Jump to content
 • Sign Up

CrewLife

 • entries
  36
 • comments
  244
 • views
  52,306

Contributors to this blog

 • Thundercover 11
 • Dutchy3010 10
 • Jowx 5
 • PrioX 3
 • NandroDavids 2
 • Puma 2
 • .Levi. 1
 • .Timothy 1
 • Guardian1980 1

Vroeger was alles beter

Dutchy3010

2,183 views

gallery_33831_25_9112.png

"Vroeger was alles beter"

We horen het zo vaak... Niet alleen hier op het forum, maar zeker ook IRL. Als je het invult in Google, met aanhalingstekens, dan krijg je 1.190.000 resultaten. Van nature onthouden mensen vaker de goede dingen uit het verleden, terwijl ze de mindere dingen vergeten. Die waren er destijds ook; maar daar denken we niet aan terug.

Nostalgie, dat is het. Niets meer en niet minder. We verlangen terug naar het verleden, we verlangen terug naar de mooie momenten die we in het verleden hebben beleefd. Nostalgie kan door van alles worden getriggerd, maar het is vaak muziek of een film/serie die nostalgische gevoelens opwekt. Zelf heb ik het zeker met muziek; bepaalde liedjes herinneren me aan goede tijden. Zo word ik blij van jaren 80 muziek, zo vind ik het leuk om naar Disney muziek te luisteren. Nostalgisch, dat ben ik zeker. Maar dat wil niet zeggen dat ik vroeger alles beter vond.

Voordat ik het verband met het forum maak, wil ik eerst een dorpje en een stad vergelijken. Een dorpje is lekker knus en gezellig, iedereen kent elkaar. In een stad, daarentegen, kennen een hoop hun eigen buren niet eens. Maakt dat een stad minder leuk dan een dorp? Wellicht op dit vlak -mocht je dat belangrijk vinden- wel, maar er zijn zoveel meer vlakken... Dat je voor een fatsoenlijk winkelcentrum eerst een poos moet rijden of met de bus moet, dat is dan weer minder. En ook dat als je naar de bioscoop wil, moet je daarvoor eerst naar een andere plek. Het één is niet beter dan het ander; het is hoogstens anders. Uiteraard kan je wel een voorkeur hebben, anders zou iedereen in een stad (of juist dorp) wonen, maar het is niet per definitie beter.

Ook op het forum komt "vroeger was alles beter" vaak terug. Eén van de meest gebruikte argumenten is dat het minder gezellig is op dit forum dan vroeger. Hiervoor kan ik meerdere redenen bedenken. De eerste is dat mensen zelf veranderd zijn, volwassener geworden. Een hoop dingen die ik destijds leuk vond, vind ik nu niets meer aan. Een andere reden is vergelijkbaar met het hierboven beschreven verschil tussen een stad en een dorp: het forum is groter geworden. Het forum is nu een "stad". Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen, waaronder dat het minder "knus" is.

Ik heb, net als IRL, niet zo het "vroeger alles beter was"-gevoel. Ja, ik zou sommige dingen uit het verleden terug willen. De gezelligheid van de SA-MP avonden bijvoorbeeld. Maar dat is terug te krijgen, zolang je zelf maar je best doet. Sinds ik me dat besefte, heb ik alweer erg vaak SA Multiplayer (in dit geval MTA :P) gespeeld met forumleden, en dat is nog even gezellig als vroeger!

Twee dingen zou ik jullie mee willen geven. Allereerst: als nu iets op dit forum mist, waarom probeer je het dan niet terug te krijgen? Vroeger deden leden veel meer hun best. Nu zitten een hoop leden (ik zeg niet iedereen!) afwachtend op een bureaustoel, wachten tot de crew weer wat organiseert. Dat maakt het sowieso een stuk minder leuk; minder leuk voor jezelf én minder leuk voor je mede-forumleden. Ten tweede: blijf niet hangen in het verleden, richt je op de toekomst. Verleden is een afgesloten hoofdstuk, in de toekomst, daar gaat het gebeuren! :D

En daarom wil ik graag afsluiten met een tegeltjeswijsheid:

gallery_33831_25_18407.jpg8 Comments


Recommended Comments

En toch is het zo. Ik denk gezien met de nieuwe lichting leden zal het nooit meer zo zijn als toen mensen als Bling. Typhoon, Mazzeltje, Lantyz. RonaldVC, Slimm en noem maar op het forum verblijden met hun aanwezigheid.

Het forum is gewoon teveel veranderd, er zijn te weinig 'leuke' community leden voor de oude veteranen gekomen (Uitzonderingen daargelaten) . Dat is gewoon jammer. Misschien zal de generatie die nu aanwezig zijn zeggen dat dit de leukste tijd was omdat zij er waren.

Maar de hoogtij dagen die ik heb meegemaakt met de oud-admins en veteranen van vroeger krijg je er niet mee terug. Dát was pas een tijd.

Share this comment


Link to comment

Nee, je zegt het verkeerd. Dát VOND jij pas een tijd. Jij was toen anders dan nu; om de huidige leden te vergelijken met vroeger is hetzelfde als appels en peren vergelijken.

Want geef me één reden waarom al die oud-admins en veteranen van vroeger, "gezelliger" zijn dan de leden van nu? Wellicht omdat jij toen anders was, andere mensen leuk vond?

Share this comment


Link to comment

Nogmaals dat vond ik niet alleen hoor. Je hoeft alleen maar een blik te werpen op foto's van vroeger om te zien dat het in de topics er gezelliger aan toe ging. Niet om elke post een raar plaatje of een modbreak. Het was prettig om op het forum te zijn.

Ik ben niet veel veranderd ten opzichte van vroeger hoor. En als er iets is wat veteranen en oud-admins gezelliger maakt was dat ze nog een normale discussie aangingen. Toen lazen we nog elkaars post. Er was 'vrijheid' om offtopic te gaan. Lantyz was zo iemand die dat toeliet en dan subtiel weer een kickje ontopic gaf.

Dát maakte de oud-admins gezellig. Niet dat hele gezeur om ontopic te gaan. Maar gezien de leden van nu is dat misschien wel nodig. Ik had gehoopt dat het Generaal Pardon meer oud-leden zou terubrengen maar afgezien van Pietje II is het niemand van naam geweest. Zet je toch aan het denken.

Share this comment


Link to comment

Misschien zal de generatie die nu aanwezig zijn zeggen dat dit de leukste tijd was omdat zij er waren.

De huidige generatie zal over vijf jaar met een nostalgisch gevoel terug kijken op 2013, naar de hype rondom GTA V. Op dezelfde manier als jij dat bijvoorbeeld doet bij 2005, een Dutchy bij 2006 en ik bij 2007/2008. Dat geldt niet alleen op het forum, maar ook daarbuiten om voor mensen. Als je bijvoorbeeld nu aan je basisschooltijd terug denkt, vind je dat wellicht een prachtige tijd (geen huiswerk, geen zorgen!), terwijl je destijds ook negatieve punten over die tijd had (bah, school!).

Je hoeft alleen maar een blik te werpen op foto's van vroeger om te zien dat het in de topics er gezelliger aan toe ging.

Dat jij het gezelliger vond betekent niet dat het gezelliger was. Misschien ben je niet de enige die dat vindt, maar ook dan is het niet per definitie waar.

Ik ben niet veel veranderd ten opzichte van vroeger hoor.

Nee, alleen maar acht jaar ouder geworden en daardoor, naar ik aanneem, je pubertijd achter je hebt gelaten. Dat maakt echt wel een groot verschil, groter dan je zelf waarschijnlijk beseft.

Wist je dat het eerste nostalgische topic op dit forum al medio 2004 verscheen? Medio 2004! Dat is dus lang voor de "betere tijd" waar jij zo vaak aan terug denkt. Nostalgie is van alle tijden en zal niet verdwijnen. Het forum is veranderd en zal niet terug veranderen, dus hunkeren naar een vergane tijd heeft geen zin. Geniet van het feit dat je hem hebt mogen meemaken en laat je daarna weer terugzakken naar de huidige tijd om het nu minstens zo gezellig te maken.

Share this comment


Link to comment

Het is dan ook geen topic. ^_^

En wel iets andere insteek dan de meeste nostalgie-topics. :)

Share this comment


Link to comment
Sfeer maak je zelf. Wij konden het ook dus waarom jullie niet? Geloof niet dat onze generatie nou veel gezelliger waren als deze generatie. Jullie zijn gewoon te lui om er zelf energie in te steken en blijven maar klagen.

Share this comment


Link to comment

Zo, ook deze even gelezen. Terechte call, kan het niet anders zien. Je ziet het dagelijks om je heen, ik zie het op mijn werk bijvoorbeeld, de "oude garde" zucht onder de huidige bedrijfscultuur, "vroeger konden we het ook zo en zo en zo en nu moet het allemaal zo" kwaak kwaak, bla bla...

Iedere tijd heeft zijn momenten. Hulde aan een ieder die al die momenten tot in den volle weet te beleven. Er zijn er veel die helaas de huidige momenten missen omdat ze zitten te zuchten over de momenten van weleer..

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...