Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582004

Editie 122 - Jet's Column


Dutchy3010

512 bezichtigingen

Jet's Column



Op dit moment ben ik actief op twee fora: uiteraard dit forum, en het Internationale GTA forum (gtaforums.com, vanaf heden “Engelse forum” genoemd), waar ik voornamelijk actief ben in de modding community. Opmerkelijk verschil tussen deze twee fora, is de mentaliteit van de leden. Dat is dan ook gelijk het onderwerp van deze column, een soort mengsel tussen een Crew Insight en een “gewone” column.

Het grote verschil tussen de mentaliteit van de leden van het Nederlandse en het Engelse forum is hoe ze zich opstellen ten opzichte van de crew. Even een voorbeeld: rippen. Het spijt me, ik ben nou eenmaal weg van modding, waar het helaas maar al te vaak voorkomt dat een persoon het werk van een ander onder zijn naam publiceert. Nederlandse strafmaat: 40%. Engelse strafmaat: B-A-N! Ander voorbeeld. Verkeerd topic geplaatst. Nederlandse strafmaat: verplaats topic of een slot, soms met een PM erbij. Engelse strafmaat: warn. Wat betreft de “overtredingen” van een bepaald lid, is het Nederlandse forum dus een stuk soepeler.

Maar wat is nou het probleem? Het probleem is dat hier op het Nederlandse forum de leden de crew “te streng” vind, en op het Engelse forum vinden ze het prima. En dat terwijl we net aan de hand van voorbeelden gezien hebben dat het Engelse forum een stuk strenger is. Waar zit hem dat in? Geen idee, moet ik bekennen. Ik houd het maar op “een andere mentaliteit”.

Een ander voorval: een persoon vind de crew niet lief, en opent een topic in feedback (Nederlandse forum) of GTA Network Support/Suggestions (Engelse forum). Om wat voor reden dan ook: bijvoorbeeld een naar zijn/haar mening onterechte warn of een topic dat tegen diens wil gesloten is. Op het Nederlandse forum gaan gelijk veel leden mee-rellen, vinden het gewoon erg grappig om kritiek te uiten op de crew die zich dagelijks inzet voor het forum. Binnen no-time zijn pagina’s vol gepost over wat voor slechte crew ze hier op het Nederlandse forum hebben. Wat gebeurt er op het Engelse forum? Vrijwel iedereen staat achter de crew. Waarom? Is die crew dan zoveel beter dan wij?

Natuurlijk is de Nederlandse gtaforum crew anders ingesteld dan de Engelse, buiten dan hoe streng hij is. Dit kan ik niet goed uitleggen aan de hand van tekst, dan pak ik er maar weer een voorbeeld bij. Op het Nederlandse forum wordt geen uitleg gegeven over warns en/of bans aan derden. Op het Engelse forum is het de normaalste zaak van de wereld om mensen aan de schandpaal te nagelen, bijvoorbeeld in dit topic. Een openbare schandpaal voor iedereen. Daarnaast had je in de verkiezingen van voorgaande jaren altijd leuke categorieën, bijvoorbeeld “biggest drama Queen” en “most annoying member”. Is dit dan een betere aanpak? Naar mijn mening niet…

Wat hebben we tot nu toe in deze column gezien. De crew van het Engelse forum is strenger, en zet mensen vaan openbaar aan de schandpaal. De crew van het Nederlandse forum is minder streng, en geeft geen commentaar aan andere mensen over warns en/of bans. En toch schiet men op dit forum als aasgieren op een topic wanneer daar tegen de crew ingegaan wordt. Mensen die het eens zijn met de crew, zijn “crewlikkers” of “willen alleen maar promoveren”. Een eigen mening mag blijkbaar alleen gegeven worden wanneer die in één lijn ligt met de “onruststokers”.

Als er iets fout gaat, of minder leuk is, is het gelijk de schuld van de crew op het Nederlandse forum. Recentelijk voorbeeld is de discussie over dat de Gangs & Corporations minder leuk zijn dan vroeger. Het is ineens de schuld van de crew, zo blijkt dat uit sommige posts. De crew houdt de G&C-fora niet meer in de hand. We laten teveel toe. We vinden het allemaal wel welletjes. Nee, houd jezelf niet voor de gek. Maar wat zou er gebeuren als we alles weghalen wat eigenlijk in de andere delen van het forum niet getolereerd worden? Juist! Dan zijn wij weer ineens “te streng”! Moet je nagaan, het is natuurlijk echt hartstikke leuk om overal modtags in een gang te hebben, en dat 1 op de 3 posts verwijderd wordt. Dan worden de G&C-fora weer veel leuker. Ofcourse niet, maar ja, het is altijd makkelijk om met je vinger naar de crew te wijzen.

En dát is dus het grote verschil tussen deze twee fora wat betreft de mentaliteit tussen de leden. Wanneer er op het Nederlandse forum iets “minder leuk” (is trouwens ook maar subjectief) is, is het gelijk de schuld van de crew. Wanneer er op het Engelse forum iets “minder leuk” is, dan is het gewoon vanwege de leden die het minder leuk maken. Misschien moeten wij ook maar een strenger beleid gaan handhaven: tegen de crew? Ban! Dan heb je in ieder geval niet meer van die meelopers die maar tegen de crew ingaan omdat ze zichzelf dan zo stoer vinden achter hun pc’tje.

15 reacties


Recommended Comments

dit topic.
De link is doodlopend. :( Verder een lekkere column, ik vind de aanpak op Gtaforum ook wat te zacht. Maar als een beginnend lid een topic verkeerd zet, dan moet je daar natuurlijk geen drama van maken zoals op dat Engelse forum. Voor de rest mag het wat strenger hier op Gtaforum, ik erger me dood aan spammers. :puh:
Link to comment

Wil je mij weghebben? :-( Nouja... Ik heb hier nooit geklaagd over dat de crew te streng is. Maar op GTAForums.com zijn ze wel heel erg streng. Ben blij dat ik daat bijna nooit post

Link to comment

"Degene die ons niet steunt, is tegen ons"

-- Anonieme Admin

"Onkruid moet je wieden"

-- Andere Admin

"Crewlickers zijn erger"

-- Derde Admin

"Leden, dat lossen we samen wel op"

-- Gezamelijk Standpunt

Link to comment

Ik ben het volledig eens met deze column. Al zou het misschien een leuk idee zijn om ook hier de reden van een ban door te geven, maar dan zonder dat lid aan de schandpaal te hangen.

Hopelijk komt er snel weer een nieuwe editie van Crew Insight! :)

Link to comment

Een soort van schandpaaltopic lijkt me eigenlijk best een goed idee. Nou heb ik zelf maar zelden last van spam in m'n Inbox, maar ik kan het me heel goed voorstellen dat mensen zich hier dood aan ergeren. Een soort van schandpaal lijkt me dan een mooie oplossing. Bovendien maakt het de beweegredenen van admins om bans/warns uit te delen wat transparanter, wat mij een prima ontwikkeling lijkt. Tegenwoordig als iemand gestraft wordt roept dit alleen maar vragen en zeurpieten op, terwijl je in een dergelijk schandpaaltopic precies kunt zien waarom iemand een straf verdient heeft. Natuurlijk hoeft niet alles gelijk openbaar gemaakt te worden, maar met een klein beetje meer transparantie zorg je er wel voor dat de argumenten van de admins daadwerkelijk begrepen worden. Iets dat tegenwoordig soms niet het geval is.

Eigenlijk wist ik helemaal niks af van de zogenaamde 'harde aanpak' op GTAForums.com, maar ik zie het niet echt iets als iets slechts. Wat mij betreft mag de crew hier echt wel strenger optreden en dat zeg ik echt niet om te 'crewlikken'. Volgens mij ben ik een van de (gepromoveerde) leden met de minste persoonlijke contacten met andere leden, moderators en admins, dus het heeft ook niks met vriendjespolitiek of iets dergelijks te maken.

Ik erger me gewoon regelmatig aan het gedrag van bepaalde leden en aan de hoeveelheid spam die daaruit rolt. Een beetje gezelligheid kan natuurlijk geen kwaad, maar laat dit dan op de daarvoor bestemde gedeelten. Ik zie op dit forum gewoon veel meer posts met precies 0,0 inhoud vergeleken met andere fora.

Op een ander forum waar ik regelmatig kom (overigens onder een andere naam dan hier op het forum) worden leden volgens mij nog veel harder aangepakt. Niet alleen vliegen de warns en bans je er om de oren, veel leuker zijn de topics waarin een topicstarter alleen maar een serie flames te verduren krijgt in plaats van hulp, waarvan een groot gedeelte van de crew zelf afkomstig is. Toch heerst er best een goede sfeer, alleen moet je er niet als n00b/spammer aan komen zetten, want dan ben je aardig de zak. Nu ik erover nadenk is daar ook een soort van schandpaal topic waar regelmatig onwelkome PB'tjes worden geplaatst.

Hoe dan ook, goede column Jet! :tu:

(PS. reactie is iets groter uitgevallen dan eigenlijk de bedoeling was. :7 )

Link to comment

Ik vind het een leuke column, ik wist al dat de crew op GTAForums.com een stuk strenger is en ik zou dat persoonlijk echt geen probleem vinden. Vooral de regel dat rippers gebanned moeten worden bij de eerste overtreding is echt geen slechte regel, want het is in feite gewoon jatten en daar kom je bij de politie ook neit makkelijk van af.

Link to comment

Er zijn meerdere nadelen aan een schandpaal-topic. Allereerst ziet iedereen dan dat je iets fout doet, terwijl het anderen misschien niet opgevallen was. Daarnaast blijft zoiets iemand altijd achtervolgen: hey die heeft in dat topic gestaan! Terwijl die op dat moment een stuk meer aan de regels houdt. Bijna iedereen is in het begin een behoorlijke n00b, een irritant lid, en gaat zich later beter gedragen. Ook heb je nog mensen die voor de lol dat soort topics door gaan spitten, dat heeft iemand misschien helemaal niet verdiend omdat die inmiddels al weer goed gedrag vertoond. Zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken...

Link to comment
...

Na verloop van tijd verwijderen van de schandpaal?

Ik ben overigens wel voor het bekend maken van redenen van verbanningen en warns, openheid daarin kan imho geen kwaad. Misschien dat de leden dan wat voorzichtiger zijn om niet voor ''lul'' te staan, of dat ze er in het vervolg beter op gaan letten. Het kan volgens mij wel goede effecten teweeg brengen..

Link to comment

Ik merk dat veel leden best verbaast zijn over de harde aanpak op GTAForums.com Echter, het gaat er op veel andere fora op precies dezelfde manier aan toe. Ik kom zelf op een aantal fora waar je min of meer hetzelfde meemaakt.

Zelf ben ik ongetwijfeld voor de hardere aanpak. Natuurlijk is het wat overdreven om voor een verkeerd geplaatst topic gelijk warns uit te delen. Maar als je een topic over voetbal in de SA-fora plaatst heeft dat naar mijn weten niks te maken met een ongelukje, of even verkeerd kijken. Dan hebben we het over het niet willen lezen en dan ben ik zeker voor een harde aanpak. Een schandpaal topic lijkt me trouwens ook helemaal geen slecht idee, evenals het openlijk mededelen waarom iemand een warn heeft ontvangen. Niet omdat ik nieuwsgierig ben. Gewoon omdat daar minder misverstanden over kunnen ontstaan.

Wat betreft het toelaten en niet toelaten van bepaald gedrag in topics kan ik weinig zeggen omdat ik simpelweg niet weet hoe iets precies uit zal pakken als je voor een andere aanpak gaat. Wat wel een gegeven is, is dat de sfeer enorme vooruitgang kan boeken wanneer je dingen anders bekijkt of aanpakt. Op andere fora gaan ze veel gezelliger met elkaar om. Zelfs wanneer je daar je eerste paar posts plaats, leden proberen je welkom te laten voelen en vriendelijk met je om te gaan zonder dat ze daarvoor iets terug verwachten. Tijden veranderen zeker, maar dat betekent niet dat het te laat is om er wat aan te doen.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...