Editie 333 - Opmerkelijk
Deze rubriek is geschreven door @3L1077!
Vandaag gaan we het over pinguïns hebben, simpelweg omdat ik daarover deze week mijn spreekbeurt deed!
Pinguïns worden ook wel vetganzen genoemd. Ze behoren tot de klasse vogels, maar ze kunnen niet vliegen omdat hun vleugels eigenlijk in een soort vinnen zijn getransformeerd. Door deze vinnen zijn de pinguïns heel goed aangepast aan het leven onder water. Door het warm verenkleed zijn ze ook aangepast aan de extreme kou.
Het is eigenlijk niet waar dat pinguïns alleen op de Zuidpool voorkomen, integendeel.
Ze komen ook veel voor in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, en zelfs op de Galapagoseilanden, en dat is bijna aan de evenaar.
Er zijn twee mogelijke verklaringen voor de naam 'pinguïn' De eerste komt uit het Keltisch: pen gwyn, pen betekent kop, en gwyn betekent wit. Deze naam werd oorspronkelijk gebruikt voor de reuzenalk, die uitgestorven is. De reuzenalk is de tegenhanger van de pinguïn op het noordelijk halfrond.
Een andere verklaring voor deze naam is het latijnse woord "Pinguis", wat "vet" betekent.
Een andere naam voor pinguïn is namelijk vetgans.
Er zijn 19 soorten pinguïns verdeeld onder verschillende geslachten, hier lees je wat over de meest bekende.
- Aptenodytes forsteri (Keizerspinguïn)
De grootste pinguïnsoort is de keizerspinguïn. Het verschil met een koningspinguïn is dat de keizerspinguïn iets groter en minder fel gekleurd is. Keizerspinguïns hebben een kromme snavel, koningspinguïns niet. Ze kunnen 20 minuten lang tot 550 meter diep zwemmen en de keizerspinguïn broedt in tegenstelling tot andere pinguïns in de volle antarctische winter, dat kan tot 60°c onder nul gaan. Ze worden verder ongeveer 20 jaar oud, maar er zijn gevallen van zelfs 40 jaar gemeld.
- Aptenodytes patagonicus (Koningspinguïn)
De koningspinguïn is ongeveer 95 centimeter groot, dat is zo'n 15 cm kleiner dan de keizerspinguïn die 110 cm groot is. Hij heeft een grijsblauwe rug, een witte buik en een oranje wangvlek. De pinguïns in de zoo van Antwerpen zijn koningspinguïns.
- Eudyptes Chrysocome (Rotspinguïn)
De rotspinguïn, ook wel geelkuifpinguïn, meet ongeveer 52 cm.
- Eudyptes Chrysolophus (Macaroni-pinguïn)
De macaronipinguïn voedt zich met met vis een schaaldieren, dus niet met macaroni. Ze zijn heel luidruchtig en agressief.
- Eudyptula minor (dwergpinguïn)
De dwergpinguïns zijn de kleinste pinguïns van allemaal. De naam eudyptula minor staat voor 'kleine goede duiker'. Ze worden 30 à 40 cm groot en wegen 1 tot 1,2 kilo. Hun levensduur is 6,5 jaar, alhoewel er uitzonderlijke gevallen van 25 jaar zijn.
- Megadyptes antipodes (geeloogpinguïn)
De geeloogpinguïn is middelgroot en wordt gekenmerkt door zijn gele ogen.
Ze worden maximum 22 jaar oud, meten 65 à 68 cm, en wegen 5 tot 8 kilo.
- Pygoscelis adeliae (adelie-pinguïn)
De adeliepinguön is een kleine pinguïnsoort, die helemaal zwart-wit is.
Ze meten ongeveer 46 tot 61 cm. Samen met de keizerspinguïn is dit de enige soort die op Antarctica leeft.
- Pygoscelis papua (ezelspinguïn)
Deze pinguïn wordt de ezelspinguïn genoemd, omdat zijn geluiden lijken op die van een ezel. Hij is de snelstzwemmende pinguïn, hij behaalt tot 40 km/u, en hij meet ongeveer 75cm.
- Spheniscus mendiculus (galapagospinguïn)
De galapagospinguïn komt alleen voor op de galapagoseilanden. Hij is de derde kleinste pinguïnsoort van allemaal. Integendeel tot de keizerspinguïn die in -60°C leeft, leeft de galapagospinguïn in gemiddeld 24°C.
Dit was Opmerkelijk voor deze week. Bedankt voor 't lezen!
2 reacties
Recommended Comments