Jump to content

OWN

  • entries
    5,186
  • comments
    17,587
  • views
    1,582,478

Editie 336 - Game On!


OWN

781 views

Af1CNX3.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Cabyon!

Hallo, en welkom bij de Game On van deze week. Ik neem het nu even over, Haruhi is lekker op vakantie.

Met de Tour die nu bezig is leek het me vet een computerspel over wielrennen uit te belichten. Ja, die zijn er. Het heet Pro Cycling Manager, en recent kwam het spel van het wielerseizoen 2013 uit. Die heb ik helaas niet, niet omdat ik geen geld heb, maar omdat ik simpelweg tevreden ben met mijn huidige collectie van PCM (even afgekort). Ik heb de PCM ’09 en PCM ’10. Het is voor de PC en optioneel ook voor de PS3 en de XBOX 360, alhoewel het bij de laatste twee een afgeslankte versie betreft.

Doel van het spel

In het spel zijn verschillende opties. Je kunt baanwielrennen, een etappe uit een grote ronde rijden, een klassieker rijden óf een carrière beginnen. Bij de carrière ben jij de teambaas die jouw wielerteam tot zoveel mogelijk overwinningen moet leiden. Je hebt veel dingen aan je hoofd: zo moet je de sponsors tevreden houden, zorgen dat je geen rode cijfers aan het eind van de maand hebt, je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je renners en hebt ook nog volledig de vrijheid renners aan te trekken die jij wilt hebben. O, ik vergeet bijna het belangrijkste: je speelt de wielerwedstrijden ook zelf. De Giro, Tour, Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix, alles. Als je wilt tenminste. Je hebt naast ‘3D-race’ (zo heet het zelf spelen) ook de optie ‘Gedetailleerde simulatie’ en ‘Snelle simulatie’, maar bij deze twee heb je niet zoveel invloed op je wat je team doet als je het zelf speelt.

Kv1CW5a.jpg

Screenshot van de gameplay van Pro Cycling Manager 2012.

Opties

Tijdens de koers kun jij je renners verschillende acties laten uitvoeren. Laat knechten jouw kopman beschermen, stuur je andere renner mee met een mogelijke ontsnapping, dirigeer een man naar achter om water te halen of laat je renners gezamenlijk op kop te rijden om de vluchters terug te pakken.

Moeilijkheid

Dit gaat natuurlijk niet vanzelf; je hebt nog tig andere ploegen die in je koers meerijden en tevens die ritzege willen pakken of die grote ronde willen winnen! Gelukkig kun je het jezelf makkelijker (of moeilijker) maken door de gewenste moeilijkheidsgraad in te stellen. En de andere ploegen passen zich daar ook op aan. Even een voorbeeldje; op het makkelijkste niveau zullen de andere ploegen de vluchters altijd proberen terug te pakken, op het hoogste niveau gooien ze er met de pet naar als ze geen belang hebben bij het terughalen van de vluchters. Dit heeft als resultaat dat jij dan je mannen op kop moeten laten rijden om de vluchters terug te halen, waar je dus kostbare mankracht verspilt die je bij het eind van je race niet meer kunt gebruiken.

Realisme

Als ik er zo over schrijf denk ik wel dat jij het allemaal realistisch vind klinken. Maar helaas is het wat minder dan je je zou voorstellen. Toegegeven, het is niet zo onrealistisch dat je van je stoel valt bij het spelen. Maar sommige dingen kloppen gewoon niet. Zo heb ik onlangs met Jetse Bol zeven etappes in de Giro gewonnen (hij is veruit niet de beste), lost Gilbert zo nu en dan op de Cauberg en is ene Daniel Teklahamot (Eritreaan?!) kopman bij de Giro bij zijn ploeg.

Mijn oordeel

Alle PCM’s zijn toffe spellen, als je van wielrennen houdt tenminste. De laatste jaren beginnen de graphics en de gameplay van Pro Cycling Manager aanzienlijk te verbeteren, maar het spel moet het toch hebben van een schare, hondstrouwe fanbase die elk jaar opnieuw het spel koopt. Zij maken ook databases voor het spel, mét realistische namen. Want Cyanide, de makers, hebben niet de financiële mogelijkheid om de échte namen van de spelers erin te stoppen. Maar hoe dan ook, als jij een vette database download en geïnteresseerd bent in wielrennen, liggen er héél véél uurtjes spelplezier voor je klaar. Succes met koersen!

2 Comments


Recommended Comments

Een heel oude versie van dit spel (2003 of 2004 of zo, met nog een heel jonge Cancellara) heb ik erg veel gespeeld. Daar had m'n pc al veel moeite mee, dus nieuwere versies heb ik nooit gespeeld. Maar echt, dit vind ik een fantastische game. Het is heerlijk om zelf de tactiek in koers te bepalen en om een wielerploeg te leiden.

Als ik een nieuwe pc zou hebben, is dit (samen met GTA IV/V) denk ik het eerste spel wat ik zou willen hebben :)

Link to comment

In mijn opinie is Eritrea anders een veelbelovend opkomend koersland. Ik tip dat records zoal die van Armstrong binnenkort zullen sneuvelen, zonder gebruik van stimulerende middelen door een Eritreaan.

Het lijkt me wel een leuk spel, heb het nog nooit gespeeld. Misschien haal ik het wel eens een dag binnen.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...