Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1581894

Editie 282 - Uitgelicht


OWN

228 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_108553_47_3791.png

Deze rubriek is geschreven door @NandroDavids!

Spanje is dit jaar weer één van de grote favorieten, nadat het in 2008 al Europees kampioen werd en in 2010 Wereldkampioen. Maar hoe presteert een titelverdediger doorgaans eigenlijk op een EK? Pakt het dan opnieuw de titel, of komt het heel dichtbij, of loopt het uit op een drama? In deze Uitgelicht duiken we de geschiedenis in en kijken we hoe de titelverdedigers het op voorgaande EK's deden.

1964 - In 1960 had de Sovjetunie de titel gepakt door Joegoslavië na verlenging met 2-1 te verslaan. Vier jaar later haalde het als titelverdediger opnieuw de finale, ditmaal tegen het gastland: Spanje. De Spanjaarden wonnen met 2-1 dankzij een late goal van Marcelino.

1968 - De eerste paar edities van het EK kenden slechts 4 deelnemers, waardoor kwalificeren geen gemakkelijke opdracht was. Titelverdediger Spanje lukte het in 1968 dan ook niet zich te kwalificeren: in de play-off verloren ze tweemaal van Engeland. Het toernooi werd voor de tweede keer op rij gewonnen door het gastland en dat was ditmaal Italië.

1972 - Ook Italië kon zijn titel 4 jaar later niet verdedigen vanwege falen in de kwalificatie. De poule werd nog wel gewonnen, maar in de play-off was België net te sterk. Italië moest de titel dan ook afstaan en dat gebeurde aan West-Duitsland, dat vooral dankzij 4 doelpunten van Gerd Müller de halve finale en de finale won.

1976 - Voor het eerst was een titelverdediger op het EK ook regerend Wereldkampioen, net als Spanje dit jaar zal zijn. West-Duitsland haalde, net als de Sovjetunie in 1964, als titelverdediger de finale. Maar ook de West-Duitsers lukte het niet de titel met succes te verdedigen: na strafschoppen bleek Tsjechoslowakije de beste.

1980 - In dit jaar deden er 8 landen mee aan het eindtoernooi en Tsjechoslowakije wist zich te kwalificeren. In de poule eindigde het echter als tweede achter West-Duitsland, waardoor een bronzen plak het hoogst haalbare was. West-Duitsland won voor de tweede keer het EK, want dankzij 2 doelpunten van Horst Hrubesch werd België in de finale verslagen.

1984 - Voor de tweede keer ging West-Duitsland proberen een EK-titel te verdedigen. Om dat te doen moest in de poulefase eerst afgerekend worden met Portugal, Roemenië en Spanje. De Zuid-Europeanen bleken echter te sterk en Duitsland eindigde als derde in de groep. Spanje haalde uiteindelijk de finale, maar door onder meer een doelpunt van de huidige UEFA-voorzitter Michel Platini pakte Frankrijk de titel.

1988 - Van alle titelverdedigers in de historie van het Europees Kampioenschap deed Frankrijk de slechtste poging tot het verdedigen van de titel. In de kwalificatiegroep voor het EK eindigden de Fransen slechts als derde, achter de Sovjetunie en Oost-Duitsland. Nederland nam, met grote dank aan Marco van Basten, de titel over van Frankrijk.

1992 - Nederland begon als titelverdediger uiteraard als één van de favorieten voor het EK van 1992. In de poulefase werd wereldkampioen Duitsland met liefst 3-1 aan de kant gezet en in de halve finale wachtte Denemarken. Een land dat zich eigenlijk niet eens gekwalificeerd had, dus die finale moest wel gehaald worden. Maar nee, de Denen hielden Nederland op 2-2 en wonnen na strafschoppen. Van Basten, de held van 4 jaar eerder, miste als enige in de serie.

1996 - Het EK werd in 1996 uitgebreid naar 16 deelnemers en onder die deelnemers was ook titelverdediger Denemarken. In de loting ontliepen de Denen de grote landen en kwamen terecht in een poule met Kroatië, Portugal en Turkije. Toch lukte het Denemarken niet de kwartfinale te bereiken, want Portugal en Kroatië eindigden als eerste en tweede in de poule. Duitsland pakte de titel uiteindelijk voor de derde keer in de historie.

2000 - Na 1976 en 1984 mochten de Duitsers opnieuw proberen de titel te verdedigen, maar opnieuw lukte het niet. Sterker nog: de groepsfase was al te moeilijk voor Duitsland. Met slechts 1 punt en slechts 1 gemaakt doelpunt eindigde Duitsland als laatste in een poule met Portugal, Roemenië en Engeland. Frankrijk pakte dankzij een golden goal van David Trezeguet de Europese titel voor de tweede keer in de historie.

2004 - In 1988 wist titelverdediger Frankrijk zich niet te kwalificeren, maar ditmaal waren ze er wel bij. Een eerste plek in groep B koppelde Frankrijk in de kwartfinale tegen Griekenland. Verrassend genoeg wonnen de Grieken, met 1-0, dankzij Angelos Charisteas. Griekenland pakte ook de titel door nog 2 overwinning van 1-0, tegen Tsjechië en Portugal. Charisteas maakte ook in de finale tegen de Portugezen de enige treffer.

2008 - Griekenland werd via loting ingedeeld in groep D, met Rusland, Spanje en Zweden. De titelverdediger verloor alledrie de wedstrijden, en eindigde als laatste in de poule met een doelsaldo van 1-5. Uiteindelijk pakte Spanje de titel door met 1-0 van Duitsland te winnen.

Het is dus nog nooit een land gelukt om de EK-titel met succes te verdedigen. Slechts twee keer zelfs lukte het een titelverdediger om de finale te halen. Zou het Spanje dit jaar wel lukken? Het is immers wereldkampioen! Maar ook dat is geen garantie voor succes, want Duitsland lukte het in 1976 als regerend Europees en Wereldkampioen niet om opnieuw de EK-titel te pakken.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...