Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582005

Editie 173 - Wienish Column


OWN

352 bezichtigingen

10p530k.gif

Deze rubriek is geschreven door Wienish.

Haïti nummer twee?

Iets meer dan een week geleden werd het op het forum gezet, deel twee van de aardbevingen, en we zijn beland in Chili. Om het nog even interessant te houden (ja, men moet toch wel geld kunnen verdienen aan deze ramp) wordt vaak herhaald dat de schok waar het om gaat ongeveer zevenhonderd keer zo krachtig is als de beving op Haïti.

"Het dodental staat voorlopig op 78," aldus het nieuwsbericht dat vermeldt staat in de hoofdpost van het topic. Nou, inmiddels staat het op 803, of wacht, het was weer teruggedraaid naar 279. Mij maak je niet wijs dat 500 mensen ten onrechte dood worden verklaard. Als er drie dagen voedsel in de koelkast ligt (niet verpakt), kijk je toch ook eerst goed of het nog eetbaar is? Waarom wordt er dan automatisch na een paar dagen aangenomen dat iedereen die dan nog gevonden wordt, dood is? In plaats van dat ze nog eventjes alles controleren en desnoods nog gauw afvoeren naar het ziekenhuis in de hoop dat 't niet te laat is, wordt er een kruisje gezet voor de naam van degene die gevonden is. Of is het dodental al net zo'n mediatruc aan het worden? Tja, 803 klinkt een stuk dramatischer dan bijna 300.

In het topic zijn mensen stomverbaasd over de grootte van de vloedgolven die de aardbeving tot gevolg hebben. Pak eens een emmer water, sop je vinger erin, haal hem er dan uit en kijk eens wat er met het water gebeurt. Juist ja, de 'golf' neemt toe in omvang en onder bepaalde omstandigheden ook makkelijk in hoogte. Een vloedgolf gaat niet doelgericht naar één punt, wat ook weer verklaart waarom er zoveel landen opgeroepen worden rekening te houden met de feiten. Gelukkig bleek dit achteraf vals alarm te zijn, anders was het dodental van 803 geen te hoge, maar een te lage inschatting.

In het topic roept ook iemand dat het onvermijdelijk is dat wij ook nog eens te maken krijgen met dit soort schokken. Deze theorie wordt al ontkracht door een ander lid, die er een afbeelding van de wereld en de platen bij haalt. Moet ik toch even zeggen dat je niet te veel moet vertrouwen op zulke dingen, want de afbeelding die hij gebruikt geeft alleen de belangrijkste platen aan, en geen breuklijnen. Het toeval bestaat dat in mijn geboortestad toch echt 3,9 is gemeten in 1992, langs de Peelrandbreuk. Natuurlijk geen absurd grote 8,8, maar wel het bewijs dat echt niet alles dat midden op een plaat ligt veilig is. Zoek op de site van KNMI bij seismologie naar recente aardbevingen in Nederland en je ziet dat vooral het zuidelijke gedeelte regelmatig wat meekrijgt, ook al betreft het maar 0,6'jes en dergelijke.

Nee, de aardbeving in Chili hoeft van mij geen reden te zijn om weer grote collectes te houden om men er weer bovenop te helpen. Chili is geen Haïti twee. Wel maakt het duidelijk dat je op alles voorbereid moet zijn, veel mensen zaten nog met hun hoofd op Haïti, maar beseffen nu dat het noodlot meerdere keren kan toeslaan.

De mening van...

Vanaf heden stel ik elke week de vraag hoe men denkt over het topic waar ik over schrijf aan twee leden. Deze week is de vraag: "Hoe denk jij over het topic over de aardbeving op Chili? Vind je het langzaamaan onzin worden dat voor iedere ramp een topic aangemaakt wordt, of vind je het juist goed dat er aandacht aan besteed wordt?"

Beagle

Tja.. Ik vind het wel handig, want je volgt er een beetje wat er gebeurt als je het nieuws bijv. niet gezien hebt, en je kan er wel over discussiëren ookal gebeurt dat in dat topic niet echt. En zovaak horen rampen niet te zijn, dus af en toe een topic er over vind ik niet erg.

Dieko

Ik vind dat de regering het geld dat ze inzamelen niet moeten geven aan het getroffen land, maar er noodvoor-

zieningen voor moet kopen, en dat naar het getroffen land moet sturen. Als nederland onder water staat, heb je toch ook niks aan geld, maar wel aan boten en helikopters?

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...