Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    284,321

MAF 017 - Multitainment


NandroDavids

673 views

b5kx0g.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

Vrijdagmiddag, een uur of twee. Ik zit achter de computer en staar een tijdje uit het raam. De zon schijnt flauwtjes, maar de lucht is donkergrijs. Waarom weet ik niet, maar het heeft iets melancholisch. Ik besluit wat muziek aan te zetten, blader door mijn muziekbibliotheek en vind, helemaal onderaan bij de Z, The Zutons. Fuck, dat past precies bij deze stemming. Zomaar ineens heb je het. Welkom bij Multitainment.

The Zutons is een naam die bij velen van jullie geen belletje zal doen rinkelen. Wees gerust, het ligt niet aan jou, ze zijn in Nederland gewoon altijd een beetje onder de radar gebleven. Dus speciaal voor jullie: wie zijn ze?

Twaalf jaar geleden, in 2001, komt in Liverpool een groepje muzikanten bij elkaar. Ze delen dezelfde voorbeelden en de chemie is goed. The Zutons zijn geboren. Met een in eerste instantie volledig mannelijke bezetting spelen ze hun eerste optredens in kleine clubs en zalen. Op een dag neemt een van de bandleden zijn vriendin, Abi Harding, mee naar een gig. Ze is saxofoniste en mag wat stukken meespelen tijdens het optreden. Dit wordt bij de aanhang zo goed ontvangen, dat Abi als vast lid wordt toegevoegd aan de band. Beetje bij beetje beginnen ze hun eigen sound te ontwikkelen en verfijnen.

Het zal echter nog tot 2004 duren voor hun debuutalbum Who Killed The Zutons? verschijnt bij Deltasonic. Het is een plaat met een gevarieerd aanbod aan liedjes dat zich moeilijk in een hokje laat plaatsen. Veel mensen omschrijven het als 'psychedelische cartoon punk', maar ook invloeden uit de jazz en country zijn terug te vinden op het album. Datzelfde jaar staan ze op Lowlands, maar hun werk wordt lauwtjes ontvangen.

220px-Who_Killed_The_Zutons.jpg

Er verschijnen nog twee albums: Tired Of Hanging Around (met daarop de hit Valerie, made famous by Amy Winehouse) in 2006 en You Can Do Anything in 2008. In het Verenigd Koninkrijk horen ze inmiddels tot de redelijk grote namen en mogen ze zo af en toe een festival headlinen, maar de overzeese doorbraak blijft uit. De band blijft officieel bestaan, maar de leden gaan steeds meer hun eigen weg. Gitarist Boyan Chowdhury stapte al voor het verschijnen van hun derde plaat op en in 2011 sluit bassist Russell Pritchard zich aan bij Noel Gallagher's High Flying Bird, het nieuwe project van de voormalig Oasis-gitarist. Wat er op dit moment aan de gang is binnen de band, is onbekend.

Mijn eerste ontmoeting met The Zutons was in 2010. Ik had net een nieuwe iPod gekocht en was op zoek naar bands die ik nog niet kende. Via Last.fm stuitte ik op de groep en eigenlijk was ik meteen verkocht. Hoewel niet elke track mij kon bekoren, had ik al snel favorieten, zoals

,
en mijn all time favoriet Always Right Behind You. Het is hun diversiteit en veelzijdigheid die The Zutons zo interessant maken. Je kunt van een emotionele ballad in een anthem over dronkenschap belanden (
) en vervolgens als een blok vallen voor meezinger
. Er zijn ook -in mijn ogen- mindere nummers, zoals
en
, maar hey, misschien vind je deze wel te gek en vind je mijn favorieten verschrikkelijk. De meningen hierover zullen immer verdeeld blijven.

Hou je van jazzy melodietjes, rauwe zang en ongebruikelijke onderwerpen, dan denk ik dat The Zutons de ideale band voor jou is. Alle drie de albums zijn redelijk toegankelijk, dus vind zelf uit wat je tof vindt en waar jouw voorkeuren liggen. Met deze wijsheid ga ik een punt zetten achter de Multitainment van deze week, er moet immers nog wel wat te ontdekken overblijven...

1 Comment


Recommended Comments

Erg leuk om over de geschiedenis en het verloop van zulke bandjes te lezen. Kende ze niet en hun muziekgenre spreekt mij ook niet ontzettend aan (net als de nummers), maar complimenten voor de rubriek, erg leuk geschreven. :)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...