Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580320

Editie 267 - De Tien


OWN

279 bezichtigingen

2eed0gj.png

Deze rubriek is geschreven door @Thundercover!

Op Wikipedia worden dagelijks vele wijzigingen gedaan. Hier kan je leuke statistieken uit halen, waaronder welke pagina's het meest worden bewerkt. Helaas wordt de lijst niet meer bijgewerkt sinds 2009, maar het levert wel een leuk lijstje op voor De Tien! :)

10. Oudste mens (2282)

Op deze pagina worden de oudste mensen op aarde bijgehouden, zowel diegenen die erkend zijn als diegenen die niet erkend zijn. Officieel is Jeanne-Louise Calment uit de Frankrijk de oudste persoon ter wereld ooit met 122 jaar, al doet de Chinese Li Ching Yuen daar een schepje bovenop met 256 jaar, zij het niet erkend. De oudste mens op dit moment is de Amerikaanse Besse Cooper met 115 jaar. En ja, de lijst wordt gedomineerd door vrouwen.

9. Lijst van motorfietsmerken (2326)

De pagina is niets meer dan een lijst die loopt van A&A tot ZZR. Elk motorfietsmerk dat je kan bedenken zit er in. De opmaak is simpelweg de lijst op alfabetische volgorde, helaas zonder afbeeldingen voor de visueel ingestelde mensen.

242sw03.jpg

8. 2006 (2421)

In het jaar 2006 werden Servië en Montenegro gesplitst, viel het kabinet Balkenende II en won Rusland het Junior Eurovisiesongfestival. Daarnaast reageert België verschrikt op een ingelast journaal van de Walen dat Vlaanderen onafhankelijk verklaard wordt. Al snel blijkt het een grap te zijn om de kiezers wakker te schudden. Wellicht tot teleurstelling van de Vlamingen...?

7. Nederland (2428)

Het motto van Nederland is Je maintiendrai (Ik zal handhaven). Tenminste, volgens de Wikipedia-pagina. Daar staat ook dat het land 29% rooms-katholiek is, tegenover 42% zonder religie, en we met de Euro en Amerikaanse dollar betalen, maar de laatste enkel in het Caribisch gebied (dus niet bij de C1000 om de hoek!). Het huidige Nederland werd voorafgegaan door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tot 1830, toen de Belgische Revolutie plaatsvond.

belgie.gif

6. België (2498)

In deze Belgische Revolutie ontstond, zeer verrassend, België. Opvallend dat op Wikipedia meer gezegd wordt over België dan over Nederland, terwijl België qua getallen een stuk minder interessant is: maar één nationale feestdag, één munt, één tijdzone, maar 6% dat een ander geloof heeft dan rooms-katholiek met 57% (37% niet-godsdienstig). Ze hebben officieel wel drie talen: Nederlands, Frans en Duits.

5. 2007 (2543)

2007 is het eerste jaar sinds 1991 dat Michael Schumacher niet aan de start van een F1-wedstrijd verschijnt. In 2007 wordt ook de anti-islamfilm Fitna door Geert Wilders aangekondigd en wordt Michael Rasmussen door z'n ploeg geschorst op het moment dat hij in de Tour de France in de gele trui rijdt. Qua technologie zien we producten die nu nog steeds worden gebruikt: Windows Vista, Playstation 3 en de iPhone.

4. Amsterdam (2658)

Amsterdam is de enige Nederlandse stad dat twee keer op de UNESCO Werelderfgoedlijst wordt genoemd: met de waterlinie en de meer bekendere grachtengordel. (De Wallen staan er niet op.) De gemeente heeft bijna 800.000 inwoners, die samen 219 km² moeten verdelen (waarvan 54 km² water). De stad is enorm gegroeid tijdens de Gouden Eeuw en later met de industrialisatie.

34remic.jpg

3. AFC Ajax (2792)

Deze pagina is semi-beveiligd, wat wil zeggen dat je geregistreerd moet zijn als je wijzigingen wilt aanbrengen. Dit gebeurt vaak bij gevallen van vandalisme, wat bij een pagina over de grootste voetbalclub van Nederland een voor de hand liggende reden is. Afgelopen jaar pakte Ajax eindelijk de felbegeerde derde ster (elke ster staat voor 10 nationale kampioenschappen), maar lijkt nu al uitgeschakeld te zijn voor de landstitel.

2. Lijst van personen overleden in 2009 (2822)

Elk jaar gaan er veel mensen dood, dus ook in 2009, waaronder Michael Jackson aan het gevolg van een overdosis. Afgelopen jaar werd de arts van Jackson veroordeeld voor doodslag, aangezien hij deze dosis aan Jackson zou hebben toegediend. In hetzelfde jaar als zijn overlijden werd ook een herdenkinsconcert gegeven door onder andere Stevie Wonder en Mariah Cary.

1. Lijst van voornamen (3087)

Net als de lijst met motorfietsmerken is dit een alfabetische lijst, zij het nog wel gescheiden in jongens- en meisjesnamen. Er zitten hele normale namen tussen als Ko, Jaap en Gert, maar ook heel aparte als Adelheid, Thibaut en Guillaume. Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik ben weer verrast door de fantasie die de mens heeft.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...