Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582056

Editie 97 - Joris' Column


Dutchy3010

335 bezichtigingen

gallery_33831_25_1742.jpg

Deze rubriek is geschreven door Jowx!

Zeiken. Ik zeik, jij zeikt, wij hebben gezeken. Wat is dat toch de laatste tijd? Of wat zeg ik.. Het is eigenlijk niets nieuws. Over alles wat los of vast zit wordt wel door iemand gezeken, alsof er niet genoeg ellende is op deze aardkloot. Zeiken met een reden, of gefundeerd zeiken vind ik niet eens zo erg. Maar het doelloos zeiken op alles om niets, gadverdamme. Eindelijk, de zomer staat nu echt voor de deur. Het zonnetje komt vrolijk op, natuurlijk met een glimlach en een zonnebril. De lucht is blauw, het gras is groen. De vogels fluiten, iedereen vrolijk. Langzaam wordt het mooie blauwe spektakel opgezogen door een donkergrijze massa, gevolgd door een lading water dat uit de lucht komt vallen. Geweldig, zo'n zomer in Nederland. Maar goed.. Om verder niet te zeiken of gezeik over mijn gezeik in de comments te voorkomen, welkom bij een nieuwe editie van Joris' Column.

Hét moment voor vele sporters, het evenement waar ze als kleine jongens of meisjes al van dromen. Het toernooi waarbij sportiviteit centraal staat, waar atleten uit verschillende landen de strijd met elkaar aangaan op het sportieve gebied. De Olympische Spelen, ze zijn er weer. Altijd een groot feest in het land dat gastheer mag spelen, alle inwoners kunnen niet wachten op de start van het evenement. Het hele land in rep en roer over hun favorieten, de media die er boven op zit. De Olympische Spelen zijn geweldg, maar nu even niet.

Welkom in Peking, in het o-zo-geweldige China. Het land waar kritiek een hogere straf opleverd als het uitmoorden van een hele kleuterklas in Nederland. Hoewel dat misschien iets zegt over de straffen in dit land, is het toch te gek voor woorden dat zoiets nog kan. Een boycot is verloren energie, dat zou het einde van de Spelen kunnen betekenen. Maar wanneer openen we onze ogen? Wat moet er gebeuren om de emmer te doen overlopen? Waar zijn we toch allemaal in godsnaam mee bezig? Nu moeten zelfs inwoners, studenten zoals jij en ik, de stad verlaten. Want ze zijn bang voor demonstraties en allemaal zooi dat ophef en slechte publiciteit kan veroorzaken. Nee, dan ben je goed bezig. Je eigen inwoners de stad uitsturen, dat is pas een goede regering. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar wat een kloteland is dat! Zo, dat is eruit. Nu maar oppassen dat ik geen brief van het MDI, Meldpunt Discriminatie Internet, op mijn deurmat vind. Of nog erger, dat mijn mailbox wordt volgespammed met waarschuwingen.

Ook wij mogen steeds minder. Cartoonisten die worden opgepakt omdat ze een strip tekenen die ophef veroorzaakt in onze vriendelijke extremistische (mag ik eigenlijk ook al niet zeggen) moslimgemeenschap. Dan verbieden we het maar, hoeven we in ieder geval niet bang te zijn voor eventuele aanslagen. Natuurlijk, niet alles kan door de beugel. Maar waarom kan een strip niet? Mohammed mag niet uitgebeeld worden, anders moet je dood. Dat laatste kan natuurlijk weer wel, want dat wil Allah. De dreiging voor een terroristische aanslag wordt steeds groter, tenminste, zo word beweerd. We moeten er alles aan doen om het te voorkomen, ook als we daarmee onze vrijheid inleveren. Mening? Wat nou? Gewoon je mond houden, anders worden we bedreigd. We worden gewoon monddood gemaakt, te triest voor woorden eigenlijk. Discriminatie is niet goed, dat weet iedereen wel. Maar de mensen die het hardst schreeuwen dat ze gediscrimineerd worden, zijn ook de mensen die alle vooroordelen in het leven roepen. De slechte gedachten over een cultuur of groep waarmaken, maar wel huilen als er wat van gezegd wordt. Hoor je die goede buurman van Turkse afkomst zeuren dat hij gediscrimineerd wordt? Ik in ieder geval niet. Nee, die kansenjongeren die alles kapot moeten maken, die worden gediscrimineerd. Wij geven ze geen kans, we beoordelen ze op basis van hun afkomst. Dus wij moeten alles laten slopen, wij moeten al die kosten dekken? Wij moeten alleen maar geven, nemen zit er voor ons niet in. Alles moet gepikt worden, anders zijn we aan het discrimineren. Waarom hoor je nou niemand blaten als er een Nederlander een zak chips uit de supermarkt steelt? Als het een Marrokaan is, dan is het natuurlijk gelijk weer een ramp. Discriminatie! Dan krijg je weer gejank waarom het zo nodig is dat er in de krant staat dat het om een Marrokkaan ging, waarom kan dat er niet uit gelaten worden? Vrij simpel, omdat het toen om een Marrokaan ging. Waarom moet het verzwegen worden, feiten zijn feiten en die mogen gepubliceerd worden.

Overigens heb ik niks tegen buitenlanders, ik beoordeel iedereen als een mens. Want ten slotte zijn we allemaal mensen, allemaal bezig om onszelf en daarmee dus de wereld naar de klote te helpen. Alles moet kapot, het liefst vandaag nog. Co²? Who cares? Het gaat in de ozonlaag word steeds groter, de ijskappen smelten. Langzaam verzuipen we in het water dat ons ooit gesticht heeft, verdoemd om te gaan in de tranen van het leed dat we onszelf bezorgen. Maarja, dat zal allemaal wel. We schrikken van de effecten, staan er bij stil en gaan vervolgens gewoon weer verder. Groene stroom, prachtig voorbeeld. Kost geen cent meer, is beter voor het mileu. Wat houdt ons tegen? Niet dat er nu genoeg capaciteit is om het hele land ervan te voorzien, maar waarom zijn mensen te lui om er wat aan te doen? Ach.. Uiteindelijk komen we onzelf nog wel tegen.. De honderdste editie komt weer een klein beetje dichterbij, wie weet wat er voor rare gebeurtenissen zijn tijdens de tweehonderdste editie? Misschien mogen we dan helemaal niks zeggen, leven we in een staat waarin we allemaal onze kritiek over alles voor ons moeten houden. Tot die tijd is aangebroken blijf ik schrijven, ik laat me niet afremmen door bedreigingen. Ik word nog liever vermoord dan dat ik mijn mening niet meer mag uiten, van m'n vrijheid blijf je af.



Joris

4 reacties


Recommended Comments

Hey Joris, ik zag zojuist iets waarop "Joris' vrijheid" stond rondrennen, weet jij daar iets meer van :?

Graag heel terug brengen naar mijn thuisadres. :)

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...