Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582091

Editie 257 - Uitgelicht


OWN

387 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_108553_47_1601.png

Deze rubriek is geschreven door @Jacky-2007.

De Kerstman!

Neergestreken op ons forum deze week, totaal onverwacht! De kerstman heeft blijkbaar onze hulp nodig, want de arme ziel kan niet bij zijn rendieren.. Da's best verdrietig! Laten we maar hopen dat we allemaal onze puzzel-knobbel kunnen gebruiken om hem te helpen. Maar wie is de kerstman nou eigenlijk? In deze editie van Uitgelicht gaan we eens proberen om dat eens uit te vogelen.

De kerstman heeft, in tegenstelling tot de kinderfeesten Sint Maarten en Sinterklaas, geen echte eigen traditionele achtergrond. het Sint Maarten-feest waarbij kleine kinderen al zingend langs de deuren gaan voor snoepgoed en her en der een bedorven mandarijn is gebaseerd op de bedelfeesten uit vervlogen tijden, waar voor veel gezinnen het bedelen voordat de echte koude winter begon uiterste noodzaak was. Sinterklaas is gebaseerd op Nicolaas van Myra, een heilige uit de 4e eeuw. En dat is gelijk een reden dat de kerstman zelf geen achtergrond heeft; de kerstman-traditie die wij inmiddels hebben geadopteerd uit de Verenigde Staten is eigenlijk niets meer dan een smakeloze rip-off van Sinterklaas. Tenslotte waren wij Nederlanders onderdeel van de settlers van de Verenigde Staten, en wilden ook graag een feestje "van thuis" kunnen vieren in het Nieuwe land.

GTAGames.nl afbeelding
Grootgebracht met Coca Cola

De kerstman heeft in de Verenigde Staten pas landelijke faam opgebouwd in de jaren dertig, toen Coca Cola een nieuwe reclame-campagne nodig had. Een ingehuurde tekenaar maakte, geïnspireerd door zijn omvangrijke, harige buurman, een grote gezellige vetklep met baard en rode, warme kleding. Uiteraard mocht de bekende muts er niet aan ontbreken. Vanaf dat moment werd de Kerstman langzaam aan een landelijke legende zoals hier Sinterklaas dat is geworden, compleet met hulpjes (Zwarte Piet wordt een elfje) en bijzondere vervoersmiddelen (Schimmel Amerigo wordt een arreslee met de rendieren Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, en Donner en Blitzen) en een bijzondere manier van binnendringen. Deze manier is trouwens hetzelfde, ook de Kerstman komt gewoon door de schoorsteen naar binnen.

Voor wat hoort wat

In tegenstelling tot het schoen-zetten de weekenden voor het Sinterklaas feest in Nederland, waarbij alle kinderen iets lekkers achterlaten voor het paard van de Sint, kan de Kerstman iets lekkers voor zichzelf verwachten. In alle huizen staat traditioneel een bord vol zelfgebakken koekjes klaar, en een glas lekkere melk. Traditioneel komt de Kerstman in de nacht voor eerste kerstdag, zodat de kerstdagen beginnen met allerlei lekkers en mooi nieuw speelgoed.

Er gaat ook weleens iets mis...

Voor iedereen die in de kerstman geloofde

Onze oprechte excuses dat we nu het echte verhaal achter de Kerstman hebben onthuld. OWN is echter niet verantwoordelijk voor je jeugdtrauma's, dus mocht je er nu één bij hebben, kom niet bij ons klagen!

3 reacties


Recommended Comments

Dat staat er toch ook? ^_^

.. de kerstman-traditie die wij inmiddels hebben geadopteerd uit de Verenigde Staten is eigenlijk niets meer dan een smakeloze rip-off van Sinterklaas ...
Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...