Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1585644

Editie 250 - Game On


OWN

351 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_108553_47_5124.png

Deze rubriek is geschreven door @Gtaboy107!

Retro Special Deel 3:

Zoals je de vorige keer kon lezen, kwam er in dit deel een nieuw onderwerp aan bod. Het gaat over blokken. Niet zomaar wat blokken, maar blokken die verslavend zijn. Blokken die naar beneden vallen, in verschillende soorten en maten. Als je vier rijen vol hebt met blokken, dan heb je.... Tetris!

gameboy_tetris--article_image.jpg

Wie kent Tetris nou niet? Het beroemde spel uit de Sovjet-Unie. Al die blokken op elkaar stapelen, het is soms nog een ware kunst. Iedereen heeft het spel wel eens gespeeld, maar vraagt zich nooit die ene vraag af: Hoe is het nou eigenlijk van het Oostblok naar het Westen gekomen..?

We noteren juni 1984. In het koude Rusland -om precies te zijn Moskou- schrijft Alexey Pajitnov het script voor Tetris. Zijn goede vriend Vadim Gerasimov maakte een versie voor de toen bekende IBM-pc. Op de universiteit waar Pajitnov werkt is het spel al zeer bekend. Via studenten van de universiteit kwam het spel in Hongarije. Daar stuurden ze het weer op naar Andromeda, een Brits bedrijf dat zich richt op software. De directeur probeerde om Pajitnov te bereiken, alleen had hij al de rechten gegeven aan een ander softwarebedrijf, genaamd Spectrum Holobyte. Andromeda is toen naar de maker van een kloon gegaan om daar de rechten op te krijgen. Holobyte ging naar de rechter en beide partijen kwamen tot een schikking: Holobyte kreeg recht op de IBM-PC versies van Tetris, Andromeda kreeg recht voor andere thuiscomputers. Bijna alle rechten op bijna elk platform zijn verkocht. Behalve die op handhelds en de arcadehallen.

Daarover is er een verhaal die in de James Bond films niet zou misstaan. Rogers van Bullet-Proof krijgt van Nintendo te horen dat ze een Game Boy versie van Tetris willen, maar Atari ruikt onraad aangezien zij de rechten hadden, en beide partijen gaan naar Rusland zelf. Aangezien Pajitnov de rechten moest afstaan aan het staatsbedrijf ELORG(Elektronisch technica). Rogers maakt als eerste indruk op Belikov van ELORG. Zo krijgt hij de handheld rechten op Tetris. Als Belikov de Famicom versie ziet van Rogers, is hij furieus, hij heeft daar geen rechten op. Rogers vult daar wat gaten in en belooft hem royalities te geven. Meneer Stein van Atari tekent een contract, waar Belikov stiekem in heeft gezet dat het niet voor de consoles geld, waardoor Stein erin trapt en Nintendo er als de kippen bij is om de console versie te krijgen. Nintendo verkoopt veel Game Boy's in combinatie met het bekende spel Tetris. Nintendo heeft het daarin goed gedaan. Veel mensen hebben nog een Game Boy met Tetris, waar je altijd nog plezier aan kunt beleven. Weet je niet meer hoe het bekende deuntje gaat? Nou, als afsluiter kun je hem beluisteren:

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...