Dutchy3010

580 bezichtigingen

Deze rubriek is geschreven door Preddy

Nederlanders beslissen Bayern München - VfB Stuttgart

Alhoewel ze niet in actie kwamen of überhaupt geselecteerd waren voor het Nederlands Elftal, voetballen kunnen ze wel. Dan heb ik het natuurlijk over Roy Makaay en Mark van Bommel. In de kraker in de Bundesliga, voormalig kampioen tegen de huidige koploper, beslisten beiden de wedstrijd.

Bayern kwam eerst nog op achterstand door Mario Gomez, de topscorer van Stuttgart. Bayern liet het er niet bij zitten en maakt snel 1-1 door Makaay. Via een gewonnen luchtduel vond de spits het net.

Nog steeds in de eerste helft zag van Bommel de kans schoon om de andere spits van Bayern, Pizarro genaamd, in staat te stellen de bal in het doel te glijden.

Ajax - PSV

Afgelopen zondag stond er in de Eredivisie ook een kraker op het programma: Ajax ontmoette thuis PSV. Interessant zijn misschien de statistieken er eens bij te pakken. Vanaf het seizoen '90-'91 ontmoeten beide ploegen elkaar 17 keer in Amsterdam in Eredivisieverband. Ajax won 5 keer, PSV 9 keer en er werd 3 keer gelijkgespeeld. PSV leek dus de betere papieren te hebben.

Ajax nam naar verwachtig het initiatief in de wedstrijd. Het speelde scherp en fel, zonder al te veel fouten te maken. De ajacieden pinden PSV vast op hun eigen helft, alleen maak je het PSV daar niet persé moeilijk mee. Met hun überverdediging kwam PSV nauwelijks in de moeilijkheden en had Ajax het zeer moeilijk om überhaupt in de 16 te komen.

Met uitzondering van de verdediging (+ keeper) speelde PSV matig tot zwak. De eerste helft aan de kant van PSV kenmerkte zich door een grote hoeveelheid aan fouten, met name in het middenveld. Affelay was onzichtbaar door Heitinga, die op het middenveld speelde. Mendez kon geen bal vasthouden en had een slechte passing.

Toch was er de kans voor Koné, de snelle spits uit Ivoorkust. Met een hard schot testte hij doelman Stekelenburg, maar deze zag kans het schot te weren. Ajax was gewaarschuwd.

Tot na de rust was het vooral een richtingsverkeer, maar PSV kwam beter uit de kleedkamer als hoe ze erheen waren gegaan. Het middenveld kwam wat beter uit de verf en de spitsen werden dan ook wat vaker bereikt. Toch werden er aan beide zijden nauwelijks opgelegde kansen gecreëerd en leek de wedstrijd nogal op een schaakwedstrijd.

Wanneer je voetballend niet tot scoren kan komen, dan zijn er nog de dode speelmomenten. PSV trainer Koeman vindt het in tegenstelling tot Ten Cate belangrijk hier op te trainen en dat inzicht betaalde zich uit. Eerst was er een vrije trap van een 35 meter die door Kromkamp centimeters over werd gekopt. Het had Ajax al moeten waarschuwen, maar heeft dat waarschijnlijk niet genoeg gedaan. Bij een nieuwe vrije trap schampte Simons de bal en die verdween pardoes in het net.

Ajax moest dus wel en ging dan ook. Alleen stuitte het steeds weer op de taaie defensie van de Eindhovenaren en bleven de kansen beperkt tot lange-afstands schoten. PSV-keeper Gomez werd er niet door verrast en had betrekkelijk weinig te doen.

Dan was er nog een opleving aan Ajax' kant, toen Mendez op een nogal flauwe manier een tweede gele kaart kreeg en dus mocht vertrekken. PSV raakte hier niet door van zijn stuk en kreeg zelfs nog de beste kans van de wedstrijd. Wederom Koné kreeg de bal en na een kleine rush knalde hij de bal op de paal.

Het bleef dus 0-1, wat misschien qua balbezit niet helemaal terecht was, maar qua opgelegde kansen wel.

Groningen vernederd

Het deed toch wel pijn toen ik zondagmiddag per ongeluk de uitslag van FC Twente - FC Groningen op mijn beeldscherm kreeg. Groningen was met maar liefst 7-1 verslagen door hun directe concurrent Twente.

Twijfelend of ik de wedstrijd wel wou zien, heb ik toch maar afgestemd op Talpa.

Groningen begon nog wel redelijk aan de wedstrijd, alleen kreeg het al snel een penalty voor de kiezen die er ook inging. De veroorzaker van de penalty zorgde echter eigenhandig voor de 1-1 en de wedstrijd leek nog alle kanten op te kunnen gaan.

Het mocht echter niet zo zijn, bij de rust stond het al weer 3-1 en na rust toonde Groningen niet de veerkracht die het anders wel heeft. De kopjes hingen erbij neer, wat resulteerde in veel fouten. Twente profiteerde daar volop van en schoof Groningen makkelijk opzij.

Oranje speelt gelijk

Er was weer veel te doen omtrent Oranje deze week. Hoogtepunt was toch wel de terugkeer van Seedorf, die zelfs in de basis mocht starten.

Woensdag kwam Engeland op bezoek in de ArenA voor een potje oefenen. Het bleek een stugge tegenstander, Engeland verdedigde vooral en loerde op de counter. Nederland probeerde combinerend er doorheen te komen, maar slaagde er niet echt in. Het leek wel enigzins op het duel dat zondag in dezelfde Arena was gespeeld.

Alleen hoefden we nu niet tot de 2e helft te wachten op een doelpunt. In de 37e minuut was het namelijk raak voor de Engelsen. De niet slecht spelende Cole kreeg ietwat teveel tijd om een mooie voorzet te bedenken en dat werd ietwat gelukkig afgestraft door - wie anders dan - Rooney. Uit de herhaling kon ik nog steeds niet opmaken hoe hij de bal erin tikte, maar het zou met zijn hak zijn geweest. 0-1 dus.

Dat was wel een tegenvaller, Engeland had nog nauwelijks wat laten zien terwijl Nederland het betere van het spel had. Seedorf bleek hier wel een belangrijke schakel te zijn, hij voerde zijn 'taken' goed uit en zorgde voor een hoger tempo door vaak te kaatsen. Dat de richting soms niet in overeenstemming was met de looprichting van de persoon waar de bal naar toe moest, zullen we maar wijten aan het korte inspelen op elkaar.

De tweede helft ging Oranje weer verder waar het gebleven was, ook al werd Engeland wel wat sterker. Voor het gevoel was de wedstrijd in evenwicht, met uitzondering van een paar goede acties van Robben. Hij zorgde voor een aantal corners en loste wat schoten af, zonder al te veel resultaat. Belangrijker was zijn ingooi aan het eind van de wedstrijd, die op het hoofd van de ingevallen breekijzer Jan Vennegoor of Hesselink belandde. Deze kopte door op Huntelaar, die de bal perfect klaarlegde voor de instormende Van der Vaart. Hij schoot de bal onder de verdediger door en maakte zo de 1-1.