Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579298

Sinterklaaseditie - Sport


Dutchy3010

540 bezichtigingen

blog-33831-1165019646.png

Deze rubriek is geschreven door Sportpiet

Ook in deze speciale Sinterklaas editie is er een Sportrubriek aanwezig. Voor de verandering niet door Preddy, maar door Sportpiet. Jazeker. Niet erg bekend van TV, maar des te meer in de casa van Sinterklaas. Wekelijks houdt hij daar alle Pieten en de Sint op de hoogte van de grote hoeveelheid aan sporten en voor deze ene keer hebben jullie het voorrecht om dat ook eens mee te maken :D.

Zwemmen

Marleen Veldhuis zwemt record

Marleen Veldhuis heeft in Eindhoven het 24 jaar oude Nederlands record op de 200 meter vrije slag verbeterd.

De Twentse brak op de eerste dag van de WK-kwalificatiewedstrijden in 1.58,26 het uit augustus 1982 (!) daterende record van Annemarie Verstappen (1.59,53). Ook Inge Dekker, die als tweede aantikte in 1.59,50, dook onder de oude toptijd.

Schaatsen

Wennemars tweede op de 1000

Erben Wennemars is op de eerste 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Harbin als tweede geëindigd. Met een tijd van 1.09,66 moest hij alleen de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee voor laten.

Tennis

Schalken maakt rentree

Diverse blessures, waaronder een hernia, hielden toptennisser Sjeng Schalken maandenlang aan de kant. In februari van dit jaar speelde de 30-jarige Limburger zijn laatste wedstrijd. Ook daarvoor was het al kwakkelen. Maar komend weekeinde is hij weer terug.

Dan speelt hij in Hoensbroek een demonstratiepartij tegen Paul Logtens. Ver vooruit kijken doet hij nog niet: "Het is goed om te voelen dat ik weer met veel plezier op de baan sta en echt weer zin heb om te gaan tennissen.

Voetbal

Eerst even wat opmerkelijk nieuws, van Engelse bodem:

Manchester United huurt Larsson

Henrik Larsson speelt het komend jaar van januari tot half maart op huurbasis voor Manchester United.

De 35-jarige spits staat onder contract bij Helsingborg in Zweden. Daar wordt in de wintermaanden niet gevoetbald.

Larsson, die eerder uitkwam voor Celtic en Feyenoord, vertrok aan het einde van het afgelopen seizoen bij Barcelona om zijn voetballoppbaan af te sluiten in zijn geboorteland.

Waarom dat opmerkelijk is? Omdat laatst bekend werd dat Rijkaard (van Barcelona) ook met het idee speelde om Larsson terug te halen, door het spitsenprobleem dat er heerst in Catelonië.

Stoute woordjes op het voetbalveld:

Deel I: Perez

We gaan even terug naar Ajax - FC Twente van vorige week. FC Twente speelt al een tijdje zeer goed voetbal, had dat PSV al even laten zien en was datzelfde ook van plan met Ajax. Engelaar maakte een van de mooiste doelpunten dit seizoen en Sneijder tekende via een vrije trap voor de gelijkmaker. Zie alhier voor een verslagje.

Echter, ik plant het hier niet omdat ik twee weken Eredivisievoetbal wil inhalen. Het gaat hier om een voorval in die wedstrijd, waar ik nog niet van op de hoogte was vorige week. In de AD was namelijk in een column van Hugo Borst gezegd dat Ajax-speler Perez een discriminerende uitspraak had gedaan tegen een assistent-scheidsrechter. Ik zal het hier niet gaan herhalen, maar waarschijnlijk hebben jullie het al gehoord of gelezen.

Perez zelf was zich van geen kwaad bewust, hij had de uitspraak gedaan in 'the heat of the moment' en was het derhalve al weer vergeten. Hij wilde het daarom ook eerst niet geloven, maar aangezien het voorval duidelijk te zien is op de videobeelden, moest hij wel.

Hij heeft toen direct een spijtbetuiging op de Ajax website laten plaatsen, die hier te lezen is. Hij zegt daar spijt te hebben van het voorval, het niet de manier is hoe hij in het leven staat en zijn kinderen niet op een dergelijke manier opvoedt.

Omdat het een principiële zaak is, waar zelfs FIFA-richtlijnen moeten worden gevolgd, was er een zware straf te verwachten voor Perez. De minimum eis bij discriminerend gedrag is vijf wedstrijden schorsen, wat dus ook nog meer kon worden. Omdat Perez wel direct zijn excuses heeft aangeboden, heeft de KNVB besloten om hem de minimum vijf wedstrijden schorsing als schikkingsvoorstel te doen, met daarbij een bedrag van €12.500,-. Perez heeft dit voorstel inmiddels aangenomen, ook al vond hij het in zijn hart "onevenredig hoog".

Stoute woordjes op het voetbalveld:

Deel II: Sneijder

Met de affaire rond Perez fris in het geheugen, ofwel in het achterhoofd, begon Ajax de wedstrijd afgelopen week tegen Sparta. Enkele dagen ervoor hadden de Amsterdammers nog een gelukkig puntje uit Praag mee genomen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Er waren nog geen 13 minuten voorbij of het creatieve brein bij Ajax, Sneijder, had al drie forse overtredingen te verduren gekregen, die onbestraft bleven. Wekenlang gebeurt dat al bij de Ajacied omdat de tegenstanders ook wel weten dat wanneer je Sneijder inpakt, Ajax een stuk makkelijker te verslaan is. De opgehoopte woede kwam ineens tot uitting in die 13e minuut, toen de derde overtreding werd gemaakt. Sneijder kon zich niet meer beheersen en viel uit tegen de Spartaan. Scheidsrechter Bossen kwam haastig aangelopen en liet een gele kaart zien. Sneijder wilde graag het laatste woord hebben en slingerde niet al te lieve woorden naar de scheids. Bossen kon niet anders dan de gele kaart op te waarderen tot een rode en Wesley mocht het veld verlaten.

Sneijder vond zijn verwensingen niet al te erg, deed er nogal lichtjes over, het was immers niet alsof hij de scheids (nee niet scheids, het was tegen de speler gericht, :Y ) de meest erge ziektes had gewenst. Zo blijkt maar weer dat een voetballer het niet per se van zijn IQ moet hebben. Zie alhier.

Deze grappenmakerij resulteerde uiteindelijk in twee wedstrijden schorsing voor Sneijder, maar ook in 3-0 nederlaag en een gehavend middenveld voor de volgende wedstrijd tegen Willem II.

AZ overwintert

Eén puntje halen was het devies voor AZ om zich te verzekeren van de volgende ronde in de UEFA cup. Dat resultaat moest behaald worden tegen de kampioen van Tsjechië, Slovan Liberec. Een stugge ploeg die vooral op de counter loerde, met een solide defensie.

In principe mocht het dus geen probleem zijn, AZ heeft vaker laten zien dat ze door snel combinerend spel een gaatje kunnen vinden. Tevens zijn de spitsen ook niet slecht in de kleine ruimtes.

AZ nam vanaf het begin het initiatief, alleen was veel slordiger dan we eigenlijk gewend zijn. Voorzetten kwamen helemaal niet aan en passes waren niet goed. Aanval na aanval liepen daardoor op niets uit en Slovan kwam daardoor niet genoeg onder druk te staan. De ploeg werd zelfs gevaarlijk, counterden er af en toe eens op los. Sinouh kon een dot van een kans nog tot een corner verwerken, alleen werd deze benut. Via het hoofd van een verdediger van Slovan verdween de bal in het net en stond AZ achter.

Niet al te veel later blesseerde de al geblesseerde doelman Sinouh zich. Het keepersprobleem van AZ houdt maar niet op en er zal toch wel een paar vraagtekens bij het vertrek van Timmer geplaatst blijven worden. Voor de tweede keer moest de derde keeper onder de lat komen, die zich tegen Feyenoord al niet positief had onderscheiden. Duimen dus daar in Alkmaar.

Het was niet tot het begin van de tweede helft dat AZ beter ging voetballen. Enkele tactische wissels van Van Gaal pakten goed uit, maar ook Steinson en Gudjonsson gingen beter spelen, nadat ze in de eerste helft ronduit bagger waren.

Steinson bezegelde het betere spel van AZ met een mooie kopbal, die de stand gelijk trok naar 1-1. AZ ging op zoek naar de 2-1 en kreeg daar ook twee dikke kansen voor. Bij beide kansen was invaller Jenner de voorzetter alleen werd zijn eerste voorzet op de lat gekopt door Schaars en zijn tweede net naast gekopt door Martens. Het missen van de kansen was niet handig, het liet Slovan nog hopen op de winst.

AZ riep dus onheil over zich heen, en wel in de 85e minuut. AZ gaf veel te veel ruimte weg, waardoor Slovan kon oprukken. Een schot van een 25 meter was het gevolg, die door een positiefout van de keeper zomaar in het doel verdween. Een grote blunder van heel AZ, die dus nog moest aanzetten om een punt te halen in 5 minuten.

Alleen, het gekke bij AZ is, je hebt altijd het gevoel dat het nog wel goedkomt. Bij het kijken heb ik er eigenlijk geen seconde aan getwijfeld dat AZ nog ging scoren en dat gevoel bleek waar. In de 89e minuut bekroonde Jenner zijn invalbeurt met een echte beauty. Voor de aardigheid heb ik even de beelden ervan opgezocht, zodat men er nog van kan nagenieten:



Als we de stand er even bijpakken kunnen we zien dat AZ bovenaan de poule staat:

stkedgroepc12.png

Om als eerste in de poule te eindigen is een gelijkspel uit tegen Sevilla genoeg. Echter, Sevilla is niet een makkelijke ploeg, doet zeer goede zaken in de Spaanse competitie en heeft nog geen één doelpunt tegen gehad in deze ronde. Slovan Liberec kan alleen nog hopen op een stunt van de Grasshoppers tegen Braga om door te gaan.

Ajax verliest kansloos

Zoals eerder al te lezen was, draait de machine die Ajax heet laatste tijd iets minder. De vorige UEFA cup wedstrijd werd ietwat gelukkig nog een gelijkspel uit gehaald, maar dat ging niet echt van harte. Deze week moest het aantreden tegen een Spaanse ploeg, wat natuurlijk het synoniem is voor een goede ploeg. Om zeker van de volgende ronde te zijn moest Ajax winnen, terwijl tegenstander Espanyol met een gelijkspel al genoeg had.

Ietwat verbazend was het dan ook toen Espanyol zonder drie basisspelers begon aan de wedstrijd. Zoals het een thuisspelende Nederlandse ploeg behoort, ging Ajax het spel maken, terwijl Espanyol zich lekker terugtrok. Dat laatste niet onverdienstelijk, Ajax kwam nauwelijks verder dan de 16 meter-lijn, zoals ook al eerder tegen PSV. Met geen mogelijkheid konden ze zich dieper in de defensie worstelen en kansen werden er daardoor geheel niet gecreëerd.

Zonder Jaap Stam bleek de defensie van Ajax daarentegen niet geheel ondoordringbaar. Het zag er wat onrustig uit, zeker niet solide. Dat werd afgestraft door de Spanjolen, uit een voorzet kon zomaar binnen worden gekopt. Heitinga zag er daar niet helemaal lekker uit, de kopper kwam uit zijn rug en had zeeën van tijd en ruimte om de bal te plaatsen.

Ajax probeerde wel, maar slaagde er niet in dichter bij het doel van de tegenstander te komen. Sinds dat Huntelaar moet meevoetballen, zoals een spits van Ajax dat moet, staat zijn doelpuntaantal op een laag niveau. Een aantal week geleden wilden ze daar nog niet weten van een vormcrisis, maar nu gebruikt Ten Cate het woord zelfs. Dan denken we dat wij Nederlanders het spelletje tactisch goed begrijpen, maar eigenlijk loop je gewoon achter de feiten aan door je steeds aan hetzelfde idee vast te houden.

In de hele wedstrijd kreeg Ajax welgeteld één kans, ja dat lees je goed. Een scrimmage, met een nogal gelukkig wending van het lot, kreeg Grygera de bal nog, maar schoot op de paal. Niet dat het voor deze wedstrijd veel had uitgemaakt, Espanyol had daarvoor al de 0-2 binnengeschoten. Ajax verliest dus bijna letterlijk kansloos.

stkedgroepf1.png

Toch heeft Ajax nog het heft in eigen handen en kan zich relatief makkelijk nog plaatsen. Het mag zelfs met 3-0 verliezen van Zulte Waregem om de 3e positie te krijgen en dus te overwinteren. Espanyol en Zulte Waregem zijn al geplaatst.

Feyenoord in de problemen

Waar begin je wanneer je het over Feyenoord hebt dit seizoen. Slechte seizoensstart, ophef over het slechte spel, eisen dat het bestuur oprot, het feest bij vijf winst op rij, het verdriet wanneer Blackburn Rovers niet wordt verslagen.

En dan, Nancy-uit voor de UEFA cup. Met goede moed reist Feyenoord af, met de vorige wedstrijd in het geheugen. Dat was wel iets om op verder te bouwen, zodat er misschien wel een goaltje valt.

Daar was echter geen sprake van, Feyenoord kon het niveau niet halen dat ze hadden laten zien tegen de Rovers. Slordigheidjes, domme overtredingen, domme gele kaarten, missen van kansen, alles sloeg op Feyenoord. Je zou kunnen zeggen dat het begon bij Drenthe die een domme overtreding maakte aan de rand van het strafschop gebied, waarvoor hij geel kreeg. De vrije trap die daaruit volgde werd van rechts teruggelegd naar het midden van het 16meter gebied, waar vrijuit kon worden geschoten. De eerste inzet werd nog tegengehouden, maar de tweede keer was het wel raak. Het schot werd expres dusdanig van richting veranderd dat het er zo invloog. Timmer kansloos en Feyenoord 1-0 achter.

Niet veel later werd de misère nog groter, toen Bahia tekende voor een eigen-doelpunt. Hij kreeg de bal ongelukkig op zijn heup, waardoor de bal achter de lijn van het doel viel. Niets aan te doen, maar wel een 2-0 achterstand.

Toch kreeg Feyenoord wel wat kansjes, maar kon het wederom niet tot scoren komen. Charisteas lukte het niet, maar Van Hooijdonk ook niet. De laatste kreeg de grootste kansen, een vrije doortocht werd tegen de keeper aangeschoten en een penalty werd veel te slap ingeschoten, waardoor de keeper de bal kon blocken.

Alleen dan loop ik wat op de zaken vooruit, er was eerst nog de tweede gele kaart voor Drenthe. Die ontving hij voor langdurig vasthouden, nota bene nog op de helft van de tegenstanden. Een domme overtreding waardoor Feyenoord zeker gezien was. Maar niet alleen Drenthe, ook Buijs kan er wat van. Nu hij bij Feyenoord voetbalt wordt er elke wedstrijd wel een vooronderzoekje gedaan naar zijn gedrag in het veld. Ook nu hebben diegenen die dat doen, weer wat te doen. Een ranzige doodschop van Buijs bleef onbestraft, waar ook op zijn minst een rode kaart zou moeten zijn vertoond.

Om het cirkeltje compleet te maken was er ook nog een overtreding van Saïdi, die ook even vasthield. Nu echter in de 16-meter, en dus een penalty. Deze werd goed binnengeschoten en zo stond het 3-0.

Tja, dan ben je Feyenoord Hooligan en dat pik je niet, dan ga je dat eens even laten blijken. Met als gevolg dat je Feyenoord dupeert. De Franse politie moest zelfs traangas inzetten om de rust te doen wederkeren. Zo'n gas kan je niet controleren en die verspreidde zich dus ook over het voetbalveld, Timmer en de grensrechter kunnen daar over meepraten. De wedstrijd werd een half uur gestaakt.

Gelukkig voor Feyenoord werd er nog besloten om de wedstrijd na dat half uur door te spelen, alleen voor de kijker was het eigenlijk nutteloos. Van mijn leven heb ik niet zo'n saai kwartier voetbal gezien als toen. 7 December komt er waarschijnlijk uitspraak over de straf die Feyenoord gaat krijgen door het voorval.

stkedgroepe1.png

Het zou best kunnen dat Feyenoord gedisqualificeerd wordt, maar als we dat even vergeten, zien we dat ze aan een winst op Wisla Kraków genoeg hebben om door te gaan.

Heerenveen nog een theoretische kans

Heerenveen had een weekje rust, maar er waren wel twee wedstrijden geweest waaruit moest blijken of Heerenveen nog mogelijkheid had om naar de volgende ronde te gaan. Als we meteen maar even de stand tevoorschijn halen:

stkedgroepd12.png

Als we weten dat de volgende wedstrijden Heerenveen - RC Lens en Parma - Osasuna zijn, kunnen we kijken wat de Friezen moeten doen en waarop ze moeten hopen:


  • Sowieso moeten ze winnen
  • Van het slechtste scenario uitgaande dat Osasuna wint van Parma, moeten ze een beter doelsaldo krijgen als Odense (-1), maar ook als RC Lens (+1)
  • Dit komt uit op een 3-0 overwinning op RC Lens, waardoor Heerenveen op 4 punten komt, met een doelsaldo van 0, dat beter is dan Odense (-1) en RC Lens dan (-2).

Alves moet dus nog even een hattrickje maken.



Al met al geen cadeautjes dit jaar voor:

- Perez

- Sneijder

- Feyenoord hooligans

Bovenstaande menschen gaan mooi in de zak mee terug naar Spanje.

Natuurlijk wens ik, Sportpiet, ook iedereen een geweldig Sinterklaasfeest toe :cya: .

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...