Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579994

Editie 144 - De Tien


OWN

530 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_3251_43_13007.gif

deze rubriek is geschreven door: Ymosky en flippie13!

Welkom bij "De tien" van deze week. Inspiratie is iets wat je op de meest vreemde plaatsen en manieren kunt opdoen. Op de een of andere wijze kregen we deze week het idee om een rubriek te gaan schrijven over verschillende lettertype's. Niet echt een top 10 dit keer, het zijn gewoon 10 willekeurige lettertype's waar we wat nuttige informatie over vertellen. Owjah... Comic Sans staat wel per ongeluk op de plaats waar normaal de nummer 1 staat... Wij wensen iederen veel plezier toe bij het lezen van deze rubriek!

























































Courier New


Courier is in de jaren '50 door IBM ontwikkeld voor het gebruik in zijn typemachines. Het is een monospace lettertype. Dit houd in dat alle karakters en spatie's dezelfde breedte hebben. Tot het jaar 2004 werd dit lettertype door de Amerikaanse overheid gebruikt voor diplomatieke documenten. Tegenwoordig word het vooral gebruikt in de IT-wereld als er tekst getypt moet worden waarbij het belangrijk is dat elk teken dezelfde breedte heeft.
Verdana


Verdana is een lettertype wat speciaal ontwikkeld is voor digitale weergave, zoals computerschermen. En dat is te merken, want het standaardlettertype van dit forum en nog vele andere website's is Verdana.

Het is een zogenaamd schreefloos lettertype, dit houd in dat er geen "pootjes" bij de letters uitsteken. Ook dit lettertype is in opdracht van Microsoft ontwikkeld en dat werd gedaan door Matthew Carter
Microsoft Sans Serif


Microsoft Sans Serif is een lettertype dat voor Windows 95 en Office 95 als standaard beeldscherm lettertype werd gebruikt. Vanaf Office 97 is dat Tahoma geworden, wat nu ook het standaard lettertype van XP is! Microsoft Sans Serif heeft dus maar 2 jaar echt een goede naam gehad, maar is nu nogsteeds te bewonderen in de standaard lettertype lijst van word, en van Gta forum!
Georgia


Matthew Carter, de man die ook Tahoma heeft ontworpen, is dezelfe maker van het Georgia lettertype! Hij heeft dit lettertype ontworpen in 1993, maar de oorspronkelijke versie kwam pas uit in 1996, het is een onderdeel van 'core font for the web' en is een vergelijkbaar lettertype met New times roman
Impact


Het Impact lettertype werd voor het eerst meegeleverd in Windowns 98. Het lettertype kenmerkt zich door de dikke letters, waardoor het niet leesbaar is in een lap tekst! Het lettertype wordt vooral veel gebruikt voor koppen, om ze extra opvallen te maken!
Garamond


Garamong is een groep lettertypen die zijn vernoemd is naar de Franse stempelsnijder Claude Garamond. Deze man werd ongeveer in het jaar 1540 bekend toen hij opdracht kreeg om een Grieks lettertype voor de Franse koning te ontwerpen. Het Franse hof keurde zijn lettertype goed.

Het lettertype heeft ook een modernere uitgave, genaamd Adobe Garamond die gebruikt word voor de hardoveruitgaven van de Harry Potter boeken.
Tahoma


Het Tahoma lettertype kwam gelijk met Verdana in Microsoft Windows 95. Dit lettertype is in 1994 ontworpen door Matthew Carter in opdract van Microsoft Corporations.

Tahoma lijkt veel op Verdana, maar heeft minder 'elegante' bochten en kleinere afstanden tussen de letters.

De vette soort van Tahoma is erg vet, omdat de pixelbreedte wordt verdubbel. Noem het dus gerust een 'minder chique' lettertype.
Trebuchet MS


Het Trebuchet MS lettertype is ontworpen door Vincent Connare voor Microsoift in 1996.

Het lettertype is vernoemd naar Trebucht, een middeleeuwse katapultachtig geval. Microsoft noemt Trebucet een goede webdesign lettertype, en behoort ook tot de 'core font for the web' !
Times New Roman


Een oud lettertype, het werd in de jaren 30 ontwikkeld voor het Britse dagblad The Times. Vroeger was dit lettertype mijn eigen favoriet. Verschillende verslagen werden door mij, en vast ook wel door vele anderen hier in Times New Roman getypt.

In de Verenigde Staten werd het lettertype Courier New in 2004 ingeruild voor Times New Roman en sindsdien worden alle diplomatieke documenten in dit lettertype afgedrukt.
Comic Sans


Dit is een digitaal lettertype wat in 1994 door Microsoft word uitgebracht. Het werd ontworpen voor vooral informele documenten. Doordat het lettertype een beetje te veel gebruikt werd zijn er nogal wat tegenstanders onstaan. Verschillende leden van het forum behoren sinds kort bij die groep met tegenstanders. maar er zijn ook voorstanders. De radio DJ's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben 3 juli uitgeroepen tot Comic Sans Dag. Verschillende website's werden deze dag in Comic Sans gehuld.

3 reacties


Recommended Comments

Erg raar... het laatste stukje tekst word in Tahoma weergegeven, terwijl het toch echt in Comic Sans is geschreven.. :D

En terecht. Comic Sans is oer-lelijk.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...