Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582004

Editie 171 - HTML-cursus


OWN

433 bezichtigingen

gallery_108553_47_10996.gif

Deze rubriek is geschreven door Kloep!

Hallo, en welkom bij de HTML-cursus van OWN. In deze rubriek gaan wij (VWO-er en Kloep) zaken vertellen die handig zijn om te weten als je met HTML aan de slag gaat. Later zullen we HTML verder gaan uitwerken, dit ook onder andere met behulp van CSS. Als we dit allemaal hebben gehad, gaan we over naar PHP in combinatie met MySQL. Later zullen we ook steeds meer Javascript bereiken. In het begin zullen we dus met de basis beginnen, maar zonder deze basis kun je niet verder komen. In deze cursus zul niet alleen lappen tekst te zien krijgen, maar alles zal worden uitgelegd door middel van afbeeldingen. Hierdoor zullen het geen saaie lange verhalen worden, maar zal alles in kleine stappen worden uitgelegd.

In deze rubriek maken we gebruik van het programma Notepad++ en Google Chrome. Hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn in je eigen situatie. In sommige gevallen geeft Firefox de codes anders weer als bijvoorbeeld Internet Explorer of Netscape. Veel plezier met deze nieuwe rubriek!

Welkom bij les nummer 14. We gaan in deze les verder met het maken van lijsten. Deze keer geen lange les, omdat er verder weinig te vertellen is over lijsten zonder gebruik van CSS. Volgende les eerst het begin van Formulieren, daarna beginnen we met CSS.

Definitielijsten

In deze les gaan we nog door op één onderdeel van lijsten. De rest bespreken we allemaal in de lessen waar CSS ook aan bod komt, omdat je er dan veel meer mee kan dan enkel HTML.

Het lijsttype Definitielijsten is vooral geschikt voor woordenlijsten, bijvoorbeeld lijsten waarbij een woord met een beschrijving wordt gecombineerd. Deze lijsten maak je met behulp van DL, DT en DD. Met DL open je de lijst, met DT open je het betreffende woord en met DD open je de opschrijving. Hieronder zie je een voorbeeldcode:

<dl>
<dt>HTML</dt>
<dd>HyperText Markup Language; Computertaal waarin internetpagina’s zijn opgebouwd.</dd>
<dt>PHP</dt>
<dd>Personal HomePage; Scripttaal om informatie te verwerken tot Hypertext (HTML).</dd>
</dl>



Hieronder is het resultaat te zien:

23mokli.png

Met CSS kun je deze teksten gemakkelijk duidelijker maken, door bijvoorbeeld de titels (alles binnen de DT-tag) dikgedrukt te maken, of de omschrijving (alles binnen de DD-tag) schuin te zetten.

En dat was les nummer 14. Volgende keer komt les 15, waarin we beginnen met Formulieren. Hopelijk tot de volgende keer!

2 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...