Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1586272

Editie 93 - Recensies


Dutchy3010

409 bezichtigingen

gallery_33831_25_26145.jpg

Deze rubriek is geschreven door Dutchy3010!

6 juni 2008, een dag om nooit te vergeten voor mij. We waren op vakantie in New York. Daar hebben we 3 shows gezien, waarvan we er vanavond ééntje gaan bekijken. Het was de musical "The Phantom of the Opera". Ik vermoed dat veel van jullie denken "The Phantom of the Opera": saai! Maar naar mijn mening was het alles behalve dat. Luister alleen al naar het volgende filmpje!

cTDdbuhqELM



Het verhaal

The Phantom of the Opera gaat over een meisje (Christine Daaé) dat haar kans krijgt in de opera en gaat zingen. Ze heeft het allemaal geleerd van een geheimzinnige leraar, die zichzelf "The Phantom of the Opera" noemt. Hij neemt haar mee naar zijn ondergrondse huis, om haar te leren zingen. Zij wordt echter verliefd op een andere man, Raoul, waar de Phantom niet tegen kan. Op een gegeven moment wil zij hem niet meer zien, want hij doet vreselijke dingen, zoals mensen vermoorden. Uiteindelijk kidnapped hij haar, en neemt haar mee naar zijn ondergrondse onderkomen, een huis is het eigenlijk niet te noemen. Raoul komt haar redden, maar de Phantom is hem te snel af. Hij heeft een strop om zijn hoofd, de Phantom wilt dat Christine met hem trouwt anders hangt hij Raoul op. Christine kiest ervoor om met de Phantom te trouwen, maar dan is er een wending: de Phantom jaagt haar en Raoul weg, want hij kan er toch niet tegen dat Christine met hem om de verkeerde redenen wilt trouwen...

_FmGtCIOwB4



De hoofdpersonen:

Er zijn erg veel personen betrokken bij deze musical, maar er zijn 3 echte hoofdrollen.

Allereerst natuurlijk de "Phantom of the Opera", met als echte naam Erik. Hij doet vreselijke dingen om heel het gezelschap de stuipen op het lijf te jagen, en is geobsedeerd door christine. Hij heeft haar ongelooflijk goed leren zingen, en wilt met haar trouwen als beloning. De tweede hoofdpersoon is dan ook Christine. De derde hoofdpersoon is degene op wie de Phantom ongelooflijk jaloers is, de minnaar van Christine: Raoul.

Script

Het script is goed. Er wordt nauwelijks gesproken, bijna alleen maar gezongen. Elke zanger heeft zijn eigen unieke klank, en dat vormde een mooi geheel. Twee en een half uur lang zang, soms moest één zanger 10 minuten achter elkaar zingen. En dat was dan ook allemaal nog zuiver ook! Kortom: geniaal. Voor het script krijgt deze musical een 9,5.

Achtergrond

De achtergronden waren mooi gemaakt. Dat is meestal bij Broadway-shows, er is erg veel aandacht besteed aan de achtergrond. Het moet namelijk wel de toon zetten, maar mag niet overheersend worden. Er waren veel verschillende achtergronden die toch in een fractie van een seconden moesten wisselen. Dat was erg goed opgelost. Een voorbeeld:

Phantom03.JPG

De achtergrond overheerste niet, maar gaf wel goede sfeer, wat natuurlijk erg knap is. Daarom een 9,0.

Acteerwerk

Het acteerwerk is niet normaal goed. Je kon de sfeer, de emoties, duidelijk van hun gezicht aflezen. Het klonk zowel in hun stem als in hun optreden. En niet alleen de hoofdrolspelers: zelfs degene met de kleinste rolletjes waren fantastische acteurs en actrices. Nog nooit heb ik zo'n stel goede acteurs bij elkaar gezien, of dat nou was in een film, een toneelstuk of een musical. Daarom krijgen zij een 9,5.

vkzeNJWQpVU



Special Effects

De Special Effects in deze muscial waren verbluffend. Ineens komt er een kroonluchter uit het plafond zetten, dan schiet er ineens weer vuur uit de bodem, wordt iemand opgehangen of springt de Phantom ineens bovenuit een object. Regelmatig worden de mensen in het publiek verbaasd. Als cijfer voor de details krijgt deze musical een 8,5, het was werkelijk waar fantastisch!

Details

Details waren er aan de ene kant wel veel, maar aan de andere kant ook weer niet. De achtergrond is niet er gedetailleerd, maar de voorwerpen op het toneel zelf wel. Ik geef hier geen cijfer voor, om de doodsimpele reden dat op het toneel in Broadway niet gedetailleerd mag zijn (leidt te veel af van de acteurs).

Humor

Er zat wel veel humor in, maar als buitenlander snap je die meestal pas te laat, wat erg jammer is. Maar goed, ondertiteling erbij plaatsen schiet natuurlijk ook niet op... Toch is het vooral een erg triest stukje, dus daarom een 6,5.

Eindoordeel: 8,5

Een briljante musical, het is niet voor niets de langstlopende musical op broadway natuurlijk. De muziek is mooi, de acteurs zijn goed, de achtergrond is briljant en de special effects zijn spetterend. Wat wil je nog meer? Humor? Nee, dat heb je niet nodig op zo'n avondje. Het was een fantastisch avondje uit. Het is ook nog eens live muziek!

Overige info:

Huidige Cast:

The Phantom - Richard Todd Adams

Christine Daaé - Marni Raab

Alternate Christine Daaé - Kelly Grant

Raoul, Vicomte de Chagny - Greg Mills

Monsieur André - D.C. Anderson

Monsieur Firmin - Bruce Winant

Carlotta Giudicelli - Kim Stengel

Madame Giry - Rebecca Judd

Ubaldo Piangi - John Whitney

Meg Giry - Jessi Ehrlich

Officiële site: klik

Tot slot nog een laatste filmpje!

n7Ct4bwT4fU

1 reactie


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...