Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580370

Editie 218 - Uitgelicht


OWN

1192 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_108553_47_1601.png

Deze rubriek is geschreven door @Guardian1980.

Onlangs kreeg ik van een forumlid de vraag wat hij moest doen met een bekeuring die hij onterecht vond. Dat leg ik uit, deze week in Uitgelicht.


Een boete, en wat dan?

We beginnen bij het begin, het ontvangen van een bekeuring. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een bekeuring krijgen. Je kan een bekeuring krijgen als je een verkeersovertreding pleegt, we kennen allemaal de tv-programma’s als Wegmisbruikers en Blik op de Weg. Ook kan je een bekeuring krijgen voor bijvoorbeeld wildplassen, maar ook voor het storten van afval op een plek waar dat niet mag. En je kan ook een bekeuring ontvangen als je een tijdje op het politiebureau hebt gezeten, maar de politie het wil afdoen met een bekeuring, bijvoorbeeld in verband met openbare dronkenschap of na een eenvoudige winkeldiefstal met een bekennende verklaring.

Nadat je bent staande gehouden, de opsporingsambtenaar (dit kan een politieagent zijn, maar ook een andere ambtenaar met bepaalde bevoegdheden) je gegevens heeft genoteerd en eventueel een verklaring heeft opgeschreven, ontvang je het beruchte "geeltje". Dit is een doordrukje van de originele bon.

sven_bekeuring.jpg

Na een aantal weken, dit varieert van drie tot zes weken, incidenteel zelfs langer, valt er een acceptgiro in de bus. Op dit moment kan je bepalen, betaal ik of niet. Indien je het bedrag betaald dat op de acceptgiro staat, ben je er klaar mee en is alles afgehandeld. Je kan er ook voor kiezen om een bezwaarschrift in te dienen. In dat geval komt dit terecht bij de ambtenaar die de bekeuring heeft uitgeschreven. Deze moet dan een Proces Verbaal (PV) opmaken waarin hij duidelijk maakt waarom hij de bekeuring heeft gegeven, met daarin wat hij heeft gezien, gehoord, of zelfs geroken. Dit PV wordt dan weer opgestuurd naar justitie, alwaar men besluit om de boete te seponeren (men doet er dan niks meer mee, de bekeuring wordt vernietigd), of de boete aan te passen, of gewoon te laten zoals die is. Dit bericht ontvang je dan weer, eventueel met een nieuwe acceptgiro. Nu kan je er weer voor kiezen om te betalen of in bezwaar te gaan. Als je in bezwaar gaat krijg je een uitnodiging van de rechtbank om daar bij een rechter je verhaal te doen.

Even terug naar het moment dat de eerste acceptgiro in de bus valt. Je kan er dan namelijk ook voor kiezen om gewoon niet te betalen en de boel zijn beloop te laten gaan. Dan zal je na een bepaalde periode een nieuwe acceptgiro krijgen, met een verhoging. In sommige gevallen kunnen er nog een tweede of derde verhoging volgen.

Indien je dan nog steeds niet betaalt, neemt justitie andere stappen: Je zal gesignaleerd worden. Indien het feit waarvoor je een bekeuring kreeg begaan was met een motorvoertuig, kan de politie enig motorvoertuig waarmee je gezien wordt buiten gebruik stellen, normaal gesproken voor de duur van 28 dagen. Je bent dan je voertuig gewoon vier weken kwijt. Al deze tijd blijft de boete wel openstaan, er moet betaald worden!

Indien er nog steeds niet betaald wordt, kan justitie een zwaarder middel inzetten: Je kan gegijzeld worden. Dit houdt in dat de politie je kan aanhouden en dat je voor een dag of zeven opgesloten wordt. Veel korpsen hebben agenten die zich er enkel mee bezig houden om wanbetalers aan te houden of eventueel geld te innen. Zij gaan geregeld de straat op om mensen thuis te bezoeken.

gevangenis.jpg

Ook nu geldt nog steeds, de boete moet betaald worden. Indien je dus na enkele dagen weer in vrijheid wordt gesteld, zal het niet lang duren of je wordt opnieuw gesignaleerd; kan je weer gaan zitten.

Dus denk er eens over na, voordat je besluit een boete niet te betalen. Je weet nu wat de gevolgen kunnen zijn.


Is er een onderwerp waar je graag meer over zou willen weten, of als je meer informatie wil over dit artikel, stuur dan een PB naar @Guardian1980.

1 reactie


Recommended Comments

Hmm.. Heb ik juist vandaag een acceptgiro gekregen van het Centraal Justitieel Incassobureau (A)

Reed 94 waar ik 80 mocht en had die flitskast helemaal niet gezien :puh:

een schrale troost: zowel voor als achter me reden ze precies even hard, ben niet de enige dus :puh:

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...