Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580240

Editie 332 - Opmerkelijk


OWN

1072 bezichtigingen

jjMsxmd.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Appelen en peren, boeren en boerinnen, de Opmerkelijk gaat beginnen!

Vandaag weeral een heel ander onderwerp, ongeveer het tegenovergestelde dan dat van vorige week: sport! Namelijk tennis, want je hebt misschien al wel gehoord dat het tennisevenement Roland Garros weer van start is gegaan.

Laten we beginnen met een geschiedenislesje.

Het eerste Franse Open Kampioenschap werd gehouden in 1891, Rolland Garos kreeg zijn huidige naam pas in 1927. Het heeft zijn naam eigenlijk te danken aan de luchtheld Roland Garros, die ook wel de eerste gevechtspiloot van zijn soort wordt genoemd. Dit toernooi is een grand slam, met andere woorden één van de vier belangrijkste jaarlijke tennistornooien in de wereld, naast de Australian Open, de US Open, en Wimbledon.

Roland Garros wordt als enige gespeeld op gravel, ook wel clay genoemd. Ik vind gravel de leukste ondergrond, maar dat is persoonlijk.

Er zijn 20 volwaardige terreinen in het stadium van Rolland Garros, maar de drie belangrijkste zijn Philippe Chatrier, Suzanne Lenglen en Court n°1. Even wat info:

  • Philippe Chatrier, dit stadion is het belangrijkste van allemaal. Het werd geopend in 1928, en biedt plaats aan maar liefst 15.166 personen.
  • Hierna volgt Suzanne Lenglen, dit stadion werd geopend in 1994, en kreeg de naam Court A. Het kreeg zijn naam 'Suzanne Lenglen' pas in 1997. Hier zijn er 10.056 zitplaatsen.
  • We vinden Court n°1 op nummer drie, zoek er geen logica achter. Dit stadion werd in 1980 geopend, en er kunnen 3.518 fans binnen. Sommigen vinden dit het leukste stadion, omdat ze dicht bij de spelers zitten.

500px-2012_French_Open_map-fr.svg.png

Maar wie zijn nu the kings and queens van Roland Garros?

Laten we beginnen bij de mannen.

Decugis_zps33d8e624.png

1. Max Decugis (FRA) (24 September 1882 – 6 September 1978) 8x

Max Decugis won niet alleen acht keer Roland Garros, maar ook drie medailles op de olympische spelen. Zijn enigste gouden medaille behaalde hij in het gemengde dubbelspel, samen met de bekende Suzanne Lenglen. De hoogste plaats die hij ooit behaalde is °6.

Nadal_zps9b54ff78.png

2. Rafael Nadal (ESP) (3 June 1986) 7x

Deze Spaanse speler ken je vast wel. Je weet misschien ook dat dit persoonlijk mijn favoriete speler is. Nadal won 11 Grand Slams, waaronder zeven keer Roland Garros. Ook een gouden medaille van de spelen in 2008 heeft hij op z'n naam staan. Zijn hoogste plaats was één. Oja, net als ik speelt Nadal linkshandig.

Borg_zps5bb603a5.png

3. Bjorn Börg (SWE) (6 June 1956) 6x

Bjorn Börg, misschien we de grootste tennisser allertijden. Buiten zijn zes overwinningen op Roland Garros, won hij ook nog eens vijf keer opeenvolgend Wimbledon. Bjorn is ook wel de eerste 'Rockster' van het tennis. Nu kennen de meeste mensen hem door het ondergoed, maar ze moeten weten dat het oorspronkelijk een toptennisser was!

Laten we nu eens kijken naar de queens.

Evert_zpsbc5b4a75.png

1. Chris Evert (USA) (21 December 1954) 7x

Christine Marie Evert, is een ex nummer één van de wereld die 18 Grand Slam titels won. Ze heeft bovendien ook het record van 34 Grand Slam finales, bij zowel de vrouwen als de mannen. Haar win-verlies percentage bedraagt maar liefst 90.05%!

Lenglen_zpsd540e7a9.png

2. Suzanne Lenglen (FRA) (24 May 1899 - 4 July 1938) 6x

Suzanne Lenglen, stierf op jonge leeftijd, 39 jaar. Ze behaalde twee gouden medailles op de olympische spelen van Antwerpen, en één bronzen. Ze was een flamboyante, en trendsettende atlete. Ze was de eerste bekende vrouwelijke tennisspeelster, en een van de eerste bekende internationale vrouwelijke sportsterren. Ze kreeg ook wel de bijnaam 'La Divine', vertaald: 'De goddelijke'.

Graf_zps8dbb9e16.png

3. Steffi Graf (GER) (14 June 1969) 6x

Steffi Graf ken je misschien wel, ze is een ex nummer één speelster. Ze won 22 Grand Slam titels en volgt daarme Margaret Court op, die er 24 had. Ze is de enige ter wereld die vijf opeenvolgende Grand Slams won, dus niet alleen van de vrouwen. En elke Grand Slam heeft ze maar liefst vier keer gewonnen, niet mis. Ze heeft ook 337 weken aan de top van de WTA-rankings gestaan, dat is een wereldrecord.

1 reactie


Recommended Comments

Ja, sportstatistieken, dan heb je mijn interesse :D

Bij Steffi Graf mis ik nog één mooie statistiek: zij is de enige die in één jaar (1988) de Golden Slam won: alle 4 de Grand Slams én goud op de Olympische Spelen.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...