit hen totaal niet wat er wel of niet gebeurd met het kind terwijl je de verantwoordelijkheid toch moet nemen als ouder. Het is en blijft jouw kind en dus ook jou ‘probleem’.

Ik denk dat het probleem dus vooral ligt bij de ouders en bij de straffen die worden opgegeven. Tegenwoordig weet je niet meer wat je meemaakt. Ik praat bewust niet over bepaalde bevolkingsgroepen want waar je ook vandaan komt, hoe oud je ook bent en welke huidskleur je dan ook mag hebben. Je weet dondersgoed dat je van andermans spullen moet afblijven. Misschien dat de ouders in bepaalde culturen niet veel doen aan hun kind, dat kan zo zijn maar als je in Nederland komt wonen pas je je aan de Nederlandse normen en waarden aan.

1 reactie


Recommended Comments

Ik lees deze column vandaag pas, maar ik moet zeggen dat goede punten hebt. :Y Ook bij ons op school, op het VMBO zijn veel hangjongeren en bij mij op het VWO gaan ze enkel eens een keertje op een avond naar de bar/club, maar dat is het ook. Nooit problemen gehad. Ik ben het ook met je eens met de straffen, veel en veel te mild. Die jongeren nemen simpelweg niemand serieus.

Ten slotte je punt over de opvoeding, ik moet zeggen dat ik zelf redelijk goed ben opgevoed (en soms heb ik het idee zelfs t

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...