Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580344

Editie 119 - Gastcolumn


Dutchy3010

1186 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gastcolumnsl4.png

Deze rubriek is geschreven door MegaPilot!

Pesten, een woord dat je redelijk vaak hoort, maar wat betekent het? Voor velen is het dagelijkse kost en voor anderen hun dagelijks genot. Er is wel een verschil tussen pesten en plagen. Men spreekt pas van pesten als een plagerij langdurig duurt. Plagen heeft vele betekenissen, waaronder een grapje over iemands haar maken. Bijvoorbeeld: Ik noemde een vriendin van me een 'stoplicht' omdat haar haar bruin/oranje was, maar dat was natuurlijk eenmalig en dan kunnen meestal beide partijen ermee lachen(bij mij was dit het geval). Pesten gaat om geweld, chantage, en soms zelfs mishandeling!

Pesten is dus een nachtmerrie die vele schoolleerlingen meemaken. Het kan er soms erg aan toe gaan. Sommige kinderen worden geslagen en afgeperst. Het probleem is dat de gepeste zich meestal niet durft te verweren aangezien de pester dan nog harder gaat pesten. Meestal wordt er gepest in groep, maar dit is dan meestal een groepje 'meelopers' die bang zijn om zelf gepest te worden.

getaspx.jpg

Waarom worden mensen gepest? Meestal door de huidskleur of om de kleding die ze dragen. Puur racisme, en over de kleding van iemand anders heb jij niks te zeggen. Mensen pesten mensen meestal uit pure verveling, ze denken dan dat ze populair zijn door zich aan hun slachtoffers op te trekken.

bully.gif

Maar wat als er nou een meeloper spijt krijgt en uit de groep wil stappen en/of misschien zelfs de gepeste wilt helpen? Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want dan gaat de pester hem ook beginnen pesten, wat hij dus natuurlijk niet wilt. Gelukkig houdt het bij sommigen op tot de dag dat de directie zich ermee kwam moeien. Als ouders/vrienden/familie iets merken van pesten zouden ze beter met de gepeste gaan praten en naar de directie gaan. Als je toeschouwer bent van een pesterij is je plicht de gepeste helpen, ongeacht de gevolgen.

Nou, mijn eigen ervaringen met pesten vertellen me alleszins 1 ding: Het is altijd zinloos.

Laatst ging ik als zovelen naar school. Toen het derde lesuur(Lichamelijke Opvoeding) bijna eindigde, kwam de leraar met een nieuwe leerling bij ons. Hij zei ons de standaarddingen zoals naam enzovoort. Toen ik in de kleedkamer kwam, kwam er iemand bij me die ik liever niet dan wel zie. Hij zei tegen me: "Gaan we die nieuwe straks bekogelen met ladingen sneeuwballen?" Op zich niks verkeerd denk je natuurlijk, maar de manier waarop hij het zei klonk nogal pesterig. Ik zei meteen "Nee joh, laat 'm zich hier wennen, bekogel liever die ene die altijd valse dingen over ons zegt en ermee naar de directie stapt." Dat is een levenslange vete tussen dat meisje en onze klas, niemand mag haar aangezien elke leerkracht haar voortrekt. Meestal negeren we haar, maar weer back to het point. Het is dus zo dat nieuwelingen in een klas/school vaak last hebben van pesterijen, omdat ze er niemand kennen en/of omdat ze in hun positie zwak zijn. Gelukkig heb ik kunnen vaststellen dat hij niet gepest en/of geplaagd wordt. Nieuwelingen zouden beter meteen wat vrienden maken, als ze dan gepest worden, staat de pester meteen tegenover hun vrienden.

Het resultaat van pesten is dat de gepeste zich rot voelt, zijn/haar zelfvertrouwen verliest, en soms zelfs zelfmoord pleegt, hier moet dus toch iets aan gedaan worden! Dit is een oproep aan alle gepeste leerlingen. Kom ermee naar buiten en laat niet met je sollen, samen sta je sterk. Aan de pesters heb ik volgende oproep: Kap ermee en bied je excuses aan, sluit vrede, we leven allemaal in deze wereld.

pesten1-2.gif

12 reacties


Recommended Comments

Eerst zeg je dat pesten slecht is, en daarna zeg je dat je een meisje uit je klas wil bekogelen omdat je haar niet kan uitstaan? :?

Ik weet dat het raar overkomt, maar zij zorgt er telkens voor dat we bij de directie belanden voor iets wat we niet gedaan hebben. Pesten doen we niet, meestal negeren we haar.

Link to comment
Pesten doen we niet, meestal negeren we haar.

Negeren kan je ook als pesten beschouwen en is soms wel erger als schelden/treiteren. Ik vind het een beetje misplaatst om dan te zeggen dat je tegen pesten bent terwijl je in principe net zo hard meedoet. Ga met dat meisje praten over de problemen of hou je afstand, maar doe niet mee.

Link to comment
Negeren is niet antwoorden als iemand iets zegt. Afstand houden is gewoon niet mee omgaan, maar als zij wat zegt wel gewoon antwoorden.

Ik bedoelde afstand houden, wat een fail voor mezelf, ik heb 85 % op Nederlands. :{

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...