Jump to content

OWN

 • entries
  5,186
 • comments
  17,587
 • views
  1,582,478

Editie 164 - HTML-cursus


OWN

467 views

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 members have voted

 1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

  • 10%
   5
  • 20%
   6
  • 30%
   1
  • 40%
   2
  • 50%
   11
  • 60%
   6
  • 70%
   4
  • 80%
   7
  • 90%
   40
  • 100%
   0

This poll is closed to new votes

gallery_108553_47_10996.gif

Deze rubriek is geschreven door Kloep!

Hallo, en welkom bij de HTML-cursus van OWN. In deze rubriek gaan wij (VWO-er en Kloep) zaken vertellen die handig zijn om te weten als je met HTML aan de slag gaat. Later zullen we HTML verder gaan uitwerken, dit ook onder andere met behulp van CSS. Als we dit allemaal hebben gehad, gaan we over naar PHP in combinatie met MySQL. Later zullen we ook steeds meer Javascript bereiken. In het begin zullen we dus met de basis beginnen, maar zonder deze basis kun je niet verder komen. In deze cursus zul niet alleen lappen tekst te zien krijgen, maar alles zal worden uitgelegd door middel van afbeeldingen. Hierdoor zullen het geen saaie lange verhalen worden, maar zal alles in kleine stappen worden uitgelegd.

In deze rubriek maken we gebruik van het programma Notepad++ en Firefox. Hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn in je eigen situatie. In sommige gevallen geeft Firefox de codes anders weer als bijvoorbeeld Internet Explorer of Netscape. Veel plezier met deze nieuwe rubriek!

Welkom bij les nummer 7. Bij deze het tweede deel. We gaan door met afbeeldingen. Veel plezier met het lezen van deze rubriek!

Ruimte tussen tekst en afbeelding

In sommige situaties, wil je de ruimte tussen je afbeeldingen en je tekst groter of juist kleiner hebben. Door twee simpele attributen toe te voegen aan je IMG tag. Deze attributen zijn HSPACE en VSPACE. HSPACE staat voor de ruimtes aan de linker- en rechterkant. VSPACE staat voor de boven- en de onderkant. Het getal wat je invoert staat voor het aantal pixels. Hieronder vind je een voorbeeldcode"

Dit houd dus in dat er aan zowel de boven-, de onder-, de linker- en de rechterkant 10 pixels ruimte word gecreërd tussen de tekst en de afbeelding zelf.

Horizontale lijn toevoegen

Een horizontale lijn toevoegen is niet moeilijk, en werkt zo goed als hetzelfde als in de BBcodes. Je gebruikt de HR tag, met SIZE, WIDTH, ALIGN en NOSHADE als attributen. SIZE staat voor de hoogte in pixels. WIDTH staat voor de breedte in pixels of in procenten. ALIGN staat voor de positie en NOSHADE staat voor de schaduw. In de meeste gevallen gebruik je daar als waarde NOSHADE, om ervoor te zorgen dat je geen schaduw krijgt. Hieronder een voorbeeldcode:

Dit resulteert dus in een lijn van 10 pixels hoog, 70% breed, in het midden en zonder schaduw.

Favicon

De meeste mensen zullen niet weten wat een favicon is. Noujah, eigenlijk zullen de meeste het wel weten, maar de naam niet kennen. In je bladwijzerbalk zie je soms naast de naam van de website, een kleine afbeelding. Dit noem je een favicon. Zo'n favicon is erg gemakkelijk in je website te zetten. Hiervoor moet je een extra regel toevoegen in je HEAD tag. Onderstaan een voorbeeld:

Bij REL geef je de naam aan van je favicon. Bij HREF geef je de link van je afbeelding aan. Over links krijg je de komende weken meer te horen. Bij TYPE geef je het type aan.

En dat was les nummer 7. Volgende keer komt les 8, waarin we het eerste deel van links gaan bespreken. Hopelijk tot de volgende keer!

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...