Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579813

Editie 158 - De Tien


OWN

436 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_3251_43_13007.gif

Deze rubriek is geschreven door Cabyon!

Hoi! Welkom bij een nieuwe De Tien. Deze keer behandelen wij de tien meest gesproken talen ter wereld. Pojďme začít! (Tsjechisch voor: Laten we beginnen! :$)

10. Duits

Het Duits.. dan denk je waarschijnlijk al aan aufmachen! o.i.d. Duits is de tiende meest gesproken taal ter wereld, goed 98 miljoen mensen die de taal als moedertaal kennen. Duits wordt in drie landen als officiële taal gebruikt: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

9. Japans

En op nummero negen.. Japans. Japans vindt (zoals veel andere oost-Aziatische talen) zijn oorsprong in het – jawel – Chinees. De taal wordt alleen in Japan zelf gesproken en heeft 125 miljoen ‘gebruikers’.

8. Portugees

Portugees, nummer 8 op onze De Tien deze week. Portugees vindt zijn oorsprong in het Latijn, net zoals veel andere Zuid-Europese talen. Als de Portugezen Brazilië niet hadden gekolonialiseerd hadden ze maar 17 miljoen gebruikers gehad. Nu ligt dat aantal 10x zo hoog: 170 miljoen.

Inacreditável!

7. Russisch

Русский! (Russisch!) Nummer 7 alweer. Russisch wordt in Rusland gesproken en hoewel Rusland het grootste land ter wereld is, spreken maar 10 miljoen meer mensen Russisch dan de Portugezen: 180 miljoen

6. Hindi

Watte? Hindi? Wat is dat? Een boerentaal ofzo? Nee, Hindi is een van de 15(!) officiële talen van India. Raar natuurlijk dat je je in je eigen land niet verstaanbaar kunt maken. Hindi is wel de meest gesproken taal van India met 182 miljoen gebruikers.

5. Bengaals

Al weer een waar-komt-die-vandaan?-taal. We hebben natuurlijk even gegoogleld en het bleek dat het Bengalees wordt gesproken in Bangladesh en de deelstaat West-Bangelees van India. Daardoor heeft het Bengaals maar liefst 189 miljoen sprekers.

4. Arabisch

Niet zo verwonderlijk natuurlijk dat Arabisch ook in het lijstje staat. Arabisch is de moedertaal van alle moslims, en spreken die dus ook. Ook in Nederland en België. Doordat het Arabisch zo wijd over de wereld gesproken wordt, tel het maar liefst 235 miljoen gebruikers.

3. Spaans

Nummero 3, Spaans. Het was wel te verwachten dat Spaans hoog in dit lijstje zou eindigen (in tegenstelling tot Frans), want de taal wordt in bijna heel Zuid-Amerika als moedertaal erkend. Daardoor telt Spaans maar liefst 332 miljoen sprekers.

2. Engels

Engels? Is dit niet de nummer een? Nee, het is de nummer twee. Engels wordt in maar liefst 86 landen in de wereld voor school lesgegeven, en 50% van alle woorden uit het Engels komen uit het Frans (door een Franse koning die Engeland veroverde en daar de Franse taal invoerde) en het wordt maar liefst door 480 miljoen mensen gesproken. (Jammerlijk genoeg nog niet is de helft van het Manderijn.)

1. Chinees, Mandarijn

Tromgeroffel... En hier is de nummer 1: Mandarijn! Mandarijn is dus de hoofdtaal van China, en maar liefst 1,1 miljard mensen spreken de taal. Wonderlijk genoeg wordt de taal buiten China helemaal niet gesproken. 咦?

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...