Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580182

Editie 331 - Opmerkelijk


OWN

700 bezichtigingen

jjMsxmd.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Hallo jongens en meisjes, vandaag gaan we het over een heel ander onderwerp hebben dan vorige week, namelijk : fastfood!

Iedereen denkt bij fastfood waarschijnlijk aan vettige hamburgers en frietjes, maar fastfood omvat eigenlijk veel meer dan dat. Fastfood is namelijk eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor gewoon voedsel, in alle vormen, dat snel bereid wordt voor een kleine prijs. Dat wil niet zeggen dat je in fastfoodketens alleen daklozen tegenkomt die hun voedsel met hun rooie centjes moeten betalen. Nee, integendeel: je ziet in fastfoodketens zoals 'McDonald's' ook allemaal rijke mensen, met een belangrijke job die vaak een Engelse naam heeft. Al die sales managers, accountmanagers en consultants zie je er erg vaak onder de middag een frietje komen eten.

McDonald's is waarschijnlijk de grootste fastfoodketen ter wereld. Hierbij denk je natuurlijk aan vettige, kartonachtige frieten en platte hamburgers. In de oosterse wereld kunnen sushi, rijst en noedels ook onder fastfood vallen, best al wat anders dan al die BigMacs, niet?

Er zijn best veel fastfoodketens in der wereld, hier zal je wat over ze lezen.

McDonalds_zpsa4b435bb.png

McDonalds's

Deze Amerikaanse fastfoodketen werd in 1940 gesticht door de twee broers Dick en Mac McDonald. Ray Krock, een milkshakemachineverkoper, (ja dat was ie), kwam op het idee om veel meer zo'n restaurants te openen. Het eerste Europese McDonald's restaurant werd in 1971 in Zaandam geopend. McDonald's verkoopt voornamelijk hamburgers, cheeseburgers, kippenvlees, frieten, ontbijtproducten, frisdranken, milkshakes en desserts.

KFC_zps43faa7b8.png

Kentucky Fried Chicken (KFC)

Op de tweede plaats vinden we KFC. Het begon allemaal in 1930, toen heette het café Sanders Court & Café. De toenmalige gouverneur eerde Sanders met de eretitel Colonel Kentucky. Daarna ging het allemaal heel snel en waren er begin de jaren '60 al 600 vestigingen in de States. Desondanks is KFC vrij controverse. Dierenrechtenorganisatie PETA legt KFC al lang het vuur aan de schenen, omdat de kippen volgens hen op een onethische wijze behandeld zouden worden. Ook Greenpeace is tegen KFC, omdat ze het Amazoneregenwoud kapot zouden maken voor het voedsel in hun restaurant.

BK_zpsaf063f4b.png

Burger King

Op plaats nummer drie vinden we Burger King, gesticht door twee studenten, Jim McLamore en David Edgerton. McLamore had de tent van Dick en Mac McDonald bezocht, en zag potentie in al dat hamburgergedoe. Burger King verkoopt voornamelijk hamburgers, de bekendste daarvan is wellicht de 'Whopper'. Deze bestaat uit een schijfje rundvlees, een sesambroodje, tomaat, augurken, ketchup en uienringen.

PH_zpse03e6755.png

Pizza Hut

Nummer vier gaat naar Pizza Hut. Pizza Hut werd gesticht door Dan en Frank Carney, maar werd in 1977 overgenomen door PepsiCo. Pizza legt zijn focus niet op hamburgers en frietjes, maar hoe kan het ook, op pizza's. In veel landen wordt er alleen frisdrank van het moedermerk Pepsi in de glazen gegoten, maar soms wordt er ook wel bier getapt. Er zijn momenteel ongeveer 12.000 restaurants, verspreid over 86 landen.

Subway_zpsaac9e54f.png

Subway

Subway focust zich vooral op sandwiches, in allerlei geuren en kleuren, en salades. Het bedrijf werd in 1965 gesticht door de twee Amerikanen, Fred De Luca en Peter Buck. Met 37.930 franchises verspreid over 99 landen, heeft Subway er meer dan de grote nummer één, McDonald's. Daarvan zijn er 112 in Nederland, en 17 in België.

dominos_zpsddbe8d70.png

Domino's Pizza

Domino's bevindt zich op plaats nummer zes. In 1960 lenen Tom en zijn broer James Monaghan 500 dollar om de pizzawinkel DomiNick's te kopen, en zo ontstaat Domino's Pizza. Zoals je al kon raden focust Domino's zich op pizza's, net als de Pizza Hut. Verspreid over meer dan 60 landen heeft Domino's momenteel 9000 vestigingen.

starbucks_zps52d4e545.png

Starbucks

Nu een heel andere vorm van fastfood. Starbucks draait niet om pizza's of hamburgers, maar om koffie! De eerste Starbucks werd geopend in Seattle, door drie vennoten genaamd Jerry Baldwin, Zev Siegel en Gordon Bowker. Starbucks is het grootste koffiehuis ter wereld, met zo'n 17.000 vestigingen in de wereld, alhoewel het tegenwoordig ook vooral in de mode is voor zijn milkshakes en chocolademelk.

wendys_zps8ab24b54.png

Wendy's

Wendy's Old Fashioned Burgers is een iets minder bekend fastfoodrestaurant. In 1969 opende R. David Thomas het eerste Wendy's restaurant, vernoemd naar zijn dochter Melinda Wendy Thomas. Wendy's is anders dan McDonald's en Burger King. Ze verkopen namelijk vierkante burgers, gemaakt van vers vlees. Ondanks de lage prijzen heeft Wendy's na McDonald's en voor Burger King de meeste omzet. Ondertussen telt dit bedrijf wereldwijd 5800 vestigingen.

DD_zps3be74e00.png

Dunkin' Donuts

Dunkin' vinden we op plaats negen. Het is een grote koffie- en broodjesfirma. Gesticht door William Rosenburg in 1950. Dunkin' Donuts gaat door het leven met de slogan: 'America Runs on Dunkin''

DQ_zps6e10aca5.png

Diary Queen

Dairy Queen wordt vaak afgekort tot DQ. De stichter van DQ is John Fremont McCullough. Hij begon in 1938 met het ontwikkelen van Dairy Queen, maar het eerste restaurant opende pas in 1940, in Illinois. De reden waarom je waarschijnlijk nog nooit van Dairy Queen gehoord hebt, is omdat er simpelweg geen filialen zijn in Europa!

Dit was Opmerkelijk, tot de volgende week!

2 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...