Politieke Voorkeur
Het tweede semester is begonnen en we hebben voor het eerst het vak Onderzoek. Ter introductie houdt de docente een korte enquête onder de studenten als voorbeeld van een onderzoek. Ons wordt gevraagd naar de tv-zender waar we het meest naar kijken, de krant die we lezen en wat onze politieke voorkeur is. Die eerste twee zijn niet zo interessant; het gaat mij hier vooral om de politieke voorkeur.
Eén van de studentes geeft het volgende antwoord: “Politieke voorkeur? Pvvvv, dat weet ik niet echt. Ik hou me daar eigenlijk niet zo mee bezig.” Een andere studente vindt dat erg tegenvallen: volgens haar moet je als hoogopgeleide toch een mening hebben. Sterker nog, geen politieke voorkeur, dat noemt ze een weggegooide stem. Wat ze zelf dan stemt? Partij voor de Dieren. Ironisch: anderen verwijten dat ze hun stem weggooien en zelf je stem weggooien door op een partij te stemmen die niets in de koeien- of geitenmelk te brokkelen heeft.
Weer een andere studente zegt dat haar voorkeur uitgaat naar de VVD. Een opmerking die door de klas toch met lichte verbazing wordt ontvangen. Niet iedereen neemt het haar in dank af dat ze medeverantwoordelijk is voor de plannen om het systeem van de studiefinanciering op de schop te nemen. Maar, ze komt er in elk geval eerlijk voor uit en dat pleit voor haar. Of niet?
Nee, dat doet het niet. Want een dag eerder sprak ik zowel de studente ‘zonder politieke voorkeur’ en de ‘VVD-stemmende’ studente. Het was vlak voor ons eerste college Politiek en we hadden het al even over politieke voorkeur. Stom toeval, want we wisten niet dat we een dag later werden gevraagd die voorkeur te noemen. Beide dames zeiden tijdens dat gesprek iets anders dan een dag later. Ze zijn namelijk allebei PVV-stemmers.
Waarom komen ze daar bij die enquête de volgende dag dan niet eerlijk voor uit? Schamen ze zich soms voor hun eigen voorkeur? Ik vind het prima als mensen niet uit willen komen voor hun politieke voorkeur. Dat mag je voor jezelf houden. Maar erover liegen vind ik toch van een andere orde. Als je, zoals ik dus, namelijk weet dat ze een andere voorkeur hebben, ga je gissen naar de reden van het liegen.
Verder blijken er ook geen PVV-stemmers in de klas te zijn. Althans, niemand die daar openlijk voor uitkomt. Dat valt enkelen op: “Huh? Helemaal geen PVV-aanhangers?” Op zich een logische reactie, want statistisch gezien moeten er toch wel enkele PVV’ers zijn. Sterker nog, die zijn er ook, weet ik. Dat zeg ik dan ook: “Ik weet zeker dat er twee mensen hier zijn die PVV stemmen.” Ik zeg het, naar mijn idee, vrij zacht tegen mijn buurman, maar enkele hoofden draaien zich snel om.
“Ja, echt?! Wie dan? Wie dan?” En de klopjacht op de PVV’ers is begonnen. “Ben jij het zelf soms?” Op dat laatste reageer ik door ze uit te leggen dat het wel erg achterlijk zou zijn om er niet voor uit te willen komen, maar vervolgens wel te roepen dat er PVV’ers in de klas zijn. Met een sceptische blik lijken ze die reactie te accepteren. De eerste vraag, “Wie dan?”, weiger ik te beantwoorden: als men dat niet hardop wil zeggen, wie ben ik dan om ze te ‘verraden’?
De rest van het college wordt er af en toe toch onderzoekend naar me gekeken. Aan hun blikken te zien, denk ik af te lezen dat ze er nog altijd niet zeker van zijn of ik niet toch PVV stem. En ik merk dat ik dat vervelend vind: ik wil niet als PVV’er gezien worden. Maar waarom eigenlijk niet? Het lijkt wel of er een taboe op rust: men wil koste wat het kost weten wie de PVV’ers in de klas zijn en ikzelf wil koste wat het kost dat men mij niet als ‘zo iemand’ ziet.
Na het college babbel ik toch nog even met de sceptici om duidelijk te maken dat ik geen PVV’er ben. Ze geloven me; dat lucht op. Wat dat betreft kan ik weer rustig slapen. Maar zij niet: ze moeten en zullen te weten komen wie er nou achter Wilders staat. Wat is dat toch, dat men zo door de PVV gefascineerd is? Er waren ook geen CDA-stemmers, laat staan sympathisanten van de SGP of de ChristenUnie. Daar hoor je helemaal niemand over. Wat is dat toch, die PVV-fascisnazi?
3 reacties
Recommended Comments