Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580744

Editie 112 - De Tien


Thundercover

337 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_33831_25_14566.jpg

Deze rubriek is geschreven door Kloep!

Hallo, en welkom bij deze kersverse 'De Tien'. Deze week is Galiorix helaas wederom afwezig. Vandaar dat ik het wederom over zal nemen. Iedereen zal wel een keer in zijn/haar leven een sollicitatiegesprek moeten houden. Vandaar dat hier nu tien dingen komen die daar bij komen kijken. De volgorde van 10 naar 1 was lastig te bepalen, aangezien het niet echt een top tien is, maar meer tien zaken die er bij komen kijken. Maar in ieder geval veel plezier met het lezen van dit stuk en hopelijk heb je er nog wat aan!

GTAGames.nl afbeelding
10: Na afloop een bedankbrief

Het klinkt misschien raar, maar na afloop van het gesprek een bedankbrief opsturen wil nog wel eens helpen. In deze brief vermeld je dat je het fijn vond dat je werd uitgenodigd. Dit hoeft geen hele lange brief te zijn, kort maar krachtig. Uiteraard moet dit wel een officiele brief worden. Hiermee bedoel ik dat je wel een inleiding, kern en een slot moet hebben. In de inleiding vertel je nogmaals wie je bent. In de kern bedank je voor het gesprek. En in het slot vertel je dat je hoopt zo spoedig mogelijk iets te horen. Vertel hier niet dat je hoop dat je wordt aangenomen, zo kom je alleen maar wanhopig over en dat je wilt aangenomen worden weten zij ook wel.


GTAGames.nl afbeelding
9: Zelfkennis is belangrijk.

Zoals deze titel al zegt, zelfkennis is belangrijk. Je moet van jezelf weten wat je kan. Voordat je naar het gesprek gaat, moet je je afvragen wat je kunt en wat je minder kunt. Ook de mindere kanten van jezelf moet je vertellen. Het is beter als zij zich hier op kunnen voorbereiden, dan dat ze er zelf later achter moeten komen. Vertel natuurlijk niet te negatief over jezelf, want dan zul je niet worden aangenomen. Maar te positief is ook weer niet goed, dit komt over als te zelfverzekerd en zal zeker niet in je voordeel gaan werken.


GTAGames.nl afbeelding
8: Goede vragen stellen.

Niks is mis met vragen stellen. Wel zijn er verschillende vragen die je beter niet gaat stellen. Dit zijn vragen als hoeveel je verdient of hoelang je proeftijd duurt. Dit zijn gewoon geen goede vragen voor een eerste sollicitatiegesprek. Hier kun je beter mee wachten tot het tweede gesprek of zelfs nog langer. Als je meteen dit soort dingen gaat vragen, zullen zij je ervaren als opdringerig. En dit is natuurlijk nooit goed.


GTAGames.nl afbeelding
7: Eerste indruk is belangrijk.

Je eerste indruk is erg belangrijk. Als jij daar in je trainingspak komt om voor een kantoorfunctie te solliciteren, word je natuurlijk niet serieus genomen. Zorg er dus ook voor dat je je kleed naar het bedrijf toe. Hiermee bedoel ik dus dat je bij bijvoorbeeld een kantoor een pak moet aantrekken. Doe je dit niet? Dan zul je ook niet ver komen en zal het gehele sollicitatiegesprek dus zorg dat je je goed kleed. Bij de eerste indruk hoort natuurlijk niet alleen het kleden, maar ook nog bijvoorbeeld het op tijd komen. Iedereen kan natuurlijk wel een vertraging krijgen met de trein of bus. Of je staat in de file. Maar zorg er dan wel voor dat je op tijd van te voren aangeeft dat je te laat komt met de geldige reden. Moet je een smoesje bedenken? Dan kan je altijd nog even terug naar vorige week gaan :puh:


GTAGames.nl afbeelding
6: Voorbereidingen treffen.

Ook dit is een belangrijk onderdeel. En dan heb ik het nog niet eens over het bedenken van vragen en dergelijke. Je moet je ook dingen gaan afvragen als: ben ik wel geïntresseerd in deze functie. Of je kunt je gaan bedenken wat voor tijden je wilt gaan werken. Wat ook erg belangrijk is, dat je je bedenkt waar je goed in bent en waar niet. Oftwel, wat zijn je competenties? Dit is belangrijk om te weten en om ook mee te delen. Hierdoor kun je in de meeste gevallen je voordeel mee opdoen.


GTAGames.nl afbeelding
5: Bedenk vragen die gesteld kunnen gaan worden.

Dit is een hele belangrijke. Als je bij dat bedrijf komt, en je weet er helemaal niks over, zul je niet snel worden aangenomen. Zorg er dus echt voor dat je alles weet over het bedrijf. Zorg dat je niet met je mond vol tanden komt te staan zodra zij vragen stellen over het bedrijf. Een veel gestelde vraag is altijd: "Waarom kies je voor dit bedrijf?" Zorg er dan dus voor dat je een goed en duidelijk antwoord weet te geven. Je moet niet alleen over het bedrijf alles weten, maar des te belangrijker moet je ook veel weten over je functie. Wat houdt deze precies in? Wat ga je doen? Wat verwacht je van de functie? Dit soort

dingen zijn handig om dan te weten en duidelijk te vertellen.


GTAGames.nl afbeelding
4: Zoek informatie over het bedrijf.

Geen enkele baas stelt het op prijs als zijn/haar sollicitanten niks over het bedrijf weet. Zorg er voor dat je weet wat je functie inhoud. Op internet is heel veel te vinden :puh: . Zorg er dan ook voor dat je alles onthoud over het bedrijf. Je moet het zo zien: je kan niet te veel over het bedrijf weten. Zorg er ook niet alleen voor dat je alles over je eigen hopelijk toekomstige afdeling, maar zorg er ook voor dat je veel weet hebt van wat daar omheen gebeurt.


GTAGames.nl afbeelding
3: Bedrijf zoeken.

Voordat je kunt gaan solliciteren, zul je natuurlijk eerst een bedrijf moeten zoeken. Om dat gemakkelijk te doen, zul je eerst nog moeten gaan kijken wat je eigen verlangen zijn van dat bedrijf. Of makkelijker gezegd, wat jij persoonlijk leuk vindt om te doen. Hiervoor zijn verschillende tests te vinden op internet. Zoek maar gewoon op Google naar "Beroepskeuzetest" en je zult er redelijk wat vinden. Natuurlijk kloppen die tests niet altijd en zullen ze ook niet allemaal dezelfde uitslag geven.


GTAGames.nl afbeelding
2: CV schrijven

Dit is ook een erg belangrijk onderdeel van het solliciteerproces. Een CV schrijven. Het is geen moeilijke klus, en het neemt ook niet heel veel tijd in beslag. In je CV bevat meestal 6 onderdelen: persoonlijke gegevens, klein persoonlijk profiel, opleiding, werkervaring, activiteiten en kwalificaties en referenties. Bij je persoonlijke gegevens vermeld je je naam, adres, telefoonnummer, mailadres, burgelijke staat en geboorteplaats. In je persoonlijke profiel kun je jezelf 'verkopen'. Schrijf hier dus op wat je kunt. Bij het onderdeel opleiding vermeld je uiteraard welke opleidingen je hebt gevolgd en eventueel welke opleiding je op dit moment doet. Bij werkervaring zet je je werkervaring neer. Belangrijk is dat je alles neerzet (behalve als je 'zwart' hebt gewerkt). Bij je referenties kun je je oude werkgevers neerzetten. Ook kun je hier simpel neerzetten: "referenties op aanvraag beschikbaar".


GTAGames.nl afbeelding
1: Goede sollicitatiebrief schrijven.

Dit is natuurlijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat er geen enkele typ- of spelfout inzit. Als dit zo is, zal je brief niet volledig worden gelezen maar word hij gewoon gestraft door weggegooid te worden. En dit wil je natuurlijk niet, aangezien je dan niet zal worden gevraagd voor gesprek. Een goede brief bestaat uit een inleiding een kern en een slot. In de inleiding vertel je hoe je aan dit bedrijf bent gekomen. Hier vertel je ook wie je bent en wat je kan. In de kern bespreek je je motivatie. Hierin vertel je ook waarom je voor dit bedrijf hebt gekozen. In het slot bedank je alvast en vertel je dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Bij een sollicitatiebrief stuur je altijd een CV mee.


Ik hoop dat jullie nu allemaal met veel zelfvertrouwen naar het gesprek toegaan en dat jullie er veel plezier van hebben ^_^ . Veel succes gewenst met het solliciteren!

1 reactie


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...