Jump to content

OWN

  • entries
    5,186
  • comments
    17,587
  • views
    1,582,291

Editie 163 - De Kronieken der ...


OWN

554 views

gallery_3251_43_19102.gif

Deze rubriek is geschreven door Thundercover!

GTAGames.nl afbeelding
Pakjesavond staat voor de deur, wat inhoudt dat duizenden kinderen weer zitten te wachten op de pakjes die Sinterklaas hun dit jaar brengt. Maar zijn ze dan wel braaf geweest dit jaar? De meeste kinderen wel, al komen ze wel wat gierig over met het zetten van hun schoen in de verwachting dat er wat inkomt. Iets zingen voor de open haard (of zoals bij mij thuis: de achterdeur) en iets lekker voor Amerigo. Maar hoe is dat ontstaan?

Wees niet bang: ik ga het niet meteen hebben over de volledige geschiedenis van het Sinterklaasfeest, want dat gaat eeuwen terug. De echte liefhebber kan dat ook nog op Wikipedia lezen, al is dat voor sommigen wellicht een saai verhaal. Het verhaal over het zetten van je schoen bij Sinterklaas is veel interessanter. Dat doen ze namelijk al vanaf de 15e eeuw - eerder hadden ze ook nauwelijks schoenen. Het zetten van schoenen deed men in de kerk: rijke mensen gooiden er vervolgens geld in en de opbrengst werd verdeeld onder de armen.

schoen_zetten.jpg

Een eeuw later zetten kinderen hun schoen in de huiskamer in plaats van in de gang en kregen er snoepgoed of zout in, afhankelijk of je braaf of stout was geweest. Tegenwoordig krijgen ze vooral bakstenen om een open haard en schoorsteen te bouwen, want klimmen door de verwarmingsbuizen is iets wat Zwarte Piet niet graag doet. Zeker niet als het een koude nacht is en de verwarming extra hoog is gezet. Nee, dat is voor Piet absoluut geen pretje.

Met pakjesavond komt weer een eind aan het zetten van je schoen. Nog één keer groots uitpakken dit jaar met veel cadeaus en Sinterklaas kan er weer volop tegenaan het komende jaar. Eenmaal terug in Spanje kan hij toezien hoe de Kerstman de show steelt met kerstbomen en rendieren, want december is nog lang.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...